O scurta istorie automobilului si a industriei lui Primele concepte, Henry Ford si productia in masa, ATi producatori de masini din acea vreme, Anii 80 si 90O scurta istorie automobilului si a industriei lui

A

utomobilul a definit secolul 20, insa a fost produsul a multe minti stralucite din mai multe tari pe o perioade de mai multe secole. Productia de automobile a crescut de la companiile mici care produceau asa numitele calesti fara cal la companii internationale care produc in masa vehicule avansate si pe care te poti baza. 

  1. Primele concepte :

In secolul 15 inventatorul italian Leonardo Da Vinci a fost primul dare s-a gandit la vehicule care mergeau cu o anumita energie. Tarziu in secolul 17, fizicianul Sir Issac Newton a propus construirea unui vehicul care mergea cu abur, insa acesta a fost construit tarziu in secolul urmator de comandantul de armata francez Nicolas – Joseph Cugnot. Vehiculul din figura a figura a fost construit 1770 si va fi folosit pentru cararea artileriei. Prin mijlocul anilor 1800, popularitatea vehiculelor care mergeau cu abur a scazut drastic datorita periculozitati de a fi conduse si greutatea de a fi intretinute. Cam tot in acelas timp, inventatorii au devenit interesati de motorul cu combustie interna.

Robert Street din Anglia a patentat 1974 un design prin care schita cam cum ar trebui sa functioneze un astfel de motor, insa inventatorul francez (belgian din nastere) Jean Joseph Etienne Lenoir a fost primul care a construit primul motor comercial cu combustie interna in 1859. Motorul lui Lenoir avea carburator care mesteca lichid hidrocarbonic si producea vapori. In 1876, germanul Nickolaus August Otto a imbunatatit motorul lui Lenoir, si motorul Otto a devenit modelul motoarelor de azi. Germanii Gottlieb Daimler si Karl Benz au atasat motoare cu combustie la triciclete si automobile, construind astfel primele autoturisme moderne 1885-1886.

  1. Henry Ford si productia in masa :

 

Cateva ateliere produceau automobile si inainte de 1900 insa Americanu Henry Ford

a ajutat popularizarea ideii precum care fiecare american poate avea cate o masina. Ford a avut initial succes facand masini in cantitati mari pentru a reduce costul, si facandu-le simple astfel incat oricine ar fi putut sa le conduca. Ford a standardizat unele parti si a reorganizat fabricile pentru a maximaliza eficienta.

Ford a facut robustul, negrul Model T folosind productia in masa, cel mai economic mod de a maximaliza numarul de copii din acea masina. El a inteles ca productia in masa eficienta vor scadea pretul unui automobil, facand astfel masina accesibila oricui, generand o piata mare. Din 1910 pana in 1924, masinile Ford scadeau in cost si cresteau in calitate. Modelul F in 1904 cantarea 630kg (1400lb) si avea un motor de 2 cilindri si se vindea cu 1200$. In 1924 Modelul T a fost mai greu 680kg (1500lb), avea un motor mai puternic de 4 cilindri si includea un porbagaj exterior si un parbriz si coasta doar 290$. Ford nu a facut multe modificari la Modelul T aproape doua decenii, si mai mult de jumatate din masinile vandute in acea perioada erau Ford (in SUA).

C. AlTi producatori de masini din acea vreme :

In timp ce Ford isi perfectiona Modelul T, William C Durant a pus bazele General Motors Corporation (GM) in 1908. Firma pornita de Louis Chevrolet a aparut in 1918. Inventia motorului cu pornire electrica in 1912 de Charles F Kettering a produs o modificare a cotei de nivel standard din industrie. Intre alti americani au fost pionierii John si Horracce Dodge, 2 masinisti care au pus bazele companiei Dodge si lucratorul de la trenuri Walter P Chrysler a format compania cu acelas nume. Ford, Dodge si Chrysler vor fi cunoscute ca cei Trei Mari care vor domina piata din America.

