Muzeul Luvru gazduieste istoria artei lumii occidentale, incepand cu Evul Mediu, pana in secolul al XIX-lea referat

Luvru

Muzeul Luvru este un personaj cu puteri depline in BELPHEGOR, FANTOMA DE LA LUVRU. Initial, Luvru a fost o fortareata medievala in 1200, dupa care a devenit rezidenta regala sub domnia lui Carol al V-lea, in 1365. Curind dupa aceea a fost modernizat dupa gustul renascentist de catre Francisc I in 1546. De-a lungul secolelor a fost extins, distrus sau transformat sub domniile succesive ale lui Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Napoleon I si Napoleon III. Arhitectura sa este o ingemanare de stiluri care stau marturie a mai mult de 800 de ani de istorie.

Muzeul propriu-zis a fost inaugurat la sfirsitul secolului al XVII-lea, pe timpul Revolutiei Franceze (mai exact, in 1793). Dar ideea fusese conceputa patruzeci de ani mai devreme de catre Lafont de Saint-Etienne, care atacase caracterul privat al colectiilor regale, propunind ca aceste opere de arta sa fie accesibile marelui public in Galeria Principala a muzeului.

Suprafata totala a muzeului acopera 40 de hectare pe un teren situat chiar in inima Parisului. Punct nodal al capitalei Frantei, muzeul delimiteaza in prezent nordul de sudul orasului. Cladirea este prima dintr-o serie de monumente care se continua cu Caruselul, Obeliscul din Place Concorde, Arcul de Triumf de pe Champs-Elysees si sfirseste cu Arcul din La Defense.

In zilele noastre, Muzeul gazduieste istoria artei lumii occidentale, incepind cu Evul Mediu, pina in secolul al XIX-lea, alaturi de civilizatii antice care au precedat si au inspirat cultura vestica.

Muzeul este impartit in sapte sectiuni diferite (trei sectiuni antice: Antichitatea Orientala, Egipteana, Greaca, Etrusca si Romana) si patru sectiuni moderne: sculptura, pictura, obiecte de arta si grafica.

In 1981 Francois Mitterand a lansat proiectul
Grand Louvre (cu initierea creatiei Piramidei lui Pei, punct central si intrare, totodata, modificindu-se aripa Richelieu din partea nordica a muzeului si subsolul curtii Napoleon).

Spatiul util pentru exponate al muzeului a fost dublat de la 31,000 m2 in 1984 la 55,000 m2 in prezent, iar numarul de exponate a sarit de la 20,600 la 34,000!!


50 milioane de vizitatori au patruns in holurile muzeului in ultimii 10 ani si mai mult de 5 milioane in 1999. Acest veritabil "oras in oras" are 1800 de angajati care ocupa 40 de posturi diferite.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani