Viata ruralaVIATA RURALA


In tarile in curs de dezvoltare


In zilele noastre aproximativ jumatate di polpulatia globului locuieste in asezamintele rurale- sate, ferme sau in tabere nomade. In tarile sarace, in curs de dezvoltare, asemenea comunitati rurale isi duc traiul fie pracrticand agricultura, fi crescand animale.In Africa, zonele rurale sunt populate cu aproximativ 70% din intreaga populatie si in Asia aproape 40%. In tarile dezvoltate din Europa si din america de Nord in medie doar 26% din populatie locuieste in afara zonelor urbane. In celalat grup de tari in curs de dezvoltare din America Latina situatia s-a schimbat drastic in ultimii 50 de ani. In 1965, 65% din populatia Americii Latine traia in zonele rurale. Cu toate acestea, in zilele noastre, cifra acestora s-a redus la aprox. 30%, din cauza ca un numar insemnat al populatiei s-a mutat de la tara si s-a stabilit definitiv in orase care au devenit din ce in ce mai populate. Populatia din zonele tropicale si subtropicale, calde si ploioase, isi ridica peretii si acoperisurile din frunze mari de papura mata si smocuri mari de paie sau stuf. In zonele joase permanent amenintate de inundatii, casele sunt adesea ridicate pe piloni. Asemene case sun intalnite si in regiunile uscate, unde asigura protectia fata de umezeala, insecte sau serpi otravitori.In India, multe sate sunt palcuri de case cu peretii grosi, construite din chirpici, caramida uscata la soare, care ajuta la protejarea de caldura intensa din exterior.

In unele zone, dezvoltarea transportului a permis accesul la materiale de constructie de import. Multe case rurale din regiunile tropicale au astazi acoperisul din tabla ondulata. Desi inestetic acestea rezista bine la foc si la apa si spre deosebire de stuf acestea nu atrag insectele.

Principala forma de organizare a asezarilor rurale este satul, care poate fi de doua tipuri: concentrat sau dispersat.

Asezarile rurale

Relatiile de rudenie si de subordonare influenteaza adesea modul in care sunt asezate satele. In anumite parti ale Africii, printre care Nigeria, rudele locuiesc adese ain colibe invecinate. Acestea sunt dispuse in cerc in jurul unei zone deschise, centrale, iar un gard viu separa uneori casele sefului de celelalte. O forma de sat obisnuita, dar pe cale de disparitie din estul si sudul Africii este un cerc de colibe dispuse sub forma de stup, asezate in jurul unui tarc de vite sau Kaal-un cuvant utilizat pt. a desemna uneori chiar satul.

Spre deosebire de acestea, oamenii din China au pretuit intiotdeauna si au construit pereti in jurul zonei i care locuiau. De exemplu multe sate chinezezesti sunt construite pe gratare de fier, cu toate cladirile gospodariilor dand intr-o curte centrala.

Densitatea demografica a asezarilor rurale depinde de tipul de agricultura care se practica in zona.

Moduri de viata

Nu intrega populatie rurala are locuinte permanente. De exemplu populatia nomada din deserturile si savanele Africii de nord, sud-vestul si centrul Asiei, traieste intabere organizate, oriunde

exista suficient teren pentru pasunat, apa pt. bovine si alte animale. Multe sate din Africa si parti din Asia sunt organizate in jurul unui grup extins de familii, toti oamenii apartinaand aceluiasi frup etnic. Oamenii din asemena comunitati rurale colaboreza economic si social, ei participa impreuna la activitai religioase sau de divertisment.

In multe parti ale Africii oamenii traiau in sate pt. a se proteja unii dealtii, ei trebuiau sa se apere in timpul razboaielor intre diferite etnii sau impotriva vanatorilor de sclavi. Multe sate cum ar fi cele din nordul statului Togo, erau construite pe crestele dealurilor si satenii practicau agricultura pe campurile de pe terasele construite in jos, pe pantele dealurilor. Cucerirea Africii de puterile colonizatoare a creat conditiii mai stabile. Multe sate construite pe crestele dealurilor au fost parasite si populatia coborat spre campii.

POPULATII LARG RASPANDITE

Dispersia populatieui rurale a creat probleme grave guvernelor care aveau dificultati in asigurarea serviciilor de baza unei populatii raspandite la distante mari. In Tanzania guvernul a infiintat sate cooperative (ujamaa) organizate pe principiile socialismului. Totusi cu anii 1980 problemele economice au fortat Tanzania sa-si reduca costurile prevazute pentru serviciile sociale. Populatia din Kikuyu din Kenya a fost mutata de pe micutele si imprastiatele asezari rurale in gospaodarii consolidate.

Una alt factor care afecteaza comunitatile rurale din tarile in curs de dezvoltare este urbanizarea. De exemplu 73% din populatia Indiei traieste in zone rurale, mai ales sate cu mai putin de 1000 de locuitori. Numarul acestor sate este de aproape 600.000. In India exista cele mai dens populate orase ale lumii: Calcutta, Bombay, Delhi.

URBANIZAREA

Urbanizarea a inceput in multe tari in curs de dezvoltare atunci cand puterile coloniale au introdus economia bazata pe bani. Migratia catre alte orase are numeroasen forme, de exemplu in Africa de Vest multi barbati isi parasesc satele la inceputul sezonului secetos, dupa recoltare. Ei se intorc acasa in sezonul ploios pentru a cultiva pamantul.


Realizator: Botezatu Irina

Clasa a 10-a E