Porturile Americii Latine la Oceanul Pacific referatPorturile Americii Latine la Oceanul PacificTarmurile Americii Latine la Oceanul Pacific ofera conditii naturale dintre cele mai variate; acestea se desfasoara de o parte si de alta a Ecuatorului, in emisferasudica ajungand pana in tinuturile subpolare. Nu mai putin de 10 state latino- americane au acces la Oceanul Pacific.Majoritatea porturilor au fost construite dupa marile descoperiri geografice, ca o expresie a dezvoltarii economice, a intenelor schimburi comerciale intre colonii si metropole. Dupa realizarea Canalului Panama, se constata o noua etpa in aparitia si dezvoltarea porturilor latino- americane.

Principale,le rute comerciale deservite de aceste porturi, se afla i Pacific, spre porturile nord americane, asiatice si australiene.


Porturile Mexicului:

Tijuana, Guayamas, Mazatlan, Acapulco.


Acapulco- oras port mexican situat intr- un golf bine adapostit la Oceanul Pacific. Orasul a aparut la sfarsitul secolului al XVI- lea, s-a dezvoltat indeosebi incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX- lea, are in prezent o populatie de 600.000 loc. Functiile principale ale orasului sunt industriala, comerciala, portuara si turistica.

Portul ocupa partea de sud- vest a orasului, se afla intr- un golf bine adapostit, are un caracter general, aici se interfereaza materii prime, produse industriale, produse alimentare etc.


Portul statului Guatemala:

Puerto San Jose.


Puerto San Jose- principalul port guatemalez la Oceanul Pacific, este conectat prin cai ferate si sosele cu capitala tarii, are in prezent o populatie de 25.000 loc., iar principala functie economica este cea comercial- portuara. Prin acest port se realizeaza indeosebi importuri de materii prime, produse industriale si se fac exporturi de produse specifice Americii Centrale.

Porturile statului El Salvador:

San Salvador, San Miguel.


San Salvador- oras port si capitala a statului El Salvador este cunoscut din secolul al XVII- lea, are in prezent o populatie de 1.250.000 loc., si este principalul centru urban si economic al statului salvadorian.

Portul capitalei se afla la circa 40 km de ocean, de fapt portul se numeste La Libertad, si este un  port general.


Portul statului Nicaragua:

Puerto Sandino.


Portul statului Costa Rica:

Puntarenas.


Portul statului Panama:

Panama.


Panama- oras port si capitala a statului omonim, situat la punctul terminus al canalului Panama la Oceanul Pacific.Evolutia istorica a orasului este in stransa legatura cu construirea si exploatarea Canalului Panama inceput in anul 1881 este finalizat de SUA si inaugureaza in anul 1914, avand o importanta exceptionala; acest canal easte sub juristrictia SUA cand va fi retrocedat statului gazda.

In prezent orasul Panama are o populatie de 615.000 loc., si este un port de tranzit de interes international.

Porturile Columbiei:

Buenaventura, Tumaco


Porturile Ecuadorului:

Esmeraides, Guayaquil.


Porturile statului Peru:

Chiclayo, Trujillo, Callao, Talara, Pisco, Lima.


Callao- oras port din apropierea capitalei statului peruan, situat la gurile de varsare ale raului Rimac, in Oceanul Pacific.

Orasul a fost intemeiat de spanioli in anul 1537 sub numele de Ciudad de los Reyes.

In prezent, orasul are o populatie de 575.000 loc. si este un important centru industrial, comercial si portuar.

Portul este prevazut cu cheiuri in lungime totala de 3 km, 15 dane, iar adancimea apei este de 9,75 m.

Este un port cu caracter general, datorita interferentei unor diverse materii prime, produse industriale si alimentare sau specifice spatiul latino- american. In acelasi timp este cel mai mare port pescaresc al tarii.


Porturile statului Chile:

Antofagasta, Coquimbo, Valparaiso, Conