Orasul Contemporan Atena si perioada istorica referat

ATENA
I. INTRODUCERE


Atena, oras in sud-estul Greciei, capitala si cel mai mare oras al tarii. Este situata pe colina Attic si este inconjurata cu munti din trei parti, cei mai mult importanti sunt muntii Párnis, Pendéli, si Hymettos (Imittós). Doi curenti, raul Kifisós in vest si raul Ilisós in est, trec prin oras. Atena cu portul ei, Pireu(Pireás), care este situat la 8 km de sud-vestul Golfului de Saronikós (un intrand in Marea Egeana), formeaza o regiune metropolitana. Atena domina viata economica, culturala, si politica din Grecia. In 1996 populatia din orasul cu suprafata cea mai mare a fost de 3 100 000.II Orasul CONTEMPORAN


O mare portiune din activitatea greceasca industriala este concentrata in Atena. Exista fabrici de textile, bauturi alcoolice, sapun, faina, chimice, produse de hartie, piele, si ceramica. Turismul este de asemenea important pentru economie.

In centrului orasului modern este Constitution Square, in apropiere este cladirea Parlamentului si cateva muzee. Printre institutiile orasului de educatie inalta sunt si Universitatea Nationala Capodistrian din Atena (1837), Universitatea Nationala de Tehnica din Atena(1836), si scolile de arta, afaceri, si agricultura. Atena are numeroase muzee printre care enumeram: Muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Acropolis, si Muzeul Benaki, cu colectiile lor remarcabile.

Deasupra Atenei pe colina Acropole vegheaza ruinele civilizatiei antice grecesti. Cel mai mare templu Parthenonul, a fost construit in onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, in secolul V i.e.n.. In ciuda deteriorarilor provocate de intemperiile naturii si a distrugerilor umane, templul a rezistat in timp pana in zilele noastre. Desi este opera unui simpozion artistic si desi nu stim care este contributia concreta ale mainilor lui Fidias, Parthenonul este mai mult decat o realitate arhitectonica, este o realizare de un ordin care depaseste speciile artei si care totusi persista sa se identifice cu zestrea spirituala pe care nu putem sa i-o atribuim decat lui Fidias. Parthenonul este ideea unei forme care se numeste Fidias. Planul templului grec se defineste dupa felul in care coloanele sunt dispuse fata de o incapere centrala in care se afla imaginea de cult. Parthenonul reprezinta tipul cel mai echilibrat al evolutiei templelor. Numara opt coloane pe fatada, randul de coloane dorice care incadreaza templul margineste o incinta cu friza ionica, constructia fiind un exemplu in privinta coeziunii acestor doua moduri de a exprima unitatea.

Ionicul are coloana mai verticalizata, capitelul mai bogat arcuit si profilurile mai jucate. Distinctia insa se exprima mai clar prin felul in care ionicul umplea registrul frizei cu o panda continua de sculpturi fata de banda dorica. Asa ca Parthenonul se infatisa in afara cu metopele sculptate, iar pe dinauntru cu friza continua a reliefului Ionic, care inconjoara incaperea in care se afla statuia Atenei Parthenos. Pe reliefurile statuii, apare lupta zeilor cu gigantii, lupta lapitilor cu centaurii si lupta atenienilor cu amazoanele. Friza Parthenonului infatiseaza procesiunea intregii cetati, a tuturor varstelor si oamenilor cetatii care participa fara distinctii de rang la sacra solemnitate. Friza descrie doua cortegii care se intalnesc ambele pe latura de rasarit acolo unde troneaza zeii. Pe latura de apus calaretii sunt alaturi de caii lor si cortegiul este incipient, abia se formeaza. Pe latura nordica asa zisa cavalcada este in plin mers. In sud, procesiunea fecioarelor asculta de o gradatie monumentala. Zeii sunt izolati in asa fel pe latura de rasarit incat muritorii sa nu fie constienti de prezenta lor adica sa nu para, ca zeii isi exercita oficial autoritatea, si ca impun tinuta de reculegere a sarbatorii.

Aceasta naratiune a frizei pe langa amploarea pe care este capabila sa o sugereze, exprima un continut profund al atitudinii grecesti; acel al libertatii de conceptie care prezideaza chiar lucrurile absolute.

Decoratia exterioara a Parthenonului este formata din importante grupuri sculpturale cum ar fi: uriasul orizont spre care cugeta fiinta lui Dionisos-Teseu, grupul de zeite de alaturi ale caror maini retezate de timp, ciunge, vor parca sa vorbeasca despre imensitate si grupurile statuare ale frontonului de rasarit cel care reprezinta nasterea Atenei din capul lui Zeus.


Iluzii ale Parthenonului

Parthenonul, o capodopera de arhitectura antica greaca, este exemplul unei iluzii de linii. Desi el pare perfect drept, structura nu contine unghiuri perfect drepte. Coloanele de arhitectura sunt proiectate sa se aplece putin inauntru, arhitectii au construit baza si alte elementele orizontale cu o curbura neinsemnata indreptata in sus. Aceste modificari compenseaza pentrua a deforma efectele de perspectiva liniara, care altfel fac structura sa apara incovoaiata.


III ISTORIE.

A. Perioada Antica

Colina Acropolis din Atena a fost locuita inca din Neolitic. In 1400 i.e.n. ea a fost fortificata de Mycenae si Tiryns.


In mijlocul secolului IX i.e.n. a fost inclus orasul maritim Pireu in orasul-stat Atena.


In 560 BC tiranul Pisistratus, sprijinit de aristocratie, a castigat control Atenei.


Pisistratus a sponsorizat de asemenea evenimente publice ca festivalul Panathenaic, tinut o data la patru ani in cinstea Atenei.


Multe alte lucrari publice au fost sa luate tiran si fiii sai intre anii 560 si 510 i.e.n..
In 509 i.e.n. Cleisthenes a condus o revolutie democratica, reorganizand structura tribala a orasului asa ca baza suportului sau era in cel mai democratic centru urban si in Piraeus. Cea mai puternica adunare populara se intalnea pe dealul Pnyx mai jos de Acropolis.


B Perioada Clasica

In 480 i.e.n. Atena a fost aproape distrusa de Persani. Conducatorul Atenian Themistocles, a infrans invadatorii Persani la Salamís si a inceput restauratia orasului, construind ziduri in jurul oraselor Atena si Pireu. El de asemenea prin construirea de ziduri a unit Atena cu portul Pireu. Munca sa a fost continuata de Pericles in 450 i.e.n..


Pericles, mai mult decat oricare alt conducator democratic, a facut din Atena un oras minunat. Fondurile publice au fost folosite pentru constructia Parthenonului, templului Erechtheum, si al altor monumente minunate. El a dezvoltat agora, care a inceput sa puna la vanzare importuri din toata lumea.


Otomanii au castigat controlul complet asupra Atenei in 1458. Partenonul, a fost construit ca templul zeitei Atena, a fost transformat intr-o moschee Musulmana. Sub regula turcilor orasul a fost inca folosit de Greci si a avut o populatie mixta de Turci, Greci, si Slavi.


Parthenonul a fost mult deteriorat in 1687, cand un bombardament Venetian.


C. Perioada Moderna

Razboiul Grec de Independenta (1821-1829) a eliberat orasul de la Turci si l-a facut capitala Greciei moderne.


Atena a fost in mare masura reconstruit(1832-1862) in timpul domniei Regelui Otto cu arhitecti germani precum remarcabilul Eduard Schaubert.


Inaintea rasaririi Atenei ca un centru major european comercial si industrial in secolul XX, orasul a fost important in special ca centrul turistic, recunoscut pentru monumentele lui antice.


Orasul acum sufera din cauza problemelor moderne, de exemplu poluarea aerului. Construirea unui metrou pentru a ajuta problema transporturilor a inceput in 1991, dar a fost intarziata in mod periodic datorita posibelelor deteriorari care se pot face asupra monumentelor antice ale orasului.


In 1997 Commitetul Olmpic International a ales Atena: locul  primelor Jocuri Olimpice in 1896 si ca gazda pentru Jocurile Olympice de vara din 2004.

Bibliografie


Enciclopedia ,,Microsoft Encarta 2000";


,,Fidias" - Mihai Tarangul;


,,Statele Lumii" - Horia C. Matei, Silviu Negut, Ion Nicolae, Nicolae Steflea, coordonator stiintific Mircea Malita;


Incursiuni in Civilizatia Omenirii vol. I - Ovidiu Drimba.

Vizita-ti Atena


Parthenonul

Cel mai mare templu Parthenonul, a fost construit in onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, in secolul V i.e.n.. In ciuda deteriorarilor enorme, templul a rezistat in timp pana in zilele noastre. Parthenonul are ideea armonioasa pentru care Grecia este recunoscuta.Templul Nike, Atena

Templul Nike face parte din Acropolis. A fost construit in jurul anului 420 i.e.n., este un exemplu excelent a unui templu clasic, cu o friza in jurul partii de sus si coloane IoniceAcropolis, Atena           

Acropolis este o cetate fortificata ce domina Atena. Acropolis contine catev dintre cele mai cunoscute cladiri construite in stilul arhitectural clasic. Aceste cladiri includ Parthenonul (un templu doric construit in onoarea zeitei Atena), Propylaea si Erechtheum. Acestea au fost construite in Epoca de Aur (secolul V i.e.n.) sub ordinul faimosului democratic Pericles.


Autor:

Mirt Mihai-Andrei

Copyright © Contact | Trimite referat