Originea unui tsunami, Pericolul unui tsunami, Tsunami, Efecte catrstofale, O supraveghere internationalaTsunami

Tsunami sunt valuri uriase provocate de seisme. Ele sunt foarte periculoase pentru populatia din regiunile de pe coastele oceanelor. Oamenii de siinta incearca sa prevada producerea lor, pentru a le limita consecintele.

  • Pericolul unui tsunami

Fenomenul numit tsunami este in general urmarea unui seism: apa

deplasata brusc de miscarile crustei, poate produce valuri cu o inaltime de 30 m . Asa se explica faptul ca Japonia, tara cu o seismicitate foarte puternica, este in mod special expusa acestui risc.  • Originea unui tsunami

Seismele submarine si toate deplasarile importante care au loc pe

fundul oceanului au ca efect impingerea brusca a coloanei de apa de deasupra. Miscarea se propaga in ocean sub forma unei unde care are o viteza de 700-800 km/h.

In larg, aceasta unda poate trece neobservata, fiindca valurile pe care le produce nu ating mai mult de un metru. Dar cand unda ajunge in apropierea tarmurilor, datorita adancimii reduse, valurile sunt din ce in ce mai inalte si se abat asupra malurilor, maturand tot ce le sta in cale. Uneori, marea se retrage, apoi revine in forta. Valurile succesive strivesc sau imping spre interiorul uscatului oameni si vite, ambarcatiuni si case, apoi, cand se retrag, aspira victimile si daramaturile.

  • Efecte catrstofale

Un tsunami produce multe victime: in 1755, in Portugalia, un seism urmat de un tsunami a provocat 20000 de morti. In Alaska, in 1964, un sesm a spart rezervoarele de petrol, care au luat foc. Un val imens, plin de petrol arzand, s-a napustit asupra unui sat, inghitind cladiri de trei etaje. In fata unui tsunami singura scapare este fuga. Navele se departeaza de tarmuri, iar populatia se refugiaza spre locuri inalte.

  • O supraveghere internationala

In prezent, tsunami provoaca mai putine victime, deoarece 23 de

natiuni din jurul Pacificului coopereaza pentru a supraveghea in permanenta adancurile marilor, in special cu ajutorul seismografelor. Rezultatul masurarilor este transmis prin satelitul GEOS la centrul de control international din Hawaii. Cand se produce un seism submarin, semnalul de alarma transmis chiar in minutele urmatoare permite evacuarea pupulatiei inainte de sosirea unui tsunami.