Stockholm, Zahar si Los Angeles referat


Stockholm

.

Chiar daca Stockholm este ridicat pe un grup de insule de langa tarm, distantele dintre ele sunt foarte mici iar podurile sunt atat de armonios integrate in peisajul general, incat iti lasa impresia ca orasul este pe continent. Insula Gamla Stan si vecinele sale mai mici, Riddarholmen si Helgeandsholmen constituie ceea ce ar putea fi numit centrul orasului. La nord de Gamla Stan se afla Norrmalm, centrul financiar si de afaceri al orasului. La vest de Norrmalm se afla insula Kungsholmen, unde sunt Primaria, Stadshuset, precum si majoritatea cladirilor guvernamentale. La est de Norrmalm, este Östermalm, un vechi cartier rezidential unde se gasesc majoritatea ambasadelor si consulatelor straine. In sfarsit, intre Östermalm si Södermalm se intinde insula Djurgarden, odata o rezervatie doar pentru familia regala, azi un parc deschis publicului, cu muzee ca Skansen. Daca vizitati Stockholm ar trebui sa vizitati probabil si cateva dintre urmatoarele atractii turistice:
DROTTNINGHOLMS SLOTT , este un castel situat pe o insula din Mälaren (al treilea lac ca marime din Suedia), construit in sec. al XVII -lea si conceput ca un Versailles in miniatura.
MODERNA MUSEET (Muzeul de Arta Moderna). Redeschis in cladirea originala, Skeppsholmen, excelenta colectie a muzeului cuprinde opere de Picasso, Kandinsky, Dali si Brancusi. Sunt expuse si opere ale unor pictori si sculptori suedezi, precum si o colectie de fotografii.
RIDDARHOLMSKYRKAN (Biserica Riddarholm). Ridicata in 1270, biserica a fost timp de mai bine de patru secole locul unde au fost inmormantati regii Suediei. Cei mai faimosi regi inmormantati aici sunt Gustavus Adolphus, eroul din razboiul de 30 de ani, si Karl XII, renumit pentru invadarea Rusiei.


Zadar


Orasul este situat pe o peninsula , ce se intinde pana departe in mare. Multe faleze superbe sunt racorite de valuri, Zadar fiind un oras de pe malul marii, ce nu poate fi descris altfel decat amintind de peisajul superb pe care-l ofera litoralul sau unic. Din timpurile stravechi multe cai maritime au condus spre acest port, si in timp acest loc a ajuns un targ cu o activitate comerciala intensa, targ ce a stat la baza actualului oras. Orasul are origine iliriana si dateaza din secolul 9 i.e.n.
Zadar are o suprafata de 300 km patrati si are aproape 140 de insule, mici si mari. Cu un total de 69 de km patrati insulele Kornati sunt unice in toata Marea Mediterana.
Daca hotarati sa vizitati orasul atunci un loc bun de unde sa incepeti ar fi biserica Sf Donat, care este fara indoiala cel mai remarcabil monument din Zadar, biserica construita ce dateaza din secolul 9, si care a ramas in picioare fara nici o modificare. Alte edificii ce merita a fi vazute sunt catedrala St Stosjia sau biserica St Mary.
Oricum principala atractie a orasului ramane litoralul sau. Printre activitatile a caror frecventa creste din ce in ce mai mult este iahting-ul, navigarea printre superbele insule ce intra in componenta orasuluiLos Angeles

  


Los Angeles, cel mai important oras al statului California reprezinta una dintre cele mai mari atractii pentru turistii care viziteaza Statele Unite ale Americii. Printre cele mai interesante obiective este Civic Center, cel mai mare complex de cladiri guvernamentale ale SUA, dupa cel din Washington. Aici se afla cele mai multe cladiri federale ale statului California, inclusiv Curtea Penala unde a fost judecat procesul lui OJ Simpson in 1995.
La cateva strazi est de Civic Center, este El Pueblo de Los Angeles, un parc istoric ce se intinde pe o suprafata de 18ha, si care marcheaza locul in care a fost fondat orasul in 1781, pastrand inca numeroase cladiri originale.
Imediat la sud-est de Civic Center este Little Tokyo. Fondat de primii emigranti japonezi in 1880, cartierul a fost decimat de isteria antijaponeza din anii celui de-al doilea razboi mondial. Acum, datorita incvestitiilor masive, Little Tokyo este din nou punctul central al populatiei de origine japoneza a Los Angelesului. Aici veti gasi baruri sushi, case bento si gradini traditionale japoneze.
Una dintre cele mai vizitate locatii din LA este Disneyland, probabil cel mai vesel loc din lume. Parcul este impartit in patru parti principale: Adventureland, o jungla in miniatura care il are ca personaj principal pe Indiana Jones; Frontierland care in centru mitul Vestului salbatic; Fantasyland dedicat personajelor favorite ale lui Walt Disney; si Tomorrowland este sectiunea viitorului.


Copyright © Contact | Trimite referat