Munchen, de la calugarii intemeietori la BMW, Marienplatz popas in centrul Munchenului referat

Cu suprafata sa de 70.000 kmp, Bavaria sau Bayern, este cel mai intins land al Germaniei. München, centrul sau administrativ este al treilea oras german, numarind peste 1.200.000 de locuitori. Intemeiat in 1159 de Henrik Leul, duce de Saxa, numelesau se trage de la cuvintul „ monche” - calugar; prima asezare fiind o minastire. Astazi, Münchenul este orasul german cu cele mai multe muzee.

Marienplatz: popas in centrul Münchenului

In urma cu mai bine de opt veacuri, aici, pe malul Isarului, se inalta deja deja impunatoarea catedrala inchinata Fecioarei Maria, pe care o admiram si aztazi, ale carei 2 turnuri, inalte de 99 de metri, constituie unul dintre simbolurile orasului. Din 1180 incepuse sa se intemeieze aici o puternica cetate care avea sa devina resedinta ducilor de Wittelsbach, ridicata mai tarziu la culmile de glorie ale Casei de Bavaria. Karlstor si Isartor sunt relicvele impresionantelor portiale vechii incinte medievale, din dreptul carora pornesc azi cele mai mari artere comerciale din inima Münchenului. Arhitectul catedralei, Jorg Ganghofer de Halsbach, construia si vechea primarie, edifici carora li se adaugau, dupa anul 1500, bisericile Sf. Mihail si Jhoann-Nepomuk, alte capodopere arhitecturale. Cam in aceiasi vreme, ducii de Wittelsbach amenajau in München primul muzeu transalpin „Antiqarium”.
Si chiar daca, la capatul celui de-al doilea razboi mondial, toate acestea si multe alte lacasuri si monumenteaveau sa fie distruse in mare parte, acelasi spirit constructiv si acelasi respect pentru valorile trecutului au facut ca, in citeva decenii, intreg patrimoniu münchenez sa reinvie, inscriindu-se astfel printre cele mai revelatoare popasuri turistice.

In fiecare zi, de trei ori, o multime de oameni se aduna in fata noii primarii construita la finele secolului aö XIX-lea in cel mai pur stil gotic. Atractia o constituie ansamblul de figurine multicolore si clopotei, care incepe sa zornaie la ore fixe, sub cadranul uriasului orologiu din turnul central. 46886myu87tns7y

Residenz- un unicat muzeal

Intreaga atentie a vizitatorilor Münchenului este captata de asa numita Residenz, un vast ansamblucare adaposteste cele mai valoroase mosteniri de ordin muzeal si artistical marelui oras.In acest mare platou, incadrat de patru largi artere rutiere ale orasului, palatului initial al ducilor bavarezi i s-au alaturat, rind pe rind, de-a lungul timpului, numeroase edificii, cu diferitr destinatii, dintre care s-au impus , treptat, cele cu vocatie muzeala. Insusi palatul a devenit un mare muzeu, in care galeria Wittesbach-ilor, cu magnifica sala impodovita cu stucaturi aurite, aminteste de stralucirea curtii de odinioara. Cele mai pretioase colectii insa, printre care se numara zeci de tablouri semnate de Durer,Rubens,El Greco, Murillo, Poussin, Tintoreto si multi alti maestrii ai Renasterii.Dar in perimetrul Residentz dainuie inca acea bijuterie de arhitectura, incintatorul teatru de curte, cu tatru etaje de loji, intre care straluceste loja printului elector. Perla a modei rococo. Alaturi se afla renumita Opera din München, cu doua mii de locuri, incendiata de bombe in 1943 si reconstituita complet dupa planurile originale.

La capatul acestui fascinant traseu iti gasesti odihna intr-un parc croit dupa geometria clasicelor gradini englezesti, inca din secolul al XVII-lea, cu lacuri, jeturi de apa, pavilioane, un templu al Dianei de unde simti din toate partile vuietul neintrerupt al marelui oras bavarez, trepidatiile vestitelor sale uzine purtind siglele firmelor BMW, Agfa sau Siemens , freamatul puternicului centru comercial si financiar german. yn886m6487tnnsCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani