POLUANTII AERULUI, MONOXIDUL DE CARBON, OXIZII DE AZOT referatPOLUANTII AERULUI

I.     
MONOXIDUL DE CARBONGeneralitati
Monoxidul de carbon (CO) este cel mai frecvent poluant al aerului. Emisiile totale de CO din atmosfera le depasesc pe cele ale celorlalti poluanti la un loc.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor si insipid, care arde cu flaca albastra, stralucitoare, dar nu intretine arderea.
CO este rezultatul unuia din urmatoarele 3 procese:

Combustia incompleta a carbunilor sau a compusilor cu carbon:
2C + O2 = 2CO

Reactii la temperaturi inalte intre CO2 si compusi care contin carbon:
CO2 + C = 2CO
CO produs in acest mod este utilizat in metalurgie unde reactioneaza cu oxizii de fier. O parte din acesta ajunge in aer, unde actioneaza ca poluant.

Disocierea CO2 la tempetaturi inalte:
CO2 = CO + O

Surse de poluare cu CO.

d.    procedee de combustie, motoare cu ardere interna;

e.   


procese industriale (exemplu: centrale termoelectrice);

f.     


focurile din paduri, arderile agricole, incendiile etc.

Actiune fiziologica
Prin expunerea omului la concentratii mari de CO, se poate produce moartea.
Efectul toxic al CO asupra organismului este determinat de reactia CO cu hemoglobina din sange (Hb). In mod normal, hemoglobina functioneaza in sange ca un sistem transportor de oxigen sub forma oxihemoglobinei (O2Hb) de la plamani la celule si CO2este transportat de la celule la plamani sub forma CO2Hb. Concentratia normala de COHb in sange este de 0,5%.
Expunerea indelungata a oamenilor sau animalelor la CO poate sa produca schimbari morfologice la nivel de inima si creier. Expunerea de scurta durata la concentratii mici de CO produc efecte asupra sistemului nervos central, vascular si respirator.
Cercetarile au demonstrat ca aupra plantelor, actiunea CO nu este sesizabila.

II.    OXIZII DE AZOT

Generalitati
Din punctul de vedere al actiunii asupra mediului, doi dintre oxizii azotului, NO si NO2, necesita cunoasterea lor.

Monoxidul de azot - este in gaz incolor, mirositor, insolubil in apa. NO se formeaza la temperatura inalta prin arderea combustibililor fosili (gaze, pacura, carbuni).

N2 + O2 <=> 2NO

NO2 este un gaz rosu-orange-brun cu miros caracteristic, iritant si caustic. La -10oC, vaporii sai sunt colorati in galben si devin rosu-brun la 150oC.


ZIUA FARA TRANSPORT


In ziua de 21 aprilie 2001 Organizatia Obsteasca de Tineret 'SalvaEco' in colaborare cu Clubul Tinerilor Ecologisti 'Cimpusorul Ecologic' a desfasurat actiunea 'Ziua Fara Transport'. A fost editat un pliant, care a fost distribuit intre orele 11:00 si 17:00 prin intermediul voluntarilor tuturor persoanelor prezente la manifestatie pe platoul Operei Nationale Chisinau, precum si teritoriul din strada. Pliantul a fost difuzat tuturor institutiilor de invatamant si prescolare. Pliantul si foile volante contin informatie despre starea mediului din municipiul Chisinau, informatie despre impactul pricinuit mediului si efectul negativ asupra organismului uman a gazelor de esapament. Datele au fost preluate in urma investigatiilor la intensitatea traficului urban si a calitatii aerului atmosferic efectuate pe 8 strazi mari ale capitalei. Doua placarde cu slogane ecologice au fost plasate pe piata Operei Nationale Chisinau. Au fost organizate alte activitati: sondaje sociologice, un panou de dorinte.

Organizatia 'SalvaEco' a depus o scrisoare la primaria municipiului Chisinau prin care a rugat stoparea transportului, ce cuprinde portiunea bd. Stefan cel Mare, intre strazile Banulescu - Bodoni si M.Cibotaru.

Ziua Fara Transport este organizata pentru prima data in Moldova. Este una din activitatile Comitetului National 'Ziua Pamantului - 2001'.

Conform investigatiilor efectuate de catre membrii ai 'SalvaEco' si voluntarii 'Cimpusorul Ecologic' pe 8 strazi ale orasului (sos. Hancesti, str. Alecsandri, str. Ismail, bd. Gagarin, bd. Decebal, str. A. Russo, str. M. Viteazu, str. I. Creanga) timp de 12 ore pe strazile nominalizate au circulat in medie 1122 de unitati de transport.

Cele mai aglomerate strazi au fost bd. Gagarin, str. I. Creanga si str. Ismail. Timp de 12 ore pe bd. Gagarin au circulat cca. 783 de autocamioane si autobuse, 573 de troleibuze de ruta si in sfarsit 15140 de automobile. Acest flux a fost efectuat intr-o singura directie (de la Gara Feroviara spre hotelul Cosmos). Un alt fapt important ar putea servi faptul ca pe str. I. Creanga in decurs de 12 ore au circulat in ambele directii 14 biciclete, care constituie, in comparatie cu transportul urban, 0,1 % din numarul total al transportului.

Unul din lucrurile pozitive, care merita sa fie urmate de catre locatarii oraselor, este recunoasterea bicicletelor, transportului electric si al mersului pe jos, ca metoda foarte eficienta de lupta cu poluarea atmosferei in centrele orasenesti.


Un alt exemplu demn de urmat ar putea fi crearea strazilor libere de transport in orasele mari: Chisinau, Balti, Tiraspol etc. Ca dovada ar putea servi Franta, care in anul 1977 a organizat 'In Town, Without My Car!', iar in Paris au fost inchise 44 de drumuri pentru circulatia rutiera si oamenii nu puteau crede cat de linistit era orasul lor fara trafic pentru cateva ore, iar 44 % din locuitori au spus ca doresc o asemenea zi in fiecare saptamana. In tarile Europei dupa cum am mai spus se organizeaza zile fara transport si in special cu denumirile: Ziua plimbarilor, In afara masinii, Orase libere de transport, Cunoaste-ti orasul pe jos.

Scurt Istoric

Pe data de 22 septembrie 2000 aproape 800 de orase si orasele din 23 de tari din Europa si din afara ei au inchis strazile centrale pentru traficul rutier ca experiment pe o singura zi - 'Ziua europeana fara transport', care se mai numea 'In oras fara masina mea'. Iar mai inainte, pe 22 septembrie 1999 au participat 66 de orase franceze si 92 de orase italiene.

Teritorii fara transport au fost stabilite in cea mai mare parte in centrele oraselor, permitand locuitorilor sa descopere orasul natal pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public. In jur de 22 de milioane de oameni au participat in aceasta campanie. Conform sondajelor efectuate mai mult de 85% din locuitori doresc sa participe regulat la asemenea actiuni in viitor.

In Paris au fost inchise 44 de drumuri pentru circulatia rutiera si oamenii nu puteau crede cat de linistit a devenit orasul lor pentru cateva ore fara trafic. Alte sondaje au remarcat ca 44% din locuitori doresc o asemenea zi in fiecare saptamana.

Ziua Fara Transport presupune inchiderea strazilor centrale ale oraselor pentru traficul rutier pentru ziua de 22 septembrie in fiecare an. In realitate, drumurile sunt pline de pietoni. Prima data ziua fara transport locala a avut loc in timpul 'saptamanii transportului verde' in Bath in 1995; apoi in 1997 a fost organizat aceasta zi la nivel national in Marea Britanie. In Franta 'In Town, Without My Car!' s-a nascut in 1997 in orasul La Rochelle si repede s-a raspandit in toata tara. Alte tari au copiat aceasta actiune si acum sunt intruniti sub drapelul 'European Car Free Day'.


Ce s-a intamplat la Car Free Day 2000?


9 autoritati locale engleze au fost destul de curajoase si au participat la CFD experimental la 22 septembrie 2000. Acesta a fost prima data cand asa un experiment a fost intreprins in Marea Britanie. Rezultate-le arata ca aceste evenimente au avut un succes specta-culos, rasunator si popular la fel ca si micsorarea poluarii aerului si zgomotului traficului. Studierea traficului a determinat ca impactul negativ a fost minimal. De asemenea, s-a decis de a face permanente blocarea unor drumuri. Unele regiuni ale Londrei planifica de a extinde ariile pentru pietoni si de a micsora traficul in ele, insa aceasta se planifica de a efectua in CFD 2001.


De ce aceasta zi e atat de importanta?


Noi am devenit atat de dependenti de automobile, care au ocupat orasele noastre. Orasele au devenit mai zgomotoase, mai poluate si mult mai periculoase decat erau, insa schimbarile au avut loc atat de incet ca noi nici organizata demonstreaza cum se poate ridica calitatea vietii in centrul orasului sau in arii specifice. Evident ca de fiecare data cand are loc acest eveniment, acei ce participa vreau mai multe arii fara transport.


De ce se mai organizeaza asemenea evenimente?


Poluarea aerului si problemele traficului urban cel mai mult ii nelinistesc pe oameni in prezent. Studiile in Europa arata ca mai mult de noua din zece oameni cred ca cresterea transportului public este o prioritate in combaterea poluarii aerului si sapte din zece sustin interzicerea traficului in centrul orasului in unele zile ale saptamanii. Insa, in acelasi timp, numarul de automobile si traficul urban este in crestere constanta, micsorand calitatea vietii a locuitorilor oraselor din cauza zgomotului, poluarea aerului, stresul etc. 'In Town Without My Car' are scopul corectarii oraselor si prezinta o sansa importanta pentru dialog in aceasta privinta. Aceasta actiune atrage atentia locuitorilor oraselor asupra neplacerilor cauzate de automobile (poluarea aerului, zgomot etc.). Acest eveniment aminteste drepturile pietonilor si ciclistilor, necesitatea in marirea si imbunatatirea transportului public si ajuta populatiei sa redescopere arhitectura propriului oras. Nu vrem sa judecam automobilele sau sa condamnam pe cei ce se folosesc de ele, ci pledam pentru ideea de revizuire a transportului urban cu perspectiva de impartire eficienta a strazilor.