Transporturi aeriene - Avioanele,Elicopterele,Vehicule mai usoare decat aerul referat

Transporturile aerieneTransportul aerian a revolutionat transportul global, reducand dramatic timpul necesar calatoriei pe mari distante. Calatoriile peste oceane, care ar fi putut dura saptamani sau chiar ani, acum pot fi facute in cateva ore.


Avioanele. Avioanele sunt vehiculele mai grele decat aerul, care folosesc aripi pentru a produce portanta. Avioanele transporta oameni, marfuri, posta, etc. Avionul a revolutionat de asemenea si razboiul. Multe descoperii in domeniul aeronauticii, cum ar fi motorul cu reactie, au fost descoperite de savanti si ingineri militari.

Primul zbor pilotat al unui avion a avut loc in 1903, fiind realizat de fratii Wright la Kitty Hawk, in Carolina de Nord, S.U.A. Odata cu imbunatatirea tehno-logiei, zborurile mai lungi au devenit posibile. Zborul aviatorului american Charles Lindbergh peste Atlantic, in 1927, a ajutat la trezirea interesului public pentru calatoriile aeriene intercontinentale.

Dezvoltarea tehnologica a produs avioane mai mari, mai rapide si mai dura-bile. Introducerea motorului cu reactie in 1941 a ajutat la inaugurarea avioanelor cu reactie in zborurile comerciale de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Primul zbor al unui avion comercial cu reactie in S.U.A. a avut loc in 1958 si a fost facut de catre un Boeing 707. Boeing-ul 747 Jumbo Jet, care are o capacitate de peste 300 de locuri, a intrat in serviciu in 1970. Supersonicul frantuzesc Concorde si-a inceput serviciul in 1972.


Elicopterele. Un elicopter obtine portanta de la un set de palete rotoare, si nu de la aripi fixe, asa cum fac avioanele. Elicopterele sunt folosite in orase pentru a transporta calatorii din zonele suburbane la aeroporturi. Elicopterele asigura de asemenea evacuare medicala si acces la zone greu de ajuns, cum ar fi platformele petroliere si regiunile muntoase. Elicopterele sunt de asemenea importante vehi-cule militare. Fortele militare le folosesc pentru transportul de marfuri, evacuare medicala si pentru lupta.Prima ridicare a unui elicopter de la sol a avut loc in 1907, cand un elicopter francez s-a ridicat de la sol timp de cateva secunde. Totusi, mai era nevoie de multe ajustari pana cand elicopterele sa poata deveni practice. Germania a produs primul elicopter practic in 1936, iar Armata S.U.A. a produs primul elicopter echi-pat pentru lupta in 1942. Elicopterle au fost folosite prima data in scopuri militare in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.Vehiculele mai usoare decat aerul. Baloanele si dirijabilele sunt vehicule mai usoare decat aerul, care se bazeaza pe aer cald sau gaze mai usoare decat aerul pentru a obtine portanta. Baloanele se bazeaza pe curentii de aer pentru propulsie si sunt folosite mai ales pentru recreere sau cercetari asupra vremii de mare altitu-dine. Dirijabilele si zeppelinele, combina un balon cu gaz mai usor decat aerul, cu elici pentru navigatie si manevrabilitate.

Dirijabilele erau folosite odinioara pentru transportul de pasageri si promi-teau mult ca mijloc de transport. Totusi, popularitatea lor a scazut dupa cateva accidente majore, incluzand catrastrofa dirijabilului german Hindenburg, in New Jersey, in 1937. Astazi, mici zeppeline care folosesc heliu sunt folosite pentru scopuri publicitare. Ele pot fi deseori vazute la evenimentele sportive majore.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani