Corea de sud GEOGRAFIE SI RESURSE, Educatie, sanatate si turism, ACTIVITATEA ECONOMICA, CONDUCEREA STATULUI referat

Coreea de Sud

Daehan-Minkuk(in coreeana)

Date esentiale despre Coreea de Sud:

Denumirea oficiala:Republica Coreea

Capitala:Seul(2000-10,9 milioane loc.)

Limba oficiala:coreeana

Moneda nationala:1 won(W)=100 chon

Etnii:coreeana 98%,chineza,mongola

Suprafata:98.484 km²
Populatia(1998):46.400.000 loc. adica 471 loc. pe km²

Diviziuni administrative:9 provincii si 6 orase cu statut special

Religii:budista 35%, crestina 28%,confucianista 15%,shamanista,Chundo Kyo

Organizarea statala:republica,regim parlamenatar,

presedinte ales prin vot direct

Ziua nationala: 15 august

 

Coreea de Sud ocupa partea sudica a peninsulei Coreea in Asia de Est.Ea imparte singura granita de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unita politic intr-n singur stat pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Coreea are o istorie lunga si o cultura aproape identica cu cea chineza si japoneza. Numele de “Coreea” provine dela cuvantul “Koryo”, dinastia care controla peninsula din 913 pana in 1392.In urma Razboiului Coreean(1950-1953), amandoua statele au inceput sa-si reconstruiasca economia:Coreea de Sud a privit inspre exterior pe cand Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societati din lume, a concentrat o economie proprie, fara ajutor din strainatate.

GEOGRAFIE SI RESURSE

Coreea de Sud ocupa o zona ,predominant muntoasa ,cu o latime in jur de de 320 km.Peninsula este inconjurata de Marea Galbena,la vest, si de Marea Japoniei la est; lungimea totala a tarmurilor este de 8.700 km.Coasta de vest si cea de sud sunt neregulate si sunt imprejmuite de peste 3.000 de insule,majoritatea mici si nelocuite.Cea mai mare este Insula Cheju(Quelpart), situata la sud de Stramtoarea Coreeana la o distanta de 120 km.

Doar 20% din suprafata peninsulei este ocupata de campii potrivite pentru asezari omenesti si agricultura dar majoritatea populatiei este concentrata de-a lungul tarmurilor si vailor din partea de vest.In est muntii formeaza un sir ingust cu putine zone locuite,pe cand in vest se gasesc cele mai bogate terenuri cultivate.Muntii T’aebaek formeaza “coloana vertebrala” a peninsulei Coreea,intindandu-se de la Wonsan in Coreea de Nord pana aproape de Pusan in Coreea de Sud pe coasta sud-estica.In sud se afla sirul de munti Sobaek, care se extinde de la nord-est la sud-vest atingand inaltimea de 1.915 m-vf. Chii.Cel mai inalt varf din Coreea de Sud este Vf. Halla-san(1.950 m) pe Insula Cheju.

Soluri

Cele mai bune soluri pentru agricultura ale Coreei de Sud sunt aluviale si se gasesc de-a lungul vailor si coastelor.Cu toate acestea,solurile par a fi,in general,nefertile si nisipoase necesitand multa fertilizare.Solurile din munti sunt majoritatea nefertile potrivite numai pentru tehnica “slash-and-burn”(taie si arde).

Clima

Climatul Coreei de Sud este continental dar si musonic.In timpul iernii,bat vanturi din interiorul Asiei.Coreea de Sud are ierni mai blande si mai scurte decat in nord, cu temperatura medie in luna ianuarie la Seul de –5ºC.In timpul verii bate musonul de sud.Temperatura medie in iulie este de 27ºC pe toata peninsula exceptand zonele muntoase.Precipitatiile medii anuale sunt mai mari in sud, adica 1.525 mm pe an.Cele mai mari precipitatii se inregistreaza in lunile verii.

Hidrografia,flora si fauna

Raurile din Coreea de Sud sunt scurte si repezi.Ele sunt folosite mult pentru irigatii si pentru crearea hidroelectricitatii dar au o valoare limitata pentru navigatie.Cele mai importante rauri sunt:Taedong,Han si Kum in partea centrala a tarii si Naktong in sud-est.

Paduri de conifere,incluzand pinul,bradul,laricele si molidul cresc in nord si in sud.Paduri de pin predomina in zonele mai calde.Animale salbatice cum ar fi:lupi,ursi,leoparzi si tigrii se gasesc rar in zonele inalte din nordul tarii.

Resurse

Coreea de Sud este inzestrata cu multe resurse minerale:carbuni,fier,argint,aur,cupru,plumb wolfram si grafit.Diviziunea politica a Coreei a lasat majoritatea resurselor de carbuni si de metale, ca si majoritaea padurilor si puterea hidroelectrica in Coreea de Nord.Coreea de Sud,pe de alta parte poseda cele mai bune terenuri favorabile agriculturii si o mare forta de munca.

Lungimea tarmurilor:2.413 km

Specii de animale amenintate cu disparitia:61 specii

Teren arabil:21%

Teren irigat:13.530 km²

POPULATIA

Coreenii sunt oameni de o etnie mongola,deoarece mongolii sunt oamenii cu care au impartit o istorie,o limba si o cultura comuna pana in secolul VII e.n.,cand peninsula a fost pentru prima data unificata.Limba oficiala a Coreei de Sud la fel ca si cea a Coreei de Nord este coreeana,care se presupune ca s-a dezvoltat dintr-o origine Tungusica cu mii de ani in urma,chiar daca multe cuvinte au fost imprumutate din limbile japoneza si chineza.Alfabetul coreean,numit hangul,s-a dezvoltat in jurul secolului al XV-lea fiind recunoscut ca primul alfabet fonetic din Asia de Est.

Majoritatea sud-coreenilor au religie budista si confucianista,ultima dintre ele fiind religia oficiala a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea pana la inceputul secolului XX.In jur de 28% dintre sud-coreeni sunt crestini.Religii importante mai sunt shamanismul(credinta in spirite) si o religie,foarte cunoscuta in Coreea de Sud,cu numele de Chundo Kyo(numita Tonghak pana in 1905) care combina elemente ale confucianismului,daoismului(taoismului) si budismului.

Demografie

Populatia Coreei de Sud este de 46.400.000 loc.(1998) fiind printre statele cu cea mare densitate din lume.Campiile de-a lungul coastei de vest sunt cele mai populate zone.Chiar daca sporul natural a scazut,rate populatiei urbane a crescut.Cele mai mari orase sunt:Seul (10.900.000 loc.),Pusan (390.000),Daegu (2.300.000),Inchön (1.700.000),Kwangju(1.200.000) si Taejon (1.100.000).Artele

Mostenirea artistica si culturala a Coreei a fost puternic influentata de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China.Budismul,care a dominat viata coreeana din secolul VII pana in secolul XII,a influentat artele.Multe temple budiste,manastiri,morminte sfinte,palate si alte opere de arta raman inca fiind martorii realizarilor din Epoca de Aur si fiind valorabile ajutand la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.In timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de arta.Povestile populare,muzica,poezia si teatrul, toate fac parte din traditia budista si confuciana.

Educatie,sanatate si turism

Elevii incep sa mearga la scoala de la varsta de 6 ani.Anul scolar incepe in martie si se termina in februarie.In ceea ce priveste sanatatea serviciile sunt foarte bune existand multi doctori specialisti.Si turismul este bine dezvoltat principalele atractii fiind:Seul- Palatul Toksu,Palatul Kyongbok,Palatul Changdok,Gradina Secreta,Capitol Building,Great South Gate,Great East Gate,Turnul Seul.Alte atractii mai sunt Parcul Kyongju Tumuli,Star Tower si Muzeul National Kyongju.Satul de langa Seul, Suwon este un muzeu “in viata”.Insula Cheju si Muntele Sorok sunt de asemenea frecventate de turisti.

Populatia in 2010(estimata):49.700.000

Populatia in 2025(estimata):50.800.000

Rata natalitatii:16,1%

Rata mortalitatii:6,3%

Populatie sub 15 ani:24%

Populatie cu varsta de 65 ani si peste:6%

Speranta de viata:barbati-70 ani

femei-77 ani

Rata populatiei urbane:81%

Rata anlfabetismului:2%

Universitati:127,din care mari sunt 15

Profesori universitari:65.000

Elevi din universitati:1.200.000

Librarii publice:200

Carti in biblioteci:7.000.000

Fizicieni:54.000

Paturi de spital:182.200

Accesul la apa potabila:80% din totalul populatiei

ACTIVITATEA ECONOMICA

De la Razboiul Coreean economia Coreei de Sud a fost relansata cu ajutorul S.U.A. de la mijlocul anilor ’60 primind si ajutorul Japoniei.Rata de crestere anuala a fost intre 7% si 10% din anii ’60 pana in anii ’70.In 1996 rata de crestere anuala a scazut,dar,cu toate acestea,Coreea de Sud este printre statele bine dezvoltate din lume.Ca si in Japonia guvernul si industria au avut un rol important in dezvoltarea tarii.Coreea de Sud este a III-a putere economica din Asia dupa Japonia si China.

Fabricatii si energie

Produsele fabricate au un rol important in exporturile tarii.Industria din perioada postbelica se concentra asupra fabricarii incaltamintelor si a produselor textile.Dar Coreea de Sud a ajuns astazi o tara bine dezvoltata concurand cu tari ca Japonia in constructia de vapoare,automobile,echipamente electronice… .Seul este principalul centru industrial,fiind urmat de Pusan,Ulsan(automobile,constructii de vapoare,rafinarii) si Yochon(otel,petrochimice).Multe materii prime naturale trebuie importate.

Dupa Razboiul Coreean,Republica Coreea a inceput sa dezvolte si retelele electrice,incluzand construirea de centrale atomice,care produc 40% din consumul de electricitate.

Agricultura,pescuitul si silvicultura

In jur de 21% este teren arabil;agricultura aducand 10% din venitul national.Orezul este principala planta cultivata vara.Graul,orzul,porumbul,cartofii si cartofii dulci se planteaza in sezonul uscat.Productia de orez a Coreei de Sud,printre cele mai mari din lume este obtinuta datorita fertilizarii intensive,a irigatiilor,a mecanizarii plus inca un sistem puternic de cooperative.Alimentele,incluzand carnea,sunt importate in cantitati mari.Se mai cultiva: soia,bumbac,tutun,ginseng si se cresc porcine,caprine si viermi de matase.Pestele,o parte traditionala din dieta coreeana,se pescuieste cel mai mult in Marea Japoniei.Din anii ’50 productia de peste a crescut semnificativ,Coreea de Sud fiind pe locul III(dupa Japonia si China) in Asia la productia de peste.Padurile ocupa in jur de 66% din suprafata totala tarii.Defrisari intensive au inceput de curand.

Comunicatii si transporturi

Principala cale ferata leaga orasele Seul,Taejon,Taegu si Pusan.O a doua linie principala incep din Seul si continua catre sud si apoi catre vest iar o a treia merge catre coasta de est.O mare retea de autostrazi si alte cai de transport au dus la un declin in ceea ce priveste caile ferate.Drumuri,cai de metrou si multe facilitati sportive au fost construite in prepararea Jocurilor Olimpice din 1988,care s-au tinut la Seul.Lungimea drumurilor este de 6.559 km iar a cailor ferate este de 78.833 km.In total sunt 11 mari porturi si 4 mari aeroporturi.

Serviciile bune nu lipsesc nici in comunicatii.Coreea de Sud are 3 statii Intelsat.Publicatiile zilnice din Coreea de Sud sunt in jur de 100.Exista 84 statii de radio AM si 53 de statii FMComertul

Cheia succesului Coreei de Sud este comertul exterior,care a crescut enorm incepand din anii ’60.Cresterea exporturilor Republicii Coreea a dus la suferinta statelor vecine,cauza a crizei economice de la sfarsitul anului 1997.In decembrie,acelasi an, F.M.I. a fost de acord sa ofere 57 miliarde Coreei de Sud pentru restructurarea economiei.

Coreea de Sud exporta:textile,utilaje,nave,produse electrotehnice,automobile,articole de cauciuc,conserve de peste si portelan, iar principalele produse importate sunt:petrol,produse petrochimice,produse chimice,materii prime,masini si utilaje.

CONDUCEREA STATULUI

Conform Constitutiei din 1987,a sasea,puterea legislativa ii este atribuita Adunarii Nationale iar cea executiva presedintelui.Presedintele desemneaza Consiliul de Stat(guvernul) condus de un prim-ministru.Roh Tae Woo a fost ales presedinte in1987, sub noua Constitutie.Acesta a intarit legislatura si a impus neutralitatea armatei in politica.Roh Tae Woo a fost urmat la putere in februarie 1993 de Kim Young Sam.In mijlocul crizei economice din 1997 liderul din opozitie Kim Dae Jung a castigat alegerile prezidentiale.El si-a preluat functia in 25 februarie 1998.

Partide politice:

-Partidul Democrat,Partidul Liberal Democrat,Partidul Oamenilor Uniti

-multe alte partide mai mici

Alte organizatii nonguvernamentale:

-Consiliul National Coreean al Bisericilor,Federatia Nationala a Asociatilor de Studenti,Federatia Nationala a Fermierilor,Asociatia Veteranilor Coreeni,Federatia Nationala a Comerciantilor,

Coreea de Sud este membru al:AfDB,APEC,AsDB,CCC,COCOM(cooperator),CP

EBRD,ESCAP,FAOG,G-77,GATT,IAEA,IBRD,ICAO,ICC,ICFTU,IDA,IFAD,IFC,ILO,

IMF,IMO,INMARST,INTELSAT,INTERPOL,IOC,IOM,ISO,ITU,LORCS,OAS (observator),UN,UNCTAD,UNESCO,UNIDO,UNOSOM,UPU,WHO,WIPO,WMO, WTO

ISTORIA

Coreea,una dintre cele mai vechi natiuni din lume,a fost unificata pentru prima oara in secolul VII e.n. .Statul a fost ocupat de Japonia in 1905 fiind anexat acesteia in 1910.In timpul celui De Al II-lea Razboi Mondial,Coreei i-a fost promisa independenta in urma infrangerii Japoniei.La sfarsitul razboiului Coreea a fost divizata in doua pe la paralela de 38º latitudine nordica.Trupele sovietice au ocupat partea de la nord si fortele americane partea de sud.Eforturile de reunificare depuse ulterior au fost zadarnice.In 1947 Natiunile Unite au acceptat organizarea de alegeri pentru un nou guvern.Alegerile au avut loc,in sud,si pe data de 15 August 1948 armata americana s-a retras si Republica Coreea,cu Syngman Rhee presedinte,a fost proclamata.Pe 9 septembrie 1948 guvernul din Coreea de Nord,controlat de comunisti,a proclamat independenta Republicii Democrate Coreea in frunte cu Kim II Sung.

In 1950,Coreea de Nord a invadat sudul in prima faza a Razboiului Coreean dar S.U.A. a venit repede in ajutorul sudului.In 1953 razboiul s-a terminat fara rezultat,dar la granita au aparut conflicte.

Evenimentele l-au obligat pe presedintele Syngman Rhee sa-si dea demisia.Noul presedinte,Chang Myun,a fost inlaturat printr-o lovitura de stat care a adus pe Generalul Park Chung la putere.Park,ales presedinte in 1963,a facut multe sa readuca prosperitatea economica a tarii.Protestele ivite impotriva modului autoritar de a conduce tara a dus la multe esecuri.A fost asasinat in 1979 de seful Agentiei Centrale.Choi Kyu Hah a fost ales apoi presedinte.

In mai 1980 au aparut iarasi proteste,in urma carora presedintele a fost inlaturat.La putin timp un comitet militar condus de Chun Doo Hwan si-a asumat puterea.O noua Constitutie a fost aprobata in Octombrie,si Chun a devenit presedinte in 1981.Partidul Democrat al Justitiei(DJP) a pierdut locuri in alegerile legislative din 1985 si din iunie 1987 au izbucnit proteste mai mari ca in 1980.

Roh Tae Woo,succesorul lui Chun la conducerea DJP, a ajuns la o intelegere cu liderii din opozitie Kim Dae Jung si Kim Young Sam in septembrie in privinta unei noi Constitutii care prevede organizarea de alegeri directe.Roh a castigat alegerile in 20 decembrie 1987 cu 37% din voturi.El si-a preluat functia pe 25 februarie 1988.In noiembrie 1988 Chun si-a cerut scuze pentru felul in care a condus.In 1990s- a format partidul DLP,numit in 1995 Noul Partid Democrat Liberal,care a castigat 149 locuri din cele 299 la alegerile legislative din martie 1992.Kim Young Sam a castigat alegerile prezidentiale din decembrie 1992 si si-a preluat functia in februarie 1993.In octombrie 1994 fostii conducatori au fost acuzati.Chun a fost executat in cele din urma. In urma acestora presedintele a trebuit sa reorganizeze guvernul. Partidul sau a ramas tot in frunte si la algerile parlamentare din 1996.

In fine,Kim Dae Jung a castigat alegerile din decembrie 1997 si a trebuit sa infrunte criza economica.

Coreea de Nord si Coreea de Sud au devenit membre ONU in 1991 si au semnat un tratat de pace in decembrie.Dar atacurile intre ele au continuat.Coreea de Nord a fost de acord sa poarte discutii cu Coreea de Sud,China si SUA.Astfel au inceput negocieri la Geneva in 9 decembrie 1997.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani