Timisoara Orasul Parcurilor, Stema si Sigiliul referat


Timisoara - Orasul Parcurilor


Municipiul timisoara este infratit cu sase orase europene : Faenza , Rueil – Malmaison , Mulhouse , Karisruhe , Gera ,Szeged , si este in tratative avansate pentru infratire cu orasul Trevisti , de asemenea are relatii de colaborare cu multe alte orase sau regiuni : Arezzo , Udine , Neapole , Genova , Florenta , Rorii , Verona , Bologna , Ravenna , Piemont , Veneto existand un schimb periodic de vizite cu orasele :Zrenjanin , Varset , Kikinda , Novi Sad , Pancavo si Cincinnati . Impreuna cu orasele Pancavo si Cincinnati este dezvoltat un program trilateral comun in cadrul “Resource Cities Program” .

In perioada 10 – 13 octombrie 2002 a avut loc o vizita la Taizhou , China ca urmare a invitatiei primite din partea Primariei Taizhou pentru a participa la manifestarea denumita “Intrunirea primarilor oraselor prietene cu Taizhou in Toamna Aurie “ .

Scopul vizitei a fost cel de a realiza un schimb de experienta privind modalitatile de intensificare a relatiilor si a cooperarii in domeniile : econoimic , stiintific , educational , cultural si al sanatatii .

Prin istoria sa si prin caracterul locuitorilor , Timisoara este un adevarat oras al concordantei interetnice , ce promoveaza cele mai progresiste idei ,constituindu-se un real symbol al democratiei , tolerantei si dezvoltarii pentru orasele Romaniei .Stema si sigiliul
In anul 1781 , orasul Timisoara si-a primit privilegiile si a fost ridicat la rang de oras liber , scrisoarea de acreditare , continand confirmarea stemei si a sigiliului .

Blazonul este impartit printr-o orizontala in doua , partea de sus fiind la randul ei impartita in doua printr-o linie verticala . Jumatatea din stanga de sus , cuprinde patu benzi argintii intr-un camp imbibat de sange , simbolizand cele patru rauri principale care strabat Ungaria . In jumatatea din dreapta pe un fond auriu , se inalta , pe o baza verde , fostul turn de apa al cetatii Timisoara , prin poarta lui deschisa putandu-se vedea o roata de moara . In partea de sus a turnului se vad , la stanga si la dreapta cate un steag purpuriu cu o cruce argintie . In partea de jos , lstanga se poate vedea soarele – cu chip uman – deasupra orasului , in dreapta fiind reprezentata semiluna intunecata – in descrestere – ca symbol al turcilor invinsi de crestini .

Sub aceste simboluri este reprezentata cetatea pregatita de aparare , la dreapta curgand Bega , alimentata de Timis .

In mijlocul blazonului un scut pe care este reprezentata acvila imperiala bicefala incoronata , tinand in gheare , de o parte o spada de argint , si in cealalta parte insemnele imperiale cu cruce iar pe piept initialele J II (Josif al II- lea . Pe blazon mai este reprezentata , coroana simpla , blazonul sprijinindu-se pe doi cai albi . Pe noul blazon al orasului din au ramas simbolurile caracteristice Timisoarei fiind inlocuite doar cele referitoare la Imperiul Austro –Ungar , prin cele corespunzatoare statului roman . Stema din 1919 , aprobata in 1930 , a fost schimbata , astfel ca in locul coroanei cu cinci zimti au fost amplasate sapte turnuri , ce probabil reprezentau cele sapte provincii ale Romaniei de atunci ; locul celor patru rauri , a fost luat de podul lui Traian cu un leu inaltandu –se deasupra lui , pastrandu-se din vechea stema ; turnul apei in partea dreapta , in mijloc s-a simplificat fortareata , soarele si semiluna s-au pastrat , renuntandu-se insa la cei doi cai albi . In1972 , regimul communist , a introdus o noua stema , astfel ca cele sapte turnuri au disparut , in locul podului lui Traian si a leului apare un electromotor , pe un zid – postament , ca simbol al dezvoltarii indrustriale si al progresului ethnic .

Turnul apei se mentine ca simbol al stapinirii naturii de catre om , se mentine reprezentarea cetatii , dar se schimba aspectul soarelui si a semilunii .

Pe stema actuala , aparuta dupa 1989 , se poate constata o importanta schimbare , si anume : drapelul tricolor din dreapta de deasupra turnului apei , are campul de culoare galbena gaurit, asemeni tricolorului care a insotit multimea in acele zile ale lui decembrie din 1989 .

loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani