REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI AL IRLANDEI DE NORD MAREA BRITANIE-geografie referat


MAREA BRITANIE
REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI AL IRLANDEI DE NORD-ANGLIA capitala : Londra

-TARA GALILOR capitala : Cardiff

-SCOTIA capitala : Edinburgh

-IRLANDA DE NORD capitala : BelfastSUPRAFATA                                 244.130 km2

POPULATIA                                  58 mil. loc.

DENSITATEA MEDIE                  238 loc./ km2

ASEZARE GEOGRAFICA            Lat. N. :490 10’ – 600 50

Long. E : 10 45’ – 80 10’

CAPITALA  LONDRA

LIMBA         engleza; galica in Scotia si galeza in Tara Galilor

RELIGIA      protestanta si catolica

MONEDA    lira sterlina

PRODUS INTERN BRUT              575 470 mil. USD

FORMA DE STAT                         monarhie

MEMBRA A UNIUNII EUROPENE
CONDITIILE NATURALE SI CLIMA


Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile raurilor Exe si Tees –roci sedimentare moi, creta, argila, gresie-, trecand apoi la dealuri de creta sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs si South Downs, si munti : Cambrieni, (Snowdon –1085 m), Penini, Grampiani cu varful cel mai inalt, Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zona de campie, cu sol preponderent argilos.

Raurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse.

Clima Angliei este moderata, oceanica, aflata sub influenta Curentului Golfului. In cea mai mare parte a anului, vremea este ploioasa si schimbatoare, datorita campurilor ciclonice de joasa presiune formate in Oceanul Atlantic.Cel mai des intalnit fenomen meteorologic este ceata (smog), care in amestec cu fumul rezultat din poluare a dus la aparitia sintagmei “ceata londoneza”. Cele mai reci luni sunt ianuarie si februarie (+4 0C) iar cele mai calde iulie si august (+16-18 0C). In sud-estul tarii media anuala a precipitatiilor este de 650 mm, iar in vest de 1000 mm.

INSULELE


Parte a Regatului Unit sunt si insulele si grupurile de insule din jurul Marii Britanii, ca Orkney, Shetland, Scilly. Alte insule au adunare legislativa si administratie proprie : Anglesey, Wight, Man, Hebridak.O TARA INTRE APE


Fiind o insula, Anglia este inconjurata de ape . La vest se afla Oceanul Atlantic, la nord-est Marea Nordului, la sud-sud-est Marea Manecii. Intre Irlanda si Marea Britanie se afla Marea Irlandei. Pana in anii ’90 legaturile dintre Anglia si Europa erau pe cale navala si aeriana. Din mai 1994 se poate face legatura pe cale feroviara cu Franta pe sub Canalul Manecii, prin Eurotunel.POPULATIA SI ORASELE


Marea Britanie este o tara puternic urbanizata. Peste 90% din populatie traieste in orase iar 30% numai in orasle mari si in suburbiile acestora:

Londra (6 809 000 loc.) ,

Birmingham (2 632 000 loc.) ,

Manchester (2 600 000 loc.) ,

Leeds (2 053 000 loc.) ,

Glasgow (1 700 000 loc.) ,

Liverpool (1 467 000 loc.) ,

Sheffield (1 297 000 loc.) ,

New Castle (1 135 000 loc.) ,

Edinburgh (440 000 loc.) ,

Cardiff (279 000 loc.) ,


Belfast (279 000 loc.).RESURSELE NATURALE SI ECONOMIA


Marea Britanie se situeaza pe locul 6 intre puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia prima pentru diferite industrii prelucratoare; Faptul ca a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navala a ajutat-o foarte mult in dezvoltarea economica. Raurile cu debite importante au permis constructia hidrocentralelor care asigura energia electrica in Scotia si Tara Galilor.

O alta resursa energetica importanta sunt carbunii, a caror exploatare inca din evul mediu a condus la aparitia revolutiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 in Europa, dupa Rusia si Norvegia) si gaze naturale.

Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalatii moderne .Prin conducte ele sunttransportate spre rafinarii, in porturi, unde se

prelucreaza in intreprinderi petrochimice si transformate in combustibili, ingrasaminte, mase plastice, medicamente, detergenti, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obtine din titei si gaze naturale, iar 8,5 % din carbune. Energia nucleara asigura 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.


Desi in regres, productia anuala de carbune atinge 42 mil. tone.

Tot in regres se afla si pescuitul, din cauza concurentei internationale si a exploatarii nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Aceasta activitate este vitala pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood.

 
O alta resursa naturala este lemnul. Padurile acopera 10% din suprafata tarii, si jumatate din ele sunt proprietatea statului.


INDUSTRIA SI TRANSPORTURILE


Industria constructoare de masini produce autovehicole, avioane, utilaj petrolier, masini textile, etc. Alte industrii bine reprezentate sunt industria chimica si cea farmaceutica. Industria alimentara prelucreaza resursele agricole proprii sau obtinute din importuri. Bumbacul importat este prelucrat in Manchester, aflat pe primul loc in lume in domeniu.

 
INDUSTRIA


Industria prelucratoare asigura ocuparea a 34% din forta de munca si 24% din PIB. Ramurile industriale traditionale ca productia de textile si oteluri cedeaza locul ramurilor producatoare sau utilizatoare de tehnica de varf. Industria constructiilor ocupa un loc important, iar sfera serviciilor se largeste oferind tot mai multe locuri de munca.TRANSPORTURILE

Anglia dispune de o retea de drumuri cu invelis rigid de 362.357 km, din care 3147 sunt numai autostrazi. Pe drumurile publice se desfasoara 90% din transportul de persoane si 82% din cel de marfuri. Reteaua de cai ferate se intinde pe o lungime de 37440 km. Centre ale transporturilor fluviale si maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle, Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc. Tunelul de sub Canalul Manecii leaga Folkestone de portul francez Calais. El are o lungime de 49,94 km.Aeroporturile britanice sunt utilizate annual de peste 90 milioane calatori si pe aici se vehiculeaza 2 milioane tone marfuri anual.
agriCULTURA


Agricultura se face in zona de campie, pe pamanturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) si East England (la nord de Londra) si pe Campia Fen. In zonele cu clima blanda din vestul tarii se cultiva grau, orz, cartofi si sfecla de zahar.

Zootehnia este o ramura bine reprezentata ; in fermele mari din jurul oraselor se cresc oi, vite, porci si cai.

Forta de munca ocupata in agricultura atinge cam 2% din populatia activa, avand in vedere gradul inalt de mecanizare. Deficitul de produse agricole este acoperit prin importuri. O alta activitate traditionala este pescuitul.

Zona unde se cultiva zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.


Importurile Marii Britanii sunt in general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, lana, produse agricole.

Ca materie prima Marea Britanie exporta petrol , cam 2/3 din productia ei; Exporturile produselor finite reprezinta un procent insemnat : produse chimice si petrochimce, masini, aparatura, textile, etc.


O ramura economica importanta este turismul. Turistii sunt atrasi de constructiile vechi de sute de ani : Turnul Londrei, Westminster, Rochester Castle, Exeter, Salisbury, Canterbury, de muzee celebre : Muzeul Figurilor de ceara sau localitati unde s-au nascut oameni celebri : poetul si dramaturgul Shakespeare, poetul Byron, sau altii din epoci mai indepartate sau mai apropiate : The Beatles, Spice Girls, etc.


Alte obiective turistice importante le constituie monolitii de la Stonehenge sau Loch Ness, salasul monstrului Nessie.

Numai in capitala engleza sunt concentrate o multime de obiective ce merita a fi vizitate : British Museum, cu antichitatile sale, Big Ben, ceasornicul numit astfel dupa numele primului slujbas ce l-a avut in grija; Piccadilly Circus, locul favorit de intalnire pentru tineri; resedinta premierului britanic, din Downing Street 10, simbol al puterii politice; Buckingam Palace, unde schimbarea garzii este un adevarat spectacol; Trafalgar Square, cu porumbeii sai si minunatele fantani cu lei; sau cea mai mare colectie de tablouri de la The National Gallery ;marele dom al catedralei St. Paul, al doilea ca marime in lume sau Tower Bridge ce ofera o priveliste de vis a raului Tamisa; iar o plimbare prin Hyde Park nu poate fi decat un motiv in plus ca sa te bucuri de viata; la Covent Garden poti audia cele mai cunoscute voci ale operei, iar in Petticoat Lane poti face din cumparaturi un hobby.

O categorie aparte de turisti o reprezinta fanii echipelor de fotbal, ce vin sa-si incurajeze jucatorii favoriti; si fotbalul englez este unul cu echipe de elita, mereu prezente in competitiile internationale.


Limba engleza a avut o mare contributie la cresterea importantei Angliei ca stat, inca din perioada coloniala, fiind prima limba internationala vorbita; desi actualmente Anglia a pierdut multe colonii , populatia de acolo continua sa foloseasca limba engleza. In plus limba engleza este un suport important in dezvoltarea comunicatiilor pe calea informatica. Mai mult de 500.000.000 persoane vorbesc engleza ca limba materna iar numarul celor care o invata ca limba straina este in continua crestere, mai ales in Europa de est.


SIMIONESCU SABIN MIHAI

CLS IV-A

loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani