Poluarea fizica, bilogica, chimica, pesticidele POLUAREA MEDIULUI INCONJURATOR referatPOLUAREA MEDIULUI INCONJURATOR

CE E POLUAREA MEDIULUI ?

O definitie atotcuprinzatoare nu putem afirma ca exista inca, desi in decursul timpului, s-au mai dat multe, cea mai completa dintre toate fiind considerata cea formulata de CONFERINTA MONDIALA a O.N.U. asupra mediului si anume: mod. componentilor naturali sau prezenta unor componente straine, ca urmare a actiunii omului si care in lumina cunostintelor noastre actuale provoaca prin natura lor , prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii , creeaza disconfort sau impieteaza asupra diferitelor utilizari ale mediului la care acesta putea servi in forma sa anterioara (STOCKHOLM-1972).

Din cuprinsul definitiei se poate constata, deci, ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul , poluarea fiind consecinta activitatii fiziologice dar mai ales social-economice a acestuia. Nu se poate neglija totusi faptul ca in mediul inconjurator are loc si o auto-poluare, datorita prezentei unor elemente naturale, care il degradeaza ca, de exemplu ridicarea in atmosfera a prafului de sol sau distrugerea in masa a unor plante acvatice, care urmeaza unei perioade propice de dezvoltare, asa-numita ”inflorire” a apelor. Exemple de acest gen mai pot fi date, dar ele sunt relativ putine fata de frecventa celor care rezulta in urma activitatii omului. Referindu-ne la poluare, in general si la efectele nocive ale acesteia asupra sanatatii si confortului omului, in special, este util sa ne oprim aici la doua notiuni multa vreme considerate sinonime si care nici astazi nu sunt acceptate de toti cercetatorii ca fiind total diferite. Este vorba despre poluarea si impurificarea mediului.

Prin impurificarea mediului se intelege prezenta in mediului inconjurator a unor elemente sau componente care nu se gasesc in mod obisnuit in alcatuirea acestuia. Din definitia data mai devreme reiese insa ca poluarea cuprinde atat prezenta unor elemente straine, cat si modificarea componentelor naturale

ale mediului. Un exemplu in acest sens il constituie cresterea concentratiei de dioxid de carbon din aer ca urmare a activitatilor industriale ale omului. Este vorba de poluare, desi dioxidul de carbon face parte din compozitia normala a aerului. Pe de alta parte, simpla prezenta a unor elemente straine fata de    componenta normala a mediului inconjurator nu este de natura sa provoace efecte nocive sau nedorite decat in cazul cand prin natura lor, concentratia in care se gasesc si timpul cat actioneaza produc asemenea consecinte.

Din cele aratate reiese deosebirea care se poate face intre poluare si impuritate desi asa cum am mai aratat, in vorbirea comuna cele doua notiuni se confunda frecvent.


Exista mai multe feluri de poluare:

Poluare fizica: este generata de diverse radiatii, indeosebi de cele nucleare accidentale, cea termica, zgomote si infrasunete.

Poluare biologica: creata de contaminari microbiologice, ca urmare a introducerii abuzive sau accidentale a unor specii sau varietati de specii

Poluare chimica: foarte diversa, poate fi provocata de produse naturale, minerale sau organice, precum si de substante de sinteza, inexistente, initial in natura. Se produce cu:

- derivati ai carbonului si hidrocarburi lichide

- derivati ai sulfului si azotului

- derivati ai metalelor grele(Pb, Cr)

- derivati ai fluorului

- materii plastice

-pesticide

-materii organice fermentescibile

Pesticidele, care constituie, astazi cea mai eficace arma de protectie a culturilor nu trebuie deloc considerate ca acea metoda absoluta de confruntare cu daunatorii. Ele trebuie considerate intotdeauna ca o arma , cu care se poate interveni suplimentar sau auxiliar.

In contrast cu factorii poluanti din mediu care merita o tratare speciala pentru a fi eliminati , exista insa si substante, numite biodegradabile, care nu polueaza natura. Un produs este numit biodegradabil atunci cand se transforma, se descompun si se elimina in mod natural. Resturile de mancare, hartie si materialele de origine vegetala sau animala, cum sunt bumbacul sau lana, sunt biodegradabile. In schimb , numeroase materiale plastice nu sunt. Rezistente la uzura, la rupere si la actiuni chimice, ele formeaza depozite dupa utilizare. Pentru aceste materiale , chimistii au inventat metode de reciclare. Unele materiale plastice sunt rupte in bucati si folosite apoi la fabricarea aglomeratelor, a materialelor de constructie sau pentru asfaltarea drumurilor. Alte materiale plastice, care nu degajeaza gaze nocive, sunt arse si folosite la incalzitul urban. Cu toate acestea, in viitor se incearca punerea la punct a unor materiale biodegradabile, care sa se descompuna tot atat de natural ca si lemnul. Daca omenirea ar ramane in stadiul actual de dezvoltare, ea ar nevoita sa-si semneze actul de deces peste aproximativ 200 de ani. Asa ca este foarte important sa stim mai multe despre poluare si despre felul in care aceasta actioneaza asupra sanatatii noastre. Trebuie sa stim sa ne aparam pamantul, caci el este pe zi ce trece mai poluat.

