Oceanul sursa de energie inepuizabila, Curentii marini, Mareele, Valurile, Curentii ocenici, Petrolul si gazele naturale, hidrogenulOceanul – sursa de energie inepuizabila

Apele Oceanului Planetar detin un imens potential energetic, care poate fi valorificat pentru producerea de energie electrica. Principalele surse de energie luate in considerare, cel putin la nivelul tehnicii actuale, se refera la: maree, curenti marini, valuri, diferentele de temperatura ale stratului de apa marina si hidrogenul.

Mareele se produc cu regularitate in anumite zone de litoral de pe glob, cu amplitudini care pot ajunge uneori la 14-18 m, determinand oscilatii lente de nivel ale apelor marine. Pentru o valorificare eficienta a energiei mareelor sunt necesare anumite conditii naturale: in primul rand amplitudinea mareelor sa fie de cel putin 8 m, iar in al doilea rand sa existe un bazin natural, care sa comunice cu oceanul printr-o deschidere ingusta. Aceste conditii natuarale apar numai in 20 de zone ale globului( tarmurile atlantice ale Frantei, Canadei, Marii Britanii, Nordul Australiei, S.U.A., in estul Chinei, etc.)Cantitatea de energie disponibila la aceasta sursa, daca ar fi valorificata integral in centralele electrice mareomotrice, ar produce de circa 100 000 de ori mai multa energie electrica dacat toate hidrocentralele aflate in functiune in prezent pe glob.

Curentii marini sunt purtatorii unor energii cinetice deosebit de mari. Astfel, s-a calculat ca un curent oceanic cu o latime de circa 100 m, 10 m adancime si o viteza de 1 m/s, ar putea oferi, timp de 1 an, o energie de circa 2 mil.kWh. 41241hgm26kmb7b

Valurile reprezinta o forma de stocare a energiei transmise de vant, energie calculabila si demna de luat in considerare. Calculele au evidentiat ca valurile cu inaltimea de 1 m, lungimea de 40 m si perioada de 5 au o putere disponibila de circa 5kw pe un front de 1 m latime.

Se afla in studiu si unele proiecte ce urmaresc valorificarea energie marii prin utilizarea diferentei de temperatura dintre diferitele straturi ale apei Oceanului Planetar. In mod frecvent, in apele marilor calde exista diferente mari de temperatura intre straturile de suprafata si cele de adancime, care ar putea permite functionarea unor intalatii energetice pe baza folosirii a doua surse de caldura cu temperaturi diferite.

Utilizand acest principiu al diferentelor de temperatura, care uneori poate fi de 15-20°C, au fost construite doua uzine: una in Cuba, in 1940, si alta in Côte d’Ivoire, care au funtionat doar cativa ani. In prezent, in S.U.A. se afla intr-o faza avansata un proiect care prevede construirea unei astfel de uzine, pe tarmul

Golfului Mexic, cu o putere de 400 Mw. gm241h1426kmmb

Pag.4/6

Hidrogenul poate fi obtinut de apele marii in cantitati practic inepuizabil, prin procedeul, cunoscut in chimie, de oxidare-reducere. Hidrogenul obtinut in acest mod poate fi lichefiat si stocat sau transportat prin conducte. El reprezinta un excelent combustibil sau carburant, usor de depozitat, de transportat la mari distante si, ceea ce trebuie subliniat, reinnoibil – prin arderea lui, apa reintra in circuit fara sa polueze. Hidrogenul se foloseste deja in S.U.A si Japonia.

Petrolul si gazele naturale se exploateaza in cantitati impresionanate din platformele submarine ale marilor si oceanelor. Ele reprezinta principalele resurse extrase din Oceanul Planetar, luand in calcul volumul si valoarea economica ale acestora.

Hidrocarburile sunt cantonate, de obicei, in depozitele sedimentare, depozite care se afla in proportie de circa 65% in domeniul marin, ceea ce subliniaza potentialul deosebit ale mediului marin.

Suprefetele din regiunile submarine care au rezerve certe sau probabil se cifreaza la peste 30mil.km2, din care 1,8% sunt foarte bogate si situate platformele submarine, 15,3% din suprafata mentionata are o importanta medie si 40,2% nu este econimica in prezent, celelate fiind lipsite de perspective imediate.

Rezervele submarine de petrol si gaze sunt apreciate la 35 – 40% din totalul mondial, din care 55% localizate numai in platformele continentale. Pe bazine oceanice, rezervele cele mai mari le detine Oceanul Pacific cu 33,5%, urmat de Oceanul Atlantic cu 28,5%, Oceanul Artic cu 17%, Oceanul Indian cu 15% si Sectorul Oceanic Antarctic cu 4%.

In prezent au fost indentificate peste 1000 de zacaminte submarine de petrol si gaze naturale, dintre care peste 400 se afla deja in exploatare.