Vulcanul Krakatau referat

Vulcanul Krakatau


Cand din craterul vulcanului Krakatau, lava topita a erupt ca o fantana arteziana, cerul a fost acoperit de o lumina portocaliu - aprinsa.Putem vedea astfel una dintre cele mai extraordinare puteri ale planetei Pamant - vulcanul. Viata vulcanului Krakatau a inceput in adancul oceanului dar dupa milioane de ani si nenumarate eruptii a crescut in asa masura incat s-a ridicat deasupra nivelului marii ca o insula vulcanica. Vulcanul - denumit dupa zeul roman al focului Vulcanus -  este de fapt o gaura in scoarta terestra, prin care erupe in aer gaze, cenusa si roci semitopite care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii care in decursul a milioane de ani aceste straturi formeaza munti vulcanici.

In 1883 o eruptie a distrus complet insula vulcanica Krakatau, situat intre Sumatra si Jawa. Vulcanul se pregatea zgomotos de peste 4 ani, iar pe 27 august prin eruptia cea mai zgomotoasa a zburat in aer varful muntelui vulcanic. Explozia s-a auzit in Australia, la 4000 de Km departare, ajungand in aer milioane de tone de fum si cenusa, acoperind soarele in toata lumea. Valurile uriase au inundat coastele Jawei si Sumatrei, numarul victimelor depasind 36 de mii de oameni.

Cand cerul s-a inseninat, s-a observat ca cea mai mare parte a vulcanului Krakatau disparuse. In scurt timp din apa s-a ridicat o noua insula, careia i s-a dat numele de Anak Krakatau, ceea ce inseamna copilul lui Krakatau. Actualmente acest vulcan are o altitudine de 200 m.Pe pamant exista aproximativ 1300 de vulcani activi, majoritatea insa nu se pot vedea deoarece sunt submarini, numai aproximativ 500 sunt vizibili deasupra apei.

Daca un vulcan nu a erupt in ultimii 10.000 de ani il numim vulcan adormit, iar cei care nu a erupt de peste 25.000 de mii de ani poate fi considerat un vulcan stins.

Cel mai mare crater vulcanic sa afla in Indonezia care are o suprafata de 1775 Km2


Fotache George Alexandru                                                                                                Clasa a V-a A


Copyright © Contact | Trimite referat