Tarile din Asia tarileLibanIrael, Siria, Kuweit, Iraq, Arabi, Yemen, Oman, Emiratele Arabe UiteAzerbaigian, Armenia, Turcia, Georgia, Rusia, Iordan, KazastanAsia

 

 

Asia este cel mai mare continent din cele sapte continente ale lumi. Fara insulele care inconjoara Aia masoara 44.936.000 km sau aproape o treime din uscatul Pamantului.

Situata cu precadere in emisfera nordica, cel mai vast si cel mai populat continent. Masiva, afara de partea orientala, cu relief accidentat si fragmentat in peninsule (Kamciatka, Coreea, Malaysia) si arhipelaguri (Japonia), Asia este formata din regiuni joase in nord-vest (Siberia occidentala, depresiunea 28495zgt86sxy8kAralo-Caspica), din vaste podisuri de roci vechi in sud (Arabia, Pod. Deccan),

impartita de muntii (Caucaz, Zagros, Himalaya, Tian Shan, Altai) care inchid podisuri inalte (Anatolia, Pod. Iranian, Tibetul.

In afara de Siberia, mongolia si Tibetul, cu un climat continental excesiv

(ierni foarte aspre), si de o fasie ingusta mediteraneana, exista doua mari zone climatice: O Asie vestica (in vest la Pakistan) uscata si restul cantinentului, o Asie umeda, Asia musonilor, cu ploi de vara. Mai mult decat relieful, climatul determina localizarea populatiei. gx495z8286sxxy

Noua zecimi din ea se concentreaza in Asia musonica (30% din suprafata Continentului), cu deosebire in campiile si deltele fluvilor Indus, Gange si Brahmaputra Mekong, Fluviul Rosu, Yanzgzi Jiang, Huang He.

Aici populatia se ocupa in primul rand de cultura orezului, baza unei alimentatii mai ales vegetariane.

Populatia sa masoara aproape trei cincimi din populatia lumii, la inceputul anului 1990 Asia avea mai mult de 3.4 miliarde de locuitori.

Asia este aproape total in emisfera nordica,la nord este Oceanul Arctic,la est este Stramtoarea Bering si Oceanul Pacific.La sud-vest se afla Marea Rosie si Marea Mediterana.

La vest granita dintre Europa si Asia este trasa de Muntii Ural continuand la sud cu Lacul Ural si Marea Caspica. Multi gegrafi vor sa numeasca pamantul care fdormeaza Asia si Europa ca fiind Eurasia.

Asia are tarile:LibanIrael,Siria,Kuweit,Iraq,Arabi,Yemen,Oman,Emiratele Arabe UiteAzerbaigian,Armenia,Turcia,Georgia,Rusia,Iordan,Kazastan,Afganistan,etc.

In comparatie cu alte continente,interiorul Asiei este format din munti,vegetatie…

Centrul Asiei este format din Hmalaya platoul Tibetan si in jurul lor sunt patru platouri regionale(Siberia,Estul Chinei,Sudul Indiei,Peninsula Araba)

 

Clima:

Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului-de la padurea ecuatoriala pana la tundra Artica.In cea mai mare parte a Asiei este dominata de miscarea maselor

Continentala,care traverseaza vestul Siberiei si prin nordul Pacificului.

Iernile sunt lungi si aspre ,verile sunt scurte si racoroase,precipitatiile anuale sunt mici. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si alte regiuni.

Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala este mai putin de 230mm pe an.

Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de atmosfera musonica

Care trece prin interiorul rece sudic si estic al iernii.

Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de atmosfera musonica ,care trece prin interiorul rece sudic si estis al iernii.

Desi termenul de musonic este aplicat la toate climatele estice si sudice ale Asiei ,adevaratul termen de musonic este caracteristic numai partii de subcontinent Indian si Burma,in aceste zone precipitatiile anuale depasesc 2000mm anual.

 

Vegetatie:

Vegetatia in Asia este foarte diversa ,pastrand o relatie cu clima si solurile.

In nordul departat in Siberia tundra si taigaua predomina.

Plantele cuprind licheni si muchi.In sud,sud-est,si estul Asiei,padurile ecuatoriale predomina si in latitudine mai mica unde precipitatia grea este caracteristica pe tot anul.

 

Fauna:

Regiunile nordice sunt bogate in ursi,lyix,hermelina,lupi,vidra cat si multe pasari.

Stepa si regiugile semi-aride suporta antelope si numeroase amimale rozatoare ca iepuri salbatici si soareci de camp.Pestii de apa dulce sunt gasiti in toate partile ale continentului.Lacul Baikal este faimos pentru fauna sa distinctive,desi poluarea industriala ameninta supravietuirea mai multor specii. Caprele salbatice si oile se gasesc in munti iar in Tibet exista yak.Fauna este imprastiata pe tot cuprinsul zonelor

desertice ale asiei de sud – vest unde sunt multe animale pe cale de disparitie. Leul Asiatic practic a disparut.Fauna Asiei s-a diminuat mult din cauza ocurarii oamenilor care le-au vanat aproape de extinxie.

Resursele Minerale:

Asia este foarte bogata in resurse minerale si tot continentul –tibet de exemplu nu a fost inca explorat geologic.In Siberia,nordul Chinei si nord-sudul Indiei: exista depozite de carbuni foarte mari care nu exista in alta parte.

Resursele Minerale:

Resursele de petrol si gaze sunt deasemenea foarte bine distribuite. Cele mai mari concentratii de petrol se afla in Golful Persian,Indonezia,Nordul si in teriorul Chinei

pe malurile marii Caspiane si inVestul Siberiei.Alte resurse mai include si :minerale metalice,fier,mangan,aur diamante in Siberia,aur uranium argint,cupru,zinc,si altele.

 

Agricultura:

Majoritatea pamanturilor din Asia nu sunt bune pentru agricultura,mai putin de 1\3din Asia este buna pentru agricultura.De obicei principala unitate de productie este satul si nu ferma.

Agricultura Asiei de Est este caracterizata prin case mici foarte multi oameni pe foarte putin pamant,exista o mare dependenta de cereale .Orezul este mancarea principala.

Se cultiva cocotieri,cauciuc,ulei din masline,ceai,etc.

Sistemele de irigatie sunt foarte avansate.

 

Energia:

Desi productia de energie a crescut cu mult din 1960s ,consul de enrgie ramane destul de mic in majoritatea tarilor din Asia.Aceasta cuprinde majoritatea republicilor soviete :Japonia,Taiwan,Korea de sud,Singapore,Hong Kong,Malaysia,Kuwait,Turkey,Israel

Arabia Saudita.

In cele mai multe zone energia depinde de combustibil local ca lemnul,in Sud-Vestul Asiei principala sursa de energie este petrolul.

Jumatate din energie este hidro energia .