Marile orase ale lumii, New-York, Tokyo
Marile orase ale lumii

Aglomeratia urbana este formata in jurul unui oras mare ,iar conurbatia ,din mai multe orase comparabile intre ele ca dimensiuni.

Conurbatia reprezinta un sistem teritorial constituit din mai multe orase mari (orase satelit) care graviteaza in jurul unui oras important economic (oras polarizator).

Ideea de conurbatie este bine ilustrata prin concentrarea teritoriala de orase a zonei Rurh din Germania, orasele principale (dintre care Essen este situat central) fiind comparabile intre ele ca dimensiuni.

Alte conurabatii europene clare sunt Randstadt Holland (care reuneste principalele orase olandeze), Katowice (sau Silezia Superioara, in jurul orasului industrial Katowice), Donetk(suprapusa zonei urban-industriale Donbass).

Aspectele sunt diferite in cazul regiunii Tokyo ,care poate fi interpretata ca o aglomeratie urbana (Tokyo fiind mai mare decat orasele din jurul sau), dar si ca o conurbatie (aceste orase fiind, la randul lor, foarte mari).In mod similar zona Osaka-Kobe s.a.

In multe cazuri insa, , aspectul de aglomeratie urbana este foarte evident (Ciudad de Mexico, Londra, Paris, Moscova, Calcutta, Seul ).

Aglomeratiile urbane au si functii de metropole , de diferite dimensiuni functionale si teritoriale (mondiale, continentale, nationale, regionale).

Metropola = oras mare atat ca nr. de locuitori (depaseste 1 milion) cat si ca extindere teritoriala. Pe glob exista 315 orase milionare . Metropola imdeplineste rol de capitala la nivel regional sau national.

Cele mai mari concentrari urbane - 1995

(populatia - in milioane locuitori):

1 Tokyo (Japonia)........27,0

2 Ciudad de Mexico (Mexic)...16,6

3 Sao Paulo (Brazilia).....16,5

4 New York (SUA)......16,5

5 Mumbay (India).......15,1

6 Shangay (China).......13,6

7 Los Angeles (SUA)......12,4

8 Calcutta (India).........11,9

9 Buenos Aires (Argentina).....11,8

10 Seul (Rep.Coreea)......11,6


(dupa Images economiques du monde, 2000, SEDES, Paris)


TOKYO


Asezare si functie administrativa


Tokyo, cea mai mare suprafata urbana, capitala Japoniei si una dintre cele mai dens populate metropole din lume. Tokyo este situat la 35°41' lat N si 139°46' long E, la jumatatea coastei de est a insulei Honshu, cea mai mare dintre cele patru insule principale din arhipelagul Japoniei.

Orasul ocupa cea mai mare parte din sudul campiei Kanto, cea mai mare suprafata de teren plat din Japonia.Tokyo este centrul financiar, industrial, comercial, educational si cultural al Japoniei; de asemenea este si principalul punct pentru comert si relatii diplomatice cu restul lumii.


Portul din Tokyo s-a extins rapid in ultimii ani, ajungand acum sa fie pe locul 2 in Japonia in privinta valorii comertului (dupa Yokohama).


Populatie


Tokyo este cea mai mare zona urbana din lume, avand peste 27 milioane locuitori. In Metropola densitatea populatiei este de 5443 loc/km2, iar in cele 23 de cartiere de 13000 loc/ km2, in timp ce in Japonia densitatea populatiei este de 328 loc/km2. Problemele ce apar datorita aglomeratiei sunt: blocaje de trafic, preturi foarte mari la chirii, poluarea sonora si a aerului, etc.

Pentru ca este capitala si centrul comercial al tarii, Tokyo atrage emigranti din toate colturile tarii. in special acestia sunt tineri ce vin la colegiu sau la universitate si de cele mai multe ori raman pentru a munci. In Tokyo este un numar mare de imigranti straini, in special din Coreea, China, SUA si Filipine.New York


New York s-a inscris in Uniunea Statelor Americane pe 26 iulie 1788, ca al unsprezecelea dintre cele 13 state originale. Orasul are o populatie de aproximativ 16.500.000 locuitori.

Situat in nord-estul Statelor Unite, New York a fost un lider in viata politica, culturala si economica a tarii. In ciuda dificultatilor economice din anii 1970-1980, statul inca se plaseaza printre liderii Statelor Unite in importante sectoare precum comertul, comunicatiile si finantele.

In acord cu recensamantul din 1995, New York avea 16,5 milioane de locuitori fiind cea mai mare aglomeratie urbana din Statele Unie ale Americi.

Geografia New-York-ului este diversa, avand in componenta 7 regiuni. Clima este temperat continentala.

Numele orasului New York provine de la numele ducelui de York, care mai tarziu a fost regele Angliei sub numele de Iacob al 11-lea.

Diversitatea mare a etniilor ce locuiesc in New York a dus la un ritm de viata trepidant si un mare elan creator, orasul fiind capitala culturala incontestabila a Statelor Unite.

Existenta unor mari muzee ca Metropolitan, considerat cel mai mare muzeu din lume precum si asa-zisilor zgarie nori ca Empire State Building, pana nu demult cea mai inalta cladire din lume, fac din New York o mare atractie turistica.

De asemenea, renumele de capitala mondiala financiara este pe deplin confirmat de existenta de-a lungul strazii Wall Street a sediilor celor mai puternice

banci din lume, precum si a celei mai mari burse de valori financiare mondiale.

Portul orasului confirma inca o data intaietatea orasului in lume fiind considerat cel mai intins si cu cel mai mare trafic de marfuri.
Los Angeles


Los Angeles, cu o populatie de 12,4 milioane locuitori, este al 11-lea centru urban din Statele Unite. In 1781 spaniolii au intemeiat un oras in zona vestica a Statelor Unite, pe nume El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles. Dominatia spaniola a incetat in 1821, insa Statele Unite au preluat controlul orasului 25 de ani mai tarziu. Aparitia cailor ferate, precum si celebra Goana dupa aur aduce in aceste tinuturi foarte multi emigranti. Insa stabilirea dupa 1913 aici a marilor studiouri cinmatrografice va avea efectul unei explozii a afacerilor, cea ce va aduce acestui oras numele de Tara fagaduitei

Orasul este denumit familiar L. A. de catre locuitori si are o clima sub-tropicala.

Extinderea enorma a zonei urbane a facut din Los Angeles orasul cu cea mai mare arie de intindere din Statele Unite.

Economia orasului se bazeaza pe o diversitate foarte mare a industriei. In fapt, statul California reoprezinta o putere economica clasificata la nivel mondial de state pe locul 7.

Emblema orsului este industria cinematografica, Hollywood-ul.SEUL


Ocupatia Japoneza


Dupa stabilirea ambasadelor straine ale Japoniei si tarilor vestice, Seulul a devenit zona de competitie politica, economica si diplomatica intre puterile straine. Impreuna cu adoptarea civilizatiei vestice, procesul de modernizare a inceput in toate domeniile.

Telegraful fara fir a fost stabilit intre Seul si Incheon, Uiju si Busan, in 1884. Calea ferata a fost deschisa 1n 1899, si primul automobil electric al tarii a fost pus in functiune intre Seodaemun si Hongneung, pe 8 aprilie 1899.

In anul 1943, chiar ianinte de Eliberarea Nationala, sistemul "GU" (district) a fost adoptat pentru a stabili 7 districte GU. Mapo-gu a fost adaugat celor 7 districte deja existente si astfel s-au format 7 Gu in Seul.

Structura urbana a Seulului, in perioada "usilor deschise" a fost influentata foarte mult de cetatenii straini si asezarile lor. Districtele din jurul Yongsan si Itaewon au fost transformate in baze militare japoneze si strada Hangango o fost construita pentru a deveni axa de nord-sud al orasului Seul.

Localizare 126o59' longitudine estica si 37o34' latitudine nordica.

Clima : Seulul apartine unei zone temperate cu 4 anotimpuri distincte: primavara, vara, toamna si iarna. Temperatura medie anuala a Seulului este de 12.9 grade C. Temperaturile din Seul tind sa fluctueze mult, de la 36,1 grade C vara la -13,7 grade C iarna. Influentat de sistemul de presiune inalta din Pacificul de N, Seulul are veri fierbinti si umede cu temperaturi medii de peste 20 grade C, din iunie pana in septembrie.

In timpul perioadelor din mijlocul verii in oras se inregistreaza des temperaturi de peste 30 grade celsius. iarna, Seulul este influentat de expansiunea presiunii siberiene inalte si de vantul de V.

Media precipitatilor anuale in Seul este de 1.210, 2 mm, care este mai mult decat media precipitatilor din peninsula. Cea mai mare parte a ploilor cade in lunile ploioase ale lui Iunie, pana in Septembrie.


Zona


Zona Seulului este de 605.52 km patrati, sau 0,6% din intreaga tara. Raul Hangang imparte orasul in 2 parti, Seulul de Nord si de Sud. Seulul de N are 297,97km patrati (49,2%) in timp ce Seulul de S are 307.55 km patrati(50,8%). Expansiunea orasului a fost redirectionata dupa ultima reorganizare administrativa din 1973. Stilul de viata al cetatenilor Seulului a fost influentat inca din 1970 datorita cresterii rapide a oraselor satelit din jurul capitalei.


Populatia


Seulul are o populatie de 11 621 449 de oameni. Acestia reprezinta aproximativ un sfert din populatia statului. In Seul traiesc 5141141 barbati si 5123119 femei. Seulul are una dintre cele mai mari densitati din lume : 17157 persoane/km patrat. Numarul cetatenilor straini stabiliti in seul era la sfarsitul anului 1999 de 57189: 18763 americani, 12283 chinezi si 6 332 japonezi.

Economia

Seulul este un adevarat centru al economiei nationale si joaca un rol cheie in cursul liber al resurselor nationale si al capitalului. Costul vietii in Seul este egal sau mai mare decat cel pe care trebuie sa-l platesti ca sa traiesti celelalte mari capitale ale lumii. Dupa cercetarile unei firme de internationale de consultanta numita William Mercer, Seulul este intr-un clasament al celor mai scumpe orase pe locul 10 din 150 de orase mari din lume. Seulul se afla la intersectia a doua mari axe geopolitice, foarte importante din punct de vedere economic; partea centrala a Korrei leaga regiunea Pacificului de Eurasia, si centrul centurii strategice Japonia-Koreea-China de-a lungul Marii Galbene.


BIBLIOGRAFIE:

www.google.com www.e-scoala.ro

www.preferatele.com www.qinty.home.ro

www.la-start.ro www.referatele.com

manual pt. clasa a X a editura Corint - geografie umana
Eleva: Ene Alexandra

Clasa a X a B

Liceul A.D. Xenopol