Peste ocean in Europa lucrurile incepeau sa se miste incet dar bine, la fel intamplandu-se si in Japonia. In 1914 compania cunoscuta mai tarziu ca Nissan Motor Co. Ltd a produs prima masina din Aisa. In 1926 Fiat, o companie italiana, si-a deschis portile, iar Daimler si Benz s-au unit formand Mercedes-Benz. Cu doi ani mai tarziu, adica in 1928, a inceput activitatea si la fabrica din germania BMW (sau Bayerische Motoren Werke AG).

D. Ce s-a intamplat pana dupa razboiul Mondial II :

Pe scurt ce s-a intamplat pana in 1965 (ca altfel mai avem inca trei pagini).

In anul 1929 s-a produs o criza la bursa din New York si de aceea unele companii chiar au disparut datorita nevanzarii modelelor lor. In America au supravietuit abia cei Trei Mari cu multe pierderi dpdv financiar. Ford a supravietuit dupa ce a cumparat o fabrica de procesat soia, GM a supravietuit folosind conceptul volumului standard.

S-a creat un sindicat al lucratorilor in 1936 si au hotarat oprirea lucrului la GM. Acea greva de 6 saptamani a fost dusa de 2000 de oameni insa a afectat 150000 de oameni din diferite ramuri economice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial companiile nu au avut de suferit dupa ce America a intrat in razboi desi masinile nu se vindeau dar nici nu se mai produceau. Fiecare fabrica s-a „restructurat” facand diferite chestii: Ford: bombardiere, Chrysler: tancuri, GM: bombe si munitie precum si pusti de orice fel, iar alte companii au produs camioane pentru militari.

Dupa 1946 masinile au fost din nou vandute in cantitati record 4.8 milioane de unitati batant vechiul record stabilit in 1929 de 1 milion. Acest numar va fi impins la 7.2 milioane in 1955.

In 1965 s-a publicat o carte despre nesiguranta masinilor si astfel au fost introduse centuri de siguranta si parbrizuri mai rezistente si alte mici imbunatatiri.

  1. Criza de energie si comertul :

 

Europa si Japonia au fost preocupate cu reconstructia capacitatii de manufacturare in anii care au urmat razboiului si astfel masinile din europa au devenit mai ieftine si consumau mai putin ceea ce era pe placul Americanilor. Wolkswagen AG a introdus noul Model Beetle si in America in 1950. Vanzarile au fost incete insa au crescut repede. Si japonezii au inceput sa exporte Americanilor Nissan Datsun si Toyota Toyopet in anii 1958, insa nu s-au vandut bine datorita unei organizari proaste. Cu venirea anilor `60 vanzarile masinilor Beetle au explodat la fel s-a intamplat cu companiile japoneze. Companiile japoneze l-au intrecut in vanzari pe popularul Beetle in 1975-1976.

In anul 1973 a fost o criza a petrolului care a crescut pretul benzinei peste noapte cu 100%. Atunci guvernul a intervenit a dat standarde de economie a benzinei. Criza a fost declansata de comitetul tarilor care exportau petrol care a taiat furnizarea catre America. Atunci au profitat masinile japonese care aveau un consum mic Nissan, Toyota, si nou venitul Honda Motor Co. Ltd.

Companiile au descoperit noi metode de a salva benzina si de a nu mai polua aerul (datorita Actului de are curat din 1970). Motoarele diesel, convertorii catalitici, injectia, caroserii aerodinamice, masini cu tractiune pe fata, si alte tehnologi au fost introduse pentru a micsora costul autovehiculului si pentru a micsora nivelul de benzina folosit.

  1. Anii `80 si `90 :

Profitul facut de fabricile de automobile a scazut drastic in inceputul lui 1980 atunci

cand ei se reprofilau pe masini mici, compania Chrysler era aproape de pragul de faliment.

Executivul lui Ford Lee Iacocca s-a mutat la Chrysler si i-a ajutat sa obtina un imprumut de la guvern in 1980 si a salvat compania de la moarte.

Au aparut masinile de lux in Japonia si Europa: Toyota a inceput sa produca linia Lexus, iar germanii BMW si Mercedes-Benz s-au reprofilat pe masini de Lux, la fel si in Anglia Rolls-Royce.