Porturile Americii Latine la Oceanul Atlantic referat

Porturile Americii Latine la Oceanul AtlanticPe fatada atlantica a Americii Latine au aparut inca din Evul Mediu, importante orase porturi imtemeiate indeosebi de conchistadorii iberici si mai tarziu de navigatorii britanici, francezi sau olandezi. Adesea, aceste veritabile factorii, au reprezentat rampa de colonizare spre interiorul si vestul acestor colonii europene.In timp, unele orase porturi s- au dezvoltat in mod remarcabil, devenind capitale; altele sunt puternice centre economice care polarizeaza activitatea economica pe spatii geografice vaste, pe care se sprijina in dezvoltarea lor.


Porturile Mexicului la Golful Mexic:

Tampico, Veracruz, Ciudad de Carmen.


Veracruz- oras si prncipalul port al Mexicului, centru administrativ al statului omonim, este situat la 250 km de capitala. Orasul a fost intemeiat de spanioli la inceputul secolului al XVI- lea, si a jucat un rol important in cucerirea Mexicului; prin acest oras port s-au scurs rand pe rand imense bogatii spre metropola spaniola. In prezent orasul are o populatie de 540.000 loc, si in afara finctiei portuare, orasul este si un important centru industrial, comercial si financiar.

Portul beneficiaza de conditii naturale excelente.

Este un port specializat in exportul de petrol, produse agricole tropicale si importul de materii prime si produse industriale.


Portul statului Belize:

Belize City.


Portul statului Guatemala:

Puerto Barrios.


Portul statului Honduras:

Puerto Cortes.


Portul statului Nicaragua:

Puerto Cabezas.


Portul statuluiCosta Rica:

Puerto Limon.


Portul statului Panama:

Colon.


Porturile Columbiei:

Cartagena, Barranquilla.


Porturile Venezuelei:

Maracaibo, Puerto Fijo, Caracas, Puerto la Cruz.


Maracaibo- oras port situat pe tarmul vestic al stramtorii care leaga Lacul Maracaribo cu Oceanul Atlantic, centrul administrativ al statului Zulia. Orasul a fost intemeiat in secolul al XVI- lea, cunoscut port al cafelei, dupa 1918 se afirma ca important centru al industriei petolului. In prezent Maracaribo este un puternic centru economic si are o populatie de 1.250.000 locuitori.

Complexul portuar este format de fapt din mai multe porturi mai mici specializate indeosebi pentru exportul de petrol: Cabimas, La Salina, Lagunillas si Puerto Miranda. Este unul dintre cele mai mai mari porturi latino- americane fiind dominat in special de exportul de petrol si produse petroliere, dar si din produse coloniale: cafea, cacao, zahar etc.  


Portul statului Guyana:

Georgetown.

Portul statului Surinam:

Paramaribo.


Portul statului Guyana Franceza:

Cayenne.Porturile Braziliei:

Macapa, Belem, Sao Luis, Forteleza, Natal, Recife, Rio de Janeiro, Maceio, Santos, Porto Alegre, Rio Grande.


Santos- oras si cel mai important port al Braziliei, se afla in statul Sao Paolo, cunoscut indeosebi ca cea mai mare piata mondiala a cafelei. De fapt orasul Santos reprezinta debuseul orasului Sao Paolo, prima metropola industriala a statului brazilian.

In prezent orasul Santos are o populatie de 1.165.000 loc. si este un centru industrial in plina afirmare.

Portul este situat intr- un golf natural si este adapostit de cateva mici insule: Santo Amaro si sao Vicente, adancimea apei oscileaza intre 10,5- 12m, iar lungimea cheiurilor este de 7,3 km.

Prin portul Santos se realizeaza circa 40% din comertul brazilian, este un port cu caracter general, in care se deruleaza importuri de petrol si produse industriale si exporturi deproduse tropicale.


Portul statului Uruguay:

Montevideo.


Montevideo- oras port si capitala a  statului uruguay, este situat in estuarul La Plata, impreuna cu asezarle limitrofe, metropola are o populatie de 1.550.000 locuitori.

Orasul a fost intemeiat in anul 1724 ca fort spaniol si s-a dezvoltat indeosebi din secolul al XIX- lea; in prezent orasul concentreaza circa 80% din activitatile industriale ale statului.

Portul Montevideo este cunoscut ca unul dintre cele mai importante porturi latino- americane si o mare piata pentru produsele agricole: lana, cereale si carne.

Portul este bine adapostit, intrarea se face printr- un canal adanc de 11 m, lungimea cheiurilor fiind de 4,7 km, bine utilat si mecanizat. Este un port cu caracter general in care se interfereaza marfuri variate.


Porturile Argentinei:

Buenos Aires, Mar Del Plata, Bahia Blanca, Comodoro Rivadavia, Rio Gallegos.


Buenos Aires- oras port si capitala a statului argentinian, este situat pe atrmul vestic al estuarului La Plata.

Orasul a fost intemeiat de spanioli in anul 1535 pentru a supraveghea navigatia din estuarul La Plata. Orasul se dezvolta indeosebi de la inceputul secolului XX, datorita emigratiilor masive.

Buenos Aires este cea mai mare metropola din emisfera sudica, si concentreaza principalele activitati economice ale statului argentinian.

Complexul portuar este format din porturi mai mici: Puerto Madero, Puerto Nuevo, Dock Sur, Riachuelo; adancimea apei este cuprinsa intre 7- 10 m, lungimea cheiurilor este de 6,6 km, cu specializari diverse in functie de materiile prime sau alte categorii de marfuri care fac obiectul operatiunilor portuare.

Acest port deserveste un mare spatiu geografic sun american si este cunoscut in acelasi timp, ca un pitoresc port de pasageri.Copyright © Contact | Trimite referat