POLUAREA SOLULUI: Solul reprezinta acel strat viu de la suprafata litosferei care permite nasterea ecosistemelor vegetale si face legatura intre litosfera si biosfera. Solul este un sistem strategic al biosferei care, in limite foarte largi, contribuie la dezintoxicarea acesteia , prin sistemele de biodegradare foarte multiple pe care le pune la dispozitia ei.

Capacitatea solului de a prelungi noxele societatii umane este limitata, iar abuzurile creeaza dezechilibre si functionalitatea este greu de reparat.

Poluarea solului consta in acele actiuni antropice care, de regula conduc la dereglarea functionalitatii normale a acestuia ca suport si mediu de viata in cadrul diferitelor ecosisteme.

Dereglarile solului se manifesta diferit:

dereglari fizice: fenomene de compactare, generatoare, generate de lucrari ale solului, stricarea structurii solului .

dereglari chimice: sunt generate indeosebi de poluarea solului cu metale grele, diferite pesticide si ingrasaminte, modificarea ph-ului solului.

dereglari biologice: generata de poluarea solului cu germeni de boli transmisibile plantelor si animalelor.dereglari radioactive: solurile capteaza foarte usor poluarea radioactiva pe care le transmit cu usurinta plantelor si animalelor pentru o perioada lunga de timp.

POLUAREA APEI. O data cu prezenta circuitului apei in natura, s-a aratat si cantitatea de apa de care dispune planeta. Nu toata apa este disponibila utilitatii umane si necesitatii ecosistemului natural sau antropic. Am putea spune ca, desi apa este o resursa regeneratoare, ea este insuficienta planetei si devine din ce in ce mai restrictiva.

Nu toata apa disponibila poate fi din cauza numeroaselor restrictii, din care poluarea este una dintre ele. Exista mai multe feluri de poluare a apelor, in functie de substantele dizolvate sau aflate in stare de dispunere. Sa nu uitam ca apa este cel mai bun solvent si dispersat existent in natura. Din acest punct de vedere, distingem:

-polare organica: atunci cand apele au fost perturbate cu deversari de substante organice apartinand dominant a cate 3 categorii si anume: glucide, proteine, lipide.

Foarte poluanta este, din acest punct de vedere, industria de celuloza, dar si marile orase, zootehnia si industria aluminiului. Atat in statiile de epurare, cat si in emisfera naturala substantele organice sunt descompuse biologic pana la minerale, rezultand substante simple , din care ele isi pastreaza ef. toxic. Acestea sunt:

-fenoli, amine, amoniac, etc.

-poluarea anorganica apare ca rezultat al degradarii substante, care provine din poluarea organica, dar si ca urmare a deversarii unor industrii specifice ca fabricile de prelucrare anorganica(acid azotic, acid sulfuric, acid carbonic, saruri ale acestora)

-poluarea biologica se datoreaza prezentei microorganismelor patogene, care gasesc conditii favorabile in apele calde sau in apele poluate cu materiale organice.

POLUAREA ATMOSFEREI . Atmosfera , denumita adesea oceanul aerian, este un amestec de gaze, denumit aer. Prin sursele de poluare se inteleg acele locuri de provenienta a agentilor nocivi.
Se deosebesc:

-surse de poluare artificiale: care sunt cele mai numeroase : intreprinderi industriale, mijloacele si caile de transport si sistemele de incalzire. Aceste surse de poluare reprezinta cele mai importante surse de poluare.

-surse de poluare naturale: sunt reprezentate de sol, de catre emanatiile vulcanice, plante si unele fenomene ale naturii. Aceste surse de poluare sunt in general mai putin importante fie, din cauza raritatii fenomenelor, fie datorita emanatiilor in cantitati reduse.

Trebuie, deci sa invatam sa ne protejam mediul , atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru sanatatea a ceea ne inconjoara, pentru ca AVEM UN SINGUR PAMANT!


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani