Vulcanul Etna referat


Vulcanul Etna


Cel mai inalt vulcan din Europa este Etna. Se afla pe coasta de est a insulei Sicilia. Numele provine de la cuvantul grecesc 'Aitne', care inseamna 'a arde'. Cea mai mare inaltime este de aproape 3.350 metri, depinzand de efectele ultimei eruptii. Mai mult de 135 de eruptii au fost inregistrate de cand scriitorii antici mentionau eruptia din anul 800 I. Cr. In anul 1169 D. Cr. 15.000 de oameni si-au pierdut viata in orasul Catania, care se afla la baza vulcanului. In anul 1669 20.000 de oameni au fost omorati.
Baza vulcanului este foarte populata. Pamantul foarte fertil, format de lava veche a atras fermierii. Vulcanul este alcatuit din 3 zone prima, care este populata si cultivata, si care se afla la altitudinea  de 900 de metri. Aici se afla cultivate legume, maslini, vii si pomi fructiferi. Urmatoarea regiune impadurita este alcatuita dintr-o padure de castani, stejari, pini si fagi. La altitudinea de 1.980 metri se afla o jalnica risipa de lava neagra si cenusa, care este acoperita de zapada in timpul ierni. Etna a fost activ timp de 2.5 milioane de ani. A avut cel putin doua centre principale active.


Grecii au creat multe legende despre vulcani. Unele spun ca a fost atelierul lui Hefaistos, zeul focului, si al Cyclopilor. Altele spun ca sub vulcan se afla asezat marele Typhon, cutremurand Pamantul cand se misca. Poetul antic Hesiod a vorbit despre eruptile vulcanului. Saptezeci si unu de eruptii au fost inregistrate din 1500 I. Cr. pana la 1669 D. Cr.


In anul 1669 eruptia a durat din 11 martie pana la 15 iulie. Lava scursa a distrus mai multe sate si a acoperit patrea de vest a Cataniei. Muncitorii au incearcat sa inlature scurgerile de lava sapand niste diguri mai sus de sat. Aceasta este recunoscuta ca fiind prima incercare din istorie de a schimba scurgerile de lava.

In anul 1983 o eruptie a durat aproape patru luni. Autoritatile au folosit dinamita pentru a schimba directia lavei.

loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani