LIMBAJ SI RELIGIE, limba si religiaLIMBAJ SI RELIGIE


Doua elemente principale deosebesc un grup de oameni de altul - limba si religia.

In lume exista aproximativ 4000 de limbi diferiete, multe inrudite intre ele in familii lingvistice.

Cea mai mare familie lingvistica este cea indo-europeana si limbile acesteia sunt vorbite de circa doua cincimi din populatia globului.

Ea include toate limbile europene cu exceptia finlandezei, maghiarei, limbii turce, basce si limbilor vorbite in Afganistan, Pakistan, Bangladesh si India. Limbile europene sunt vorbite si in locurilr odinioara colonizate de europeni din Austarlia, Noua Zeelanda, Africa , America.

A doua familie lingvistica, ca marime, este cea sino-tibetana si include birmaneza, chineza, thailandeza si tibetana, fiind vorbita de circa o cincime din populatia lumii.

Alte familii lingvistice mai includ limbile dravidiene vorbite in sud-estul Indiei si nordul Sri Lankai si  limbile afro-asiatice.Austarliana si familia lingvistica indo-pacifica cuprind 1400 de limbi vorbite de populatia din Mdagascar, Indonezia, Vietnam, insulele oceanului Indian si Pacific.

O alta familie lingvistica cuprinde cele aproximativ 1000 de limbi ale nativilor americani.


In lume exista sapte religii principale: budism, crestinism, confucianism, hinduism,islamism, iudaism, si sintoism. Unele dintre acestea sunt divizate in grupuri numite culte. Aderantii la iudaism, crestinism sau islamism se inchina unei singure divinitati - religii monoteiste. Majoritatea celorlalte religii au mai multe divinitati - politeiste. Unii cred intr-o divinitate atotputernica suprema, dar si intr-o multitudine de divinitati mai mici.