Raurile in actiune - Energia fluviilor, Transportul de aluviuni, Ramificarea, Delta si namolul, Tipuri de delta referat

RAURILE IN ACTIUNE

Exista mai multe cai si modalitati prin care apa poate ajunge in rauri. Sursa principala o reprezinta izvorul: acel loc in care apa iese la suprafata de sub roci. Apele de pe teritoriile inconjuratoare, provenite din ploi, se alatura paraurilor provenite din izvoare.

Natura raurilor se poate schimba in functie de zona traversata. De obicei au mai multe faze distincte intre izvor si mare. Multe rauri izvorasc in zona monta-na si au un curs rapid. In Norvegia sau pe langa Anzii de langa America de Sud, spre coasta oceanului, raurile sunt scurte si rapide.Raurile montane tinere si proaspete au un curent atat de puternic incat putine plante acvatice pot prinde radacini in matca lor, si numarul pestilor este redus. Apa lor este in general rece si curata, iar matca pietroasa. Cascadele sunt frecvente, iar oamenii le privesc cu admiratie.Portiunile centrale sunt de obicei linistit, fiind numite mature.Au un curs mai lent, traversand meleaguri mai blande, iar in ele traiesc o varietate de plante si pesti. Matca este namoloasa sau acoperita cu pietris fin.Au un debit mai mare datorita apei provenite din ploi si din afluenti. 28834jhy71rik2h

Energia fluviilor

Cantitatea apei si panta albiei determina in principal energia fluviului. Daca nivelul unui rau montan rapid, datorita unor precipitatii intense sau a topirii zapezii se ridica intr-un interval scurt, furia apelor poate deplasa chiar stanci uriase.

Fluviile lenese si batrane intineresc cateodata cu ocazia unor cutremure, care ridica nivelul pamantului facand albia raului mai abrupta. Aceste fluvii reinnoitesapa albii noi si adanci in pamant.Cel mai spectaculos exemplu pentru acest fenomen sunt Marile Canioane din Statele Unite. Aceasta vale sapata in stanc are o lungime de 450 km. Pe portiunea cea mai adanca, nivelul apei din raul Colorado este cu 1,6 km mai scazut decat bordura canionului.

Ridicarea nivelului regiunii, care este traversata de raul Colorado, dureza milioane de ani. In timp ce fluviul si-a sapat drumul printre stanci, regiunea inconjuratoare s-a ridicat treptat ,iar fluviul a ajuns din ce in ce mai jos. Se apreciaza ca raul Colorado si-a facut matca sapand circa 3000 de metrii adancime,din care 1400 de nu se vad datorita erodarii platoului inconjurator. hi834j8271riik

Transportul de aluviuni

Marimea corpurilor solide transportabile de un rau depinde de viteza curentului. Daca viteza atinge 30 km/h, atunci poate chiar rostogoli stanci mai mare pe fundul albiei.

Raul care are viteza de 10 km/h poate transporta doar pietrele mai mici, iar la5 km/h numai nisip si alte materiale fine, ca namolul. Fluviile transporta si substante dizolvate in apa, cum este calcarul. Cand fluviul ajunge in regiuni mai plate, nu mai are puterea sa transporte materialul si le depune treptat in matca.La inceput depune pietrele mai mari si apoi particulele mai mici.

Ramificarea

Cand raul ajunge in campie, depune materialele transportate, formand bancuri si realizand o retea de canale continuu schimbatoare. Acest proces se numeste ramificare. Un exemplu caracteristic ste reteaua de canale Matanuska din Alaska. Exista multe asemenea fluvii in zona preeriilor nord-americane(Great Plains).

Depunerile se formeaza intr-un mod diferit daca raul ajunge in campie direct din zona montana.Acesta selateste si depune aluviuni in forma de evantai. O asemenea formatiune se numeste depunere aluviala. Daca suprafata evantaiului este vertiginoasa atunci vorbim despre con alivial. Cand raul iese din matca, depune aluviunea pe mal ridicand nivelul malului, pana ce acesta ajunge cu mult peste nivelul campiei. Malurile formate in aceasta maniera se numesc diguri naturale.
Delta si namolul

Inainte de construirea barajului de la Asuan din Egipt, Nilul inunda terenurile agricole joase anual,acoperindu-le cu un strat fertil de namol. O parte din namolul transportat a ajuns pana la mare. La revarsare, a format pe aria plata o delta, adica s-a despartit in mai multe brate. Forma literei seamana cu litera greceasca mare delta, de unde a si primit numele.

Azi, majoritatea namolului transportat de Nil este adunat in bazinul lacului Nasser, din spatele barajului de la Asuan. Din aceasta cauza tarmul deltei Nilului se retrage treptat.

Tipuri de delta

Fluvile pot avea trei tipuri de delta, in functie de raportul densitatilor dintre apa marii si apa fluviala:

*daca apa fluviala are o densitate mai mare decat apa marii, atunci delta se intinde lung;

*daca cele doua densitati sunt apropiate, se formeaza o delta in forma de evantai, cum este si delta Nilului;

*daca densitatea apei fluviale este mai mica decat apa marii,atunci se formeaza o delta multi-brat.Aceasta se numeste delta picior-de-pasare, cum este spre exemplu, delta fluviului Mississippi, din statul Louisiana S.U.A.

In fotografiile facute la inaltime, despre o zona de afluenta a marilor fluvii , se poate observa bine forma colorata de evantai, ce patrunde adanc in Oceanul Atlantic. Culoarea diferita se datoreaza particulelor de aluviuni transportate de fluvii. Fluviul Mississippi depune anual cca. 700 t de aluviuni in Golful Mexic, prelungind bratele deltei cu cca. 20-30 m. Aceasta depunere provenita din erodarea rocilor stravechi, de-a lungul milioanelor de ani, formeaza pe fun-dul marii roci noi. Raurile lumii transporta anual 8 miliarde tone de material, ceea ce inseamna o pierdere de 1 km patrat de uscat. Raurile Statelor Unite transporta anual o cantitate de aluviuni cu care s-ar putea acoperi toata suprafata tarii cu un strat gros de 6 cm.

Scarlat Carmen clasa a-XI aE

Copyright © Contact | Trimite referat