Tehnologii energetice cu poluare zero referat

SURSE NECONVENTIONALE DE ENERGIE


TEHNOLOGII ENERGETICE CU POLUARE ZERO


Energia eoliana


Este una din cele mai vechi suese de energie nepoluanta. Ea a inceput sa fie olosita pe scara larga abia prin anii 70-80, cand SUA a adaptat mai multe programe destinate sa ncurajeze folosirea lor. In California, la sfarsitul lui 1984, functionau deja 8469 de turbine eoliene. Capacitatea totala a acestor unitati este de aproximativ 550 Mw. Ele erau onstruite in locuri cu vant puternic, grupate in asa-numitele 'wind farms'.
Turbinele de vant pot fi folosite pentru producerea electricitatii individual sau in rupuri, 'denumite ferme'. Fermele de vant, care in prezent sunt complet automatizate, igura, spre exemplu, 1% din electricitatea necesare Californiei adica 280 de mii locuinte.

Turbinele eoliene aveau niste probleme: modificari mari ale vitezei vantului roocau variatii ale intensitatii curentului electric, defectand uneori sisteme de trandmisie; paletele adunau reziduuri, care reduceau randamentul. Asrfel de turbine pot sa alimenteze orasul San Francisco la preturi competitive cu cea produsa de centralele electrice alimentate cu combustibili fosili. Aproximativ 80% din energia eoliana din lume este produsa acum in California, dar energia eoliana este pe cale de raspandire Midwest-ul american, in Europa- in special in Belgia - si in alte regiuni.


Energia solara


Nu s-a bucurat de succese ca cea eoliana, dar umplerea golului se face rapid si, aca preturile continua sa scada, ea ar putea sa intre in competitie cu centralele electrice de are putere. Exista deja sisteme solare 'termale'- in care razele soarelui sunt folosite pentru a supraincalzi un fluid, ce este apoi, folosit pentru a propulsa o turbina genertoare de lectricitate- care produc energie electrica la preturi aproapa competitive.

Cea mai eleganta forma a energiei solare ramane sistemul 'fotovoltaic', in care nergia luminii solare este convertita direct in electricitate. Este cea mai perfecta forma de energie: gratuita, abundenta si complet nepoluanta. Sistemele fotovoltaice pot alimenta cu energie orice, de la sate izolate la locuinte din centre urbane. panourile pot sa fie fixate cu buloane pe sol sau pe acoperis sau chiar modelate in curbe de o froma placuta. ispozitivele se defecteaza arareori si chiar daca unul se strica, celelalte continua sa functioneze, fie in stralucirea Soarelui, fie sub cerul acoperit cu nori.

Electricitatea obtinuta de la Soare prin sistem fotovoltaic costa de 2-5 ori mai mult decat cea obtinuta din carbune, petrol sau gaze naturale. In plus, ele nu functioneaza noaptea.


Energia nucleara
In unele tari, indeosebi in Franta, ea asigura 70% din consumul de electricitate. Nu se construiesc noi centrale nucleare din cauza depasirii costurilor, a intarzierii si, poate cel mai important, din cauza temerilor populatiei in urma incidentelor de la Cernobal si Thre Mile Island.

Perspectivele energiei nucleare sunt sumbre in SUA, unde costurile per kilowat de putere instalata au crescut de 4 ori in termeni reali pentru centralele constituite recent, in comparatie cu o centrala de acelasi tip termianta in 1971. In plus, timpul de constructie s-a dublat, randamentul centralele ramanand mediocru. In SUA din 1978 nu s-au mai primit comenzi pentru reactori nucleari, iar 13 comenzi facute intre 1975 si 1978 au fost anulate sau amanate la infinit.

Au aparut noi tehnologii, indeosebi in Japonia si Suedia, care ar putea face ca nergia nucleara sa devina o optiune mai acceptabila pentru populatie. In Japonia a fost realizat un mic reactor experimental, cunoscut sub numele de JOJO sau 'flacara vesnica'. Denumit reactor sau 'reproducator' pentru ca isi produce propriul combustibil, Jojo functioneaza de mai multi ani, iar o versiune mai mare Monju, urmeaza sa intre in functiune curand.


Hidroenergia


Cand si-a anuntat intentia de a elabora un program national pentru reducerea, pana in anul 2000, a emanatiilor de dioxid de carbon din SUA la nivelul celor din 1990, Bill Clinton se bizuia mult pe aplicarea unor tehnologii si pe sursele de energie alternative, inspecial hidroenergia. Din toate sursele de energie regenerabile, aceasta a fost mai mult folosita, desi in ultima vreme punerea in aplicare a unoe programe hidroenergetice din tari in curs de dezvoltare a fost temporizata din motive financiare si sociale, sau ecologice. Numai o mica parte din potentialul hidroenergetic din tarile in curs de dezvoltare este utilizat:5% in Africa, 8% in Amerizca Latina, 9% in Asia. China a captat cam 10% din potentialul sau exploatabil de 378 GW, cel mai mare din lume.


Realizator:

Scraba Adrian

cls a X-a C

Cantemir VodaCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani