SPANIA clima economia resursele referat

SPANIA

Spania este un stat situat in sud-vestul Europei, ocupand cea mai mare parte din Peninsula Iberica, precum si Insulele Baleare si Pityuse din Marea Mediterana si Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Are iesire la Oceanul Atlantic si la Marea Mediterana; la vest se invecineaza cu Portugalia, iar la nord-est cu Franta si Andorra. Stramtoarea Gibraltar (14 km) o desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind in posesiunea Marii Britanii.

Are o suprafata de : 504748 km2 (inclusiv Insulele Baleare si Canare) si o populatie de : 31339000 locuitori (cu o densitate de 59,8 loc/km2 dintre care 3/4 spanioli, in rest cataloni, basci si galicieni. Capitala este Madrid, cu o populatie de 2060000 loc., iar limba vorbita este spaniola (castiliana). Spania are ca diviziuni administrative 15 regiuni si 50 de provincii, iar cele mai importante orase sunt : Barcelona, Valencia, Sevillia, Bilbao, Murcia, Saragosa, Malaga. Moneda Spaniei este 1 peseta = 100 centimos.

Relieful este predominant de podis si muntos, campiile ocupand numai a 10-a parte din teritoriu. Partea centrala a Spaniei este formata de podisul Meseta, inconjurat de lanturi muntoase : la nord Muntii Cantabrici, paraleli cu tarmul golfului Biscaia, la nord-est Muntii Iberici, la sud Cordiliera Betica cu muntii Sierra Nevada, spre sud-vest Sierra Morena, iar in interior Cordiliera Centrala. In marginea nord-estica se afla lantul Pirineilor (3478 m in varful Pic d`Aneto). Campii mai intinse exista de-a lungul fluviului Guadalquivir (Campia Andaluziei) si Ebru (Campia Aragonului).

Spania are o clima continental uscata, cu mari ampilitudini termice anuale in podisul Meseta, temperat-oceanica in nord si nord-vest, mediteraneana pe litoralul sudic si estic. Principalele ape care strabat teritoriul Spaniei sunt : Tajo, Guadiana, Duero, Guadalquivir.

In ceea ce priveste economia, resursele minerale sunt bogate si variate constand in : carbuni, minereuri de fier, de mangan, de cupru, de staniu, polimetale, bauxita, wolfram, mercur, uraniu, fosforite, sare si saruri de potasiu etc. (concentrate in special in nordul Spaniei si Granada).

Tara agrar-industriala, sectorul capitalist de stat detine un loc important in economie. Categoriile de teren ale Spaniei se impart in : agricol 20615000 ha (40,7%), pasuni 9563000 ha (19%), paduri 13813000 ha (27,4%). In agricultura persiste inca ramasitele feudale; marea proprietate funciara are o pondere importanta in structura proprietatii agricole (indeosebi in Andaluzia, Castilia Veche, Castilia Noua). Dintre culturile agricole, cea mai mare extindere o au cerealele : grau, orz, ovaz in zona centrala a Spaniei, in bazinul Guadalquivirului si al Ebrului, porumb in nord, orez in provinciile sudice. Se mai cultiva legume si zarzavaturi, maslini (ocupa locul intai in lume la productia de maslini), bumbac, tutun, sfecla de zahar, plante citrice (pe litoralul mediteranean), vita de vie (producand vinuri renumite :Xeres, Malaga, Alicante .), pomi fructiferi.

In sectorul cresterii animalelor, pe primul loc se afla cresterea ovinelor; in nord si in  nord-vest se cresc cornuted mari, iar in Galicia, Estremadura, Catalonia porcine. Este dezvoltat pescuitul.

Principalele ramuri industriale sunt industria extractiva si industria usoara (tesaturi de bumbac, lana, matase). Este dezvoltata in-dustria siderurgica (Bilbao, Sagunto.), metalurgia neferoasa (cupru, plumb, zinc, aluminiu), industria constructoare de masini (in special automobile, tractoare, locomotive, avioane, nave, utilaj textil, energetic .), chimica. Industria alimentara produce vinuri, ulei de masline, conserve de fructe si de peste, zahar. Spania exporta produse agro-alimentare (portovale, masline si ulei de masline, vinuri, legume, orez, fructe, conserve), minereuri, metale neferoase (mercur, plumb), produse chimice, produse textile, pluta si importa produse industriale, petrol, materii prime textile etc.Comertul exterior este orientat spre tarile Europei vestice, SUA si America Latina.

Resursele principale ale Spaniei sunt :

masline, ulei de masline, vin, orz, grau, porumb, ovaz, secara, orez, cartofi, sfecla de zahar, legume, tutun, bumbac, lemn, ovine, caprine, porcine, carne, lactate, lana, peste ;

carbune, fier, cupru, plumb, zinc, argint, mercur, wolfram, sulf, bauxita, sare, petrol ;

energie electrica, otel, fonta, aluminu, locomotive si vagoane, utilaj industrial, material electrotehnic, cabluri, automobile, medicamente, articole de cauciuc si pneuri, ciment, ceramica, tigarete, conserve, zahar, alcool, textile, constructii navale .

in ceea ce priveste comunicatiile : - cai ferate 18241 km,

- autovehicule

- flota comerciala


Provincii :

La Coruna, Lugo, Orense, Ovideo, Santander, Alava, Huesca, Teruel, Zaragoza, Cordoba, Granada, Huelva, Badajoz, Caraces, Baleares, Las Palmas, Ciudad Real, Castellon, Soria, Salamanca, Cuenca, Toledo, Sevilla, Gerona, Tarragona, Valencia, Malaga .
Ortopelea Alexandra - 10 BCopyright © Contact | Trimite referat