Populatia si cultura in Republica MoldovaRepublica Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia libera.

Republica Moldova este o tara fara iesire la mare situata in Estul Europei intre Romania la vest si Ucraina la est. Granita cu Romania urmeaza raurile Prut si Dunare.Un vechi teritoriu romanesc, ocupat de Rusia pentru prima data in perioada - si reocupat intre - (cand a devenit o republica sovietica). Odata cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit un stat independent.

Republica Moldova contine si un teritoriu de dincolo de Nistru, denumit Transnistria, locuit in majoritate de rusi, care a fost adaugat Republicii Sovietice Moldova in schimbul sudului Basarabiei.

Republica Moldova

Imagine:Moldova_flag_medium.png

Imagine:Mda_coa.gif

(in detaliu)


Deviza nationala: Nu are

Imagine:md-map.jpg

Limbi oficiale:

Moldoveneasca (Romana)

Capitala

Chisinau

Presedinte

Vladimir Voronin

Prim Ministru

Vasile Tarlev

Suprafata
 - Total
 - % apa

Locul 135
33.843 km²
1,4%

Populatie
 - Total ( )
 - Densitate

Locul 116
4.431.570
131/km²

Independenta
 - Data

De la Uniunea Sovietica
27 August

Moneda

Leu moldovenesc

Fus orar

UTC +2

Imn national

Limba Noastra

Cod Internet

.MD

Prefix international


Cuprins [arataascunde]

1 Istorie

2 Politica

3 Judete

4 Geografie

5 Economia

6 Populatia

7 Cultura

8 Diverse teme

9 Legaturi externe

Istorie

Articol principal: Istoria Moldovei

Teritoriul Moldovei a fost locuit in trecut de catre daci. Situata pe o ruta strategica intre Asia si Europa, Moldova a suferit multe invazii, incluzand cea a rusilor Kievan si a mongoliilor.

In Evul Mediu provincia Basarabia (incluzand cea mai mare parte a Moldovei de astazi, dar fara unele zone nordice si sudice) forma partea de est a principatului Moldova. Principatul a devenit tributar al Imperiului Otoman, dar in , prin Tratatul de la Bucuresti, Basarabia a devenit parte a Rusiei. Partea vestica a Moldovei a devenit mai tarziu parte din Romania.

Dupa Revolutia Rusa, Basarabia a devenit oficial o republica independenta in , dar s-a unit cu Romania in acelasi an. Pactul Molotov-Ribbentrop a permis URSS sa ocupe Basarabia in iunie , si desi retrase in , trupele sovietice au reocupat zona in august . Sub conducerea Uniunii Sovietice partile de nord si de sud (locuite de romani si ucrainiei) au fost transferate Ucrainei si Transnistria (locuita in principal de rusi) s-a alipit tarii intr-o uniune sovietica ce acoperea intreg teritoriul Moldovei curente.

Cand URSS a intrat in colaps in august , Moldova si-a declarat independeta, devenind un membru al Comunitatii Statelor Independente post-sovietice, in acel decembrie, impreuna cu aproape toate statele din forma republica sovietica.

Initial, a existat o miscare pentru reunificarea Romaniei, dar in martie 1994 un referendum a aratat ca marea majoritate a votantilor au continuat sa favorizeze independenta.

Politica

Articol principal: Politica Moldovei

Parlamentul moldovean unicameral, are 101 de locuri, iar membri sai sunt alesi prin vot popular la fiecare 4 ani. Parlamentul alege apoi presedintele, care are functia de sef al statului. Presedintele indica un prim-ministru ca si sef al guvernului care la randul sau asambleaza un cabinet, ambele cu acordul Parlamentului.

In prezent cel mai mare partid din parlament este Partidul Comunist al Moldovei (Partidul Comunistilor din Moldova, sau PCM), din care provine si presedintele in prezent.

Judete

Articol principal: Judetele Republicii Moldova

Republica Moldova este impartita in 9 judete, un municipiu si doua unitati teritoriale:

Balti

Cahul

Chisinau (municipalitate)

Edinet

Gagauzia (unitate teritoriala autonoma)

Lapusna

Orhei

Soroca

Stanga Nistrului (unitate teritoriala)

Tighina

Ungheni

Partea Moldovei de la est de raul Nistru, Transnistria - populata mai ales de catre etnici rusi - a cerut independenta in , temandu-se de reunificarea Moldovei cu Romania. Fortele ruse ucrainene au intervenit, si au au ramas acolo pentru a mentine pacea.

Tinand ca nici o alta tara nu recunoaste Moldova, este de jure o parte a Moldovei, desi in relitate nu este controlata de guvernul moldovean.

Geografie

Articol principal: Geografia Moldovei

Granita vestica a Moldovei este formata din raul Prut, care se varsa in Dunare inainte de a face contact cu marea Neagra. In nord-est, Nistrul este cel mai important rau, parcurgand tara de la nord la sud.

Tara nu are iesire la mare, desi este foarte apropriata de Marea Neagra. Desi partea nordica este deluroasa, cele mai inalte culmi nu depasesc 430 m (cel mai inalt punct fiind Dealul Balanesti).

Moldova are un climat temperat continental, cu veri calde, dar ierni uscate.

Prinicpalele orase ale tarii sunt capitala Chisinau, in centrul tarii, Tiraspol (in Transnistria), Balti si Bender.

Economia

Articol principal: Economia Moldovei

Moldova se bucura de un climat favorabil si de un pamant fertil, insa nu are depozite minerale mari. In consecinta, economia depinde in principal de agricultura, formata din fructe, legume, vin, si tutun.

Moldova trebuie sa importe toate rezervele sale de petrol, carbune si gaze naturale, in principal din Rusia.

Ca si parte a liberalizarii ambitioase a economiei, Moldova a introdus o moneda de schimb convertibila, a inghetat toate preturile, a oprit creditele preferentiale pentru firmele de stat, a inceput procesul de privatizare, a eliminat controalele pentru exporturi si a inghetat dobanzile. Guvernul a intrat in relatii cu Banca Mondiala si cu FMI pentru a promova cresterea economica.

Economia s-a intors la cresterea pozitiva de 2.1% in 2000 si 6.1% in . Cresterea a ramas puternica si in , in parte datorita inceperii de pe o baza mica. Continuarea liberalizarii este pusa sub semnul intrebarii, din cauza faptului ca s-au marit fortele puternice politice, in rezerva controalelor guvernamentale. Economia a ramas vulnerabila preturilor din cand in cand mai mari al benzinei, vremii nefavorabile pentru agricultura si din cauza scepticismului investitorilor straini.

Populatia

Articol principal: Demografia Moldovei

Majoritatea moldovenilor, in jur de about 65%, sunt de descendenta romana, vorbind romana, desi, din motive politice, limba este numita moldoveneasca prin Constitutie.

Rusii si ucrainienii formeaza minoritatii mari (fiecare in jur de 13%), majoritatea localizati in Transnistria, ca si un grup de Gagauzi (5%).

Toate aceste grupuri etnice vorbesc propria lor limba. Aproape toti moldovenii sunt crestini ortodocsi, cu exceptia unui numar redus de evrei.

Cultura

Articol principal: Cultura Moldovei

Lista de moldoveni

Diverse teme

Comunicatii in Moldova

Transportul in Moldova

Armata Moldovei

Relatiile externe ale Moldovei

Securitatea interna a Moldovei

Crime in Moldova