Mediul si turismul in Romania, Informatii Turistice -Teleorman referat

Miniproiect:   Biologie Scarlat Ramona

Clasa aVIII-a B

Mediul si turismin Romania               
Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfasurata in alte sectoare-chei din economia mondiala .

Turismul devine un complex fenomen de masa la sfarsitul secolului al XIX-lea fiind puternic articulat in mediul inconjurator.


Informatii Turistice -Teleorman

Judetul Teleorman este unul din judetele de suprafata medie din Romania, acoperind 2 5 afata totala a tarii. Situat in sudul Romaniei, in Campia Romana, pe malul stang al Dunarii. In judetul Teleorman se gaseste unul dintre cele mai vechi vestigii umane din lume, la Ciuperceni-Turnu Magurele, cu o vechime de peste 1 milioane de ani. Vestigii din Epoca Bronzului si din Epoca Fierului, cat si din perioada daco-romana, se gasesc pe tot teritoriul judetului. In 335 i.Hr., Alexandru Macedon a traversat regiunea. La Turnu-Magurele se gasesc vestigiile cetatii romane care dateaza din timpul imparatului Traian. Datorita configuratiei sale geografice, campie traversata de ape, principalul punct de atractie turistica este fluviul Dunarea si lunca sa, care este de o frumusete aparte. Hoteluri noi se gasec in Alexandria, Turnu magurele si Rosieorii de Vede, iar in orasul Zimnicea, hanuri si moteluri. Datorita facilitatilor care vor fi creeate aici, prin stabilirea unor zone libere si a unui punct de frontiera (cu feribotul) pe Dunare, la Turnu magurele si Zimnicea, turismul si facilitatile de cazare se vor dezvolta foarte repede in viitor. Pentru localitatile situate pe malul Dunarii, agroturismul este o idee de viitor datorita posibilitatilor de pescuit si vanatoare existente in zona si care reprezinta puncte de atractie pentru turisti. Resedinta administrativa a judetului este Municipiul Alexandria, unde la Mizeul Judetului se gasesc peste 50.000 de exponate, grupate in 65 de colectii arheologice, etnografice, numismatice, etc. In Alexandria se gasesc numeroase biserici, una dintre ele este Catedrala 'Sf. Alexandru', unde sunt ingropate oasele Domnitorului Alexandru D. Ghica, fondatorul orasului, dar in catedrala se mai gasesc si icoane pictate de faimosi pictori romani. De asemenea, in Municipiul Turnu Magurele se gaseste, o catedrala interesanta. La Muzeul de Arta, singurul din judet, sunt expuse picturi realizate de autori romani celebri, In judetul Teleorman s-au nascut cativa scrii tori romani de renume si aici se gasesc casele memoriale Zaharia Stancu, la Salcia si Casa Marin Preda, la Silistea (Rosiorii de Vede), case memoriale care merita a fi vizitate.


Turismul in Romania

Activitatea turistica este bine sustinuta de un valoros potential turistic - natural antropic - diferentiat de la tara la tara, in functie de care sunt organizate diferite tipuri de turism. Mai cunoscute in practica turismului mondial sunt: turismul balnear maritim, cu o larga dezvoltare in teritoriu, practicat pentru cura helioterma sau climaterica sau avand alte motivatii terapeutice; turismul montan si de sporturi de iarna, practicat pe arie larga pentru drumetie, cura climaterica si practicarea sporturilor de iarna; turismul de cura balneara, prin care se valorifica insusirile terapeutice ale unor factori naturali (izvoare termal si minerale, namoluri, aer ionizat); turismul cultural, organizat pentru vizitarea monumentelor de arta, cultura si a altor realizari ale activitati umane; turismul comercial expozitional, a carui practicare este ocazionata de mari manifestari de profil (targuri, expozitii), care atrag numerosi vizitatori; turismul festivalier, prilejuit de manifestari cultural-artistice (etnografice, folclorice) nationale sau internationale; turismul sportiv, de care cunoastem o mare extindere pe plan national si international, avand ca motivatie diferite competitii pe discipline sportive, interne si internationale

Exemple de atractii turistice

Piatra Craiului

Spre deosebire de masivele insiruite de-o parte si de alta (Bucegi, Iezer, Fagaras), impresionante prin volumul impunator si aspectul alpin, Piatra Craiului contrasteaza cu formele masive, carora le opune profilul ei indraznet, dispus de-a curmezisul liniei generale a Carpatilor Meridionali, ca o creasta izolata si individualizata, incat inaltimile aflate in vecinatatea sa, apar ca niste simple coline, numite de localnici "galme" sau "piscuri".Unicate floristice si faunistice

In ceea ce priveste ocrotirea naturii, aici s-a declarat doar o rezervatie naturala, "Piatra Craiului Mare", o rezervatie cu o suprafata de peste 1200 ha, ce se extinde pe ambii versanti ai Pietrei Craiului. Aici gasim floarea de colt, sangele voinicului, smirdarul, iar dintre animale: capra neagra, rasul, cocosul de munte, acvila, pastravul.

Muntii Bucegi

In lantul Carpati , Bucegii reprezinta un loc aparte , fiind caracterizati de natura rocilor , relieful diferentiat , complexele biogeografice . Arcele de culmi formeaza din Bucegi o potcoava deschisa spre miazazi , din inima careia izvoreste Ialomita .Ramurile ptincipale ale potcoavei se intalnesc in extremitatea nordica chiar in varful Omu -2507 m-.Punct culminant al masivului , unul dintre cele mai inalte varfuri din Carpati , invaluit in mister si intretinand legendele ce sau tesut in jurul sau.

Flora

Bucegii sunt locul unde s-au facut si foarte multe studii si cercetari monografice asupra grupelor de plante inferioare ( talofite ) si superioare ( cormofite ) . Intre anii 1955 si 1959 Eugenia Eliade a identificat 365 specii din 41 de familii parazite , pe plante saprofite .

Fauna

Al. Grossu, studiind fauna molustelor si gasteropodelor, a identificat in Bucegi, peste 100 de specii si varietati.

Fauna vertrebratelor este inca bine reprezentata in padurile de la poalele masivului, activitatile economice si dezvoltarea orasului fiind principalele cauze ale disparitiei multor exemplare din : cerbul carpatin, caprioare, mistreti, rasi, lupi, vulpi, veverite, parsul mare, parsul cu coada stufoasa, parsul de alun, soarecele scurmator, etc.Daca odinioara prin muntii si padurile din zona, traiau in voie animale mari - ursul, rasul, capra neagra, cerbul, mistretul, lupul si altele, astazi datorita vanatului intensiv, turismului necontrolat si prin patrunderea in masiv a mijloacelor de transport, acestea au cam disparut.

Nimeni nu mai are interesul sa incerce macar sa porneasca procesul de refacere a Bucegilor. Si cat este de pacat .

Poate ca mesajul meu va fi un semnal de alarma pentru cei indreptatiti sa actioneze si poate ca Bucegii isi vor regasi menirea : sa atraga turisti din toata lumea si sa contribuie astfel la bunastarea oamenilor de munte, ce-si duc viata aspra la poalele lor .

Sinaia

Predeal

Bran

Depresiunea colinara a Transilvaniei

Delta Dunarii

Litoralul Marii Negre

Si multe altele,Romania trebuie doar descoperita.Copyright © Contact | Trimite referat