Tuaregi, Scurta prezentare, Teritoriile tuaregilor, Originile, Colonii franceze referat

Despre TUAREGI


Alin HARPA clasa a VIIa C

Africa este un continent slab populat, cu diferente mari ale


densitatii intre regiunile de coasta si cele din interior. Africa, are o populatie majoritara de rasa neagra, dar reprezentantii ei se deosebesc foarte mult intre ei.

Principalele grupe rasiale sunt:sudanezi, bantu, bantoida, mande, guineica, semitica (arabi si etiopieni), hamitica (cusita, berbera, tuaregi, hausa), pigmei, indonezieni in Madagascar, englezi, buri si mulatri (in zona Republicii Sud Africane).
Islamul este religia predominanta in nord, in timp ce in restul Africii se practica atat crestinismul cat si unele religii locale.

Scurta prezentare


"Tuareg" este un cuvant arabic, des folosit de francezi, insemnand "abandonat de zei". Dupa spusele altor surse, cuvantul poate fi derivat de la Targa, numele unui oras din sudul Libiei.

Tuaregii au locuit din totdeauna in teritorii din vestul Africii, in coloni antice pe care fracezii le-au numit "Afrique Occidentale Française".

Teritoriile tuaregilor


Tuaregii au locuit din totdeauna in teritoriile din N-V Africii, in special in desertul Sahara. Granitele geografice sunt: S Algeriei, N Maliei si E Nigerului.
Dar tuaregii se raspandesc repede prin regiunile Saharei; exista si cateva triburi in Sudan. Teritoriile lor sunt in special in desertul Sahara, dar ariditatea acestei parti de lume ii forteaza sa migreze spre regiunile mai racoroase, in special cele cu munti (Adrar-des-Iforas in Mali, Ahagar in Algeria). Aici ei gasesc apa si aer mai rece.

Aceasta tara virtuala are capitala spirituala si istorica in Taddamakat in Mali. Inca un oras important este Tagedda in Niger.


Originile                                                        


Tuaregii sunt, pobabil, niste rude indepartate a egiptenilor si marocanilor. Cele doua popoare impart cu tuaregii aceeasi cultura si religie.

Totusi, tuaregii nu sunt arabi; ei sunt berberi: vorbesc un dialect derivat din vechea limba berbera si au acelasi alfabet. In zilele noastre, poporul tuareg este alcatuit din albi (berberi) si negri (populatia sub-sahariana). Chiar daca religia joaca un rol foarte important in vietile lor, ei nu sunt considerati foarte devotati. Principalele puncte din religie sunt respectate: rugaciunile, absenta carnii din meniul zilnic etc.

In special, lor nu le place denumirea de tuaregi, preferand sa se denumeasca Imouhar, Imashagen sau Vel tamasheq.Colonii franceze
Francezii nu au avut nici un interes sa colonizeze teritorii din desertul Sahara, dar au facut-o in competitie cu englezii la inceputul secolului 20.

Intentiile francezilor erau sa formeze un stat sharian, similar cu regiunea Azawagh din Mali. Dar cand europenii au definit granitele curente, planul francezilor a fost anulat.

Relatiile dintre tuaregi si francezi nu erau asa de bune, deoarece francezii conduceau colonia tuaregilor intr-un mod sever: taxe numeroase, epuizau resursele naturale, exploatau teritoriile etc.

Astfel s-a ajuns la razboi teribil in anul 1917. Francezii au castigat razboiul dar au pierdut desertul Sahel in favoarea tuaregilor.


Perioada post-coloniala in 1960


Conditiile pentru tuaregi au continuat sa-i afecteze prin anii 30. Tuaregii au fost marginalizati de toate tarile vecine, fiecare dintre acestea construindu-si propriile teritorii, fara sa bage in seama oamenii din desert. Imediat ce francezii s-au retras, tuaregii au incercat sa paricipe la "Adunarea vietii". Acolo a fost ales Mouddour Zakari ca ministru a "Afacerilor Nomande si Sahariene", ca sa reafirme bunele sale intentii de a integra tuaregii in propriul sau guvern. Dar intre anii

1974-1987, tuaregii au fost primele victime ale dictatorului Seyni Keita.


Consecinte


Multi tuaregi s-au mutat la orase. Deseori,acestia si-au pierdut identitatea, ramanand marginalizati si ascunsi. Cativa dintre ei s-au mutat si in Algeria si in Libia ca sa se inroleze in armatele islamice; aici, o parte dintre ei erau discriminati, iar restul erau dati afara din armata sau chiar omorati.


"Abandonati de zei"


Granitele artificiale care despart desertul.
Copyright © Contact | Trimite referat