Tara Norvegia referat


NorvegiaIntroducere
Europa Nordica

In cadrul Europei Nordice sunt cuprinse urmatoarele tari:

☼ Danemarca-Copenhaga

☼ Suedia-Stockholm

☼ Finlanda-Helsinki

☼ Islanda-Reykjavik

☼ Letonia-Riga

☼ Lituania-Vilnius

☼ Estonia-Tallinn

☼ Norvegia……….


Norvegia


Suprafata: 324220 km2

Asezare geografica: intre latitudinea nordica 57°57’ -71°10’  respectiv longitudinea estica

43°0’-31°10’.

Populatie: 4299231 locuitori

Densitatea populattei: 14 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Oslo (473344 locuitori)

Limba oficiala: Bokmal  (este limba literara, numita si “limba cartii”) si Nynorsk (norvegiana noua) introdusa la sfarsitul secolului XIX.

Produse importate: produse din industria de masini, vapoare, vehicule, metale neferoase, fier, otel, combustibili, textile.

Produse exportate: produse din industria de masini, metale neferoase mai ales aluminiul, titei si derivatele ei, gaze naturale, vapoare, produse din industria hartiei, peste, produse de fier si otel.

Moneda oficiala: coroana norvegiana (1 coroana=100 lire).

Produs intern brut (PIB): 110400 milioane dolari SUA.

Forma de stat: monarhie.


Asezare geografica

Tara muntoasa, campiile mai mari se gasesc doar in apropierea capitalei si a tarmului sudic. Continuitatea tarmului vestic este intrerupta de asa numitele fiorduri, golfuri sapate de ghetari.. Cel mai lung este fiorul Sogne, de 203 km.
Clima

Pe litoral predomina influenta oceanica, iar datorita curentilor din golfuri, porturile raman dezghetate si in nordul indepartat. Temperatura medie a orasului Bergen in ianuarie este 1°C, iar vara de 15°C. Oslo, fata de acesta, are iarna mai rece si vara mai calda. Masele de aer cu presiunea atmosferica scazuta din Oceanul Atlantic aduc precipitatii de 2000 de mm in partea vestica a tarii. In apropierea capitalei cantitatea de precipitatii este de numai 800 mm, zona montana este bogata in precipitatii.


Agricultura

Din suprafata totala a tarii, pentru agricultura poate fi folosita, doar 3,5 %, mai ales pentru pasunat. Terenurile arabile se gasesc doar in numar mic pe campiile din sud-est si in apropierea orasului Trondheim. In apropierea fiordurilor sunt cultivate plante furajere. Principalele ramuri ale agriculturii sunt: cresterea porcinelor si a bovinelor, industria laptelui, exploatarea lemnului si productia de uoa.


Industria si materiile prime

Ramurile industriilor bazate pe energie electrica, industria electronica si metalurgia, s-au dezvoltat paralel cu valorificarea energiei produse de hidrocentrale. Astazi, energia electrica este deja prezenta in productia interprinderilor in proportie de 99 %. Incepand din 1966, componente de baza al economiei norvegiene sunt si zacamintele de petrol si gaze naturale din adancurile Marii Nordului. Este insemnat mineritul de cupru, nichel si pirita.


Populatia

Pe marea majoritate a suprafetei  tarii populatia este rara. Populatia s-a concentrat mai ales in apropierea tarmului sudic; 74 % a populatiei traieste in mediu urban. Oslo se gaseste in fiordul cu acelasi nume. Este un port si centru comercial important. Cele mai bune terenuri agricole si silvicole se gasesc in imprejurimile acestuia. Al doilea oras ca marime este Bergen (219884 locuitori), iar al treilea este Trondheim (142188 locuitori).


Transportul

Accesul in zonele inalte ale muntilor este greoi din cauza precipitatiilor abundente. Din linia ferata cu lungimea totala de 4027 km, 67% este electrificata. Legatura dintre zonele tarii este realizata prin intermediul retelei de drumuri cu o lungime de 89737 km. In zonele din vecinatatea litoralului circulatia se realizeaza prin intermediul vapoarelor. Norvegia se poate mandri cu flota ei comerciala, una dintre cele mai mari din lume.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani