VulcaniiVulcanii

(referat)

Un vulcan este o deschizatura pe suprafata Pamantului prin care magma, gazele asociate si cenusa erupe. Acest cuvant se refera deasemenea si la forma sau structura, care este de obicei conica, produsa prin acumularea matereialului erupt. Vulcanii erup in special aproape de limitele unei placi tectonice si se afla in special pe langa bazinul Pacific, numit Cercul de Foc al Pacificului (Pacific Ring of Fire).

Aceasta puternica forta a naturii a inspirat teama omenirii de foarte mult timp. Romanii au atribuit eruptile vulacnice lui Vulcan, zeul focului si al mestesugurilor. In anul 79 (dupa Christos) eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele romane Pompeii si Herculaneum. Polynesienii credeau ca vulcanii erau controlati de zeita focului Pele. Una dintre cele mai spectaculoase eruptii inregistrate in istorie a fost in anul 1883 cu explozia insulei Krakatoa, care se afla in stramtoarea Sunda, langa insula Java. Un exemplu mai recent (1980) este eruptia vulcanului St. Helen din Washinton State.Formarea si eruptia vulacanilor.

Eruptia vulcanilor poate sa fie violenta, chiar catastrofica, sau relativ blanda. Cele mai explozive eruptii sunt de fapt rafale de abur care formeza imagini spectaculoase. Eruptiile mai linistite au loc cand pietrele topite sunt impinse prin crapaturi mari ale crustei Pamantului si acopera peisajul inconjurator. Aceste scugeri de lava daca se repeta pot umple vaile din apropiere si ingropa dealurile joase, creand siruri groase de lava, care devin podisuri.

Originea pietrei topite, numita de geologisti magma, nu este stiuta prea bine. Aproape 80 % din toate magmele este compusa din bazalt.

Vulcanul Etna.

Cel mai inalt vulcan din Europa este Etna. Se afla pe coasta de est a insulei Sicilia. Numele provine de la cuvantul grecesc "Aitne", care inseamna "a arde". Cea mai mare inaltime este de aproape 3.350 metri, depinzand de efectele ultimei eruptii. Mai mult de 135 de eruptii au fost inregistrate de cand scriitorii antici mentionau eruptia din anul 800 I. Cr. In anul 1169 D. Cr. 15.000 de oameni si-au pierdut viata in orasul Catania, care se afla la baza vulcanului. In anul 1669 20.000 de oameni au fost omorati.

Baza vulcanului este foarte populata. Pamantul foarte fertil, format de lava veche a atras fermierii. Vulcanul este alcatuit din 3 zone: prima, care este populata si cultivata, si care se afla la altitudinea de 900 de metri. Aici se afla cultivate legume, maslini, vii si pomi fructiferi. Urmatoarea regiune impadurita este alcatuita dintr-o padure de castani, stejari, pini si fagi. La altitudinea de 1.980 metri se afla o jalnica risipa de lava neagra si cenusa, care este acoperita de zapada in timpul ierni. Etna a fost activ timp de 2.5 milioane de ani. A avut cel putin doua centre principale active.

Grecii au creat multe legende despre vulcani. Unele spun ca a fost atelierul lui Hefaistos, zeul focului, si al Cyclopilor. Altele spun ca sub vulcan se afla asezat marele Typhon, cutremurand Pamantul cand se misca. Poetul antic Hesiod a vorbit despre eruptile vulcanului. Saptezeci si unu de eruptii au fost inregistrate din 1500 I. Cr. pana la 1669 D. Cr.

In anul 1669 eruptia a durat din 11 martie pana la 15 iulie. Lava scursa a distrus mai multe sate si a acoperit patrea de vest a Cataniei. Muncitorii au incearcat sa inlature scurgerile de lava sapand niste diguri mai sus de sat. Aceasta este recunoscuta ca fiind prima incercare din istorie de a schimba scurgerile de lava.

In anul 1983 o eruptie a durat aproape patru luni. Autoritatile au folosit dinamita pentru a schimba directia lavei.