Vijeliile si trasnetele, Cumulonmbus, locul de formae a vijeliilor, Trasnetele, fulgerele si tunetele referat

Vijeliile si trasnetele

Vijeliile sunt caracterizate prin puternicele descarcari electrice(trasnetele) care dau nastere fulgerelor si unor zgomote puternice, tunetele. Aceste fenomene sunt insotite de ploi violente si bruste. In fiecare minut, in lume, 1800 de vijelii produc 6000 de fulgere. Ele provoaca importante pagube, undeori chiar victime.

4.1.Cumulonmbus, locul de formae a vijeliilor

O vijelie se formeaza cand aerul umed, transportat la altitudine, a format un nor cumulus. Acesta creste foarte repede si devine cumulonimbus impresionant, care se desfasoara la o altitudine de 1000-10000 m, pe o lungine de cativa kilometri. El ia forma unei conopide, iar aerul umed pe care il contine se transforma in picaturi de ploaie si in cristale de gheata. De multe ori, are varful turtit, ca o nicovala. Aceasta transformare a vaporilor in lichid este insotita de o degajare de caldura: aerul din nor devine mai cald decat aerul din jur. Cumulonimbus ar putea fi comparat cu o baterie electrica, la care borna pozitiva se afla in varf, iar cea negativa, la baza. Fenomene asemanatoare , dar mai puternice, se produc si in cumulonimbus. Cristalele de gheata, situate in general in partea superioara a norului, se incarca pozitiv, ciocnindu-se unele du altele datorita curentilor de aer ascendenti. Picaturile de ploaie, situate mai ales in zona inferioara ale norului, au o sarcina negativa. Astfel se creeaza un camp electric intre partea superioara si cea inferioara a norului.

4.2.Trasnetele, fulgerele si tunetele 35571nyp32dos6h

Cand tensiunea electrica din interiorul norului ajunge pana la zeci de milioane de volti, se produc puternice descarcari electrice. Ele descriu un zic-zac: trasnetul. Sub efectul acestei descarcari electrice, se produce o lumina imensa, fulgerul, a carui durata este de ordinul unui sfert de secunda. Tunetul este zgomotul produs de aerul incalzit la 30000 C, cand este strabatut de un fulger.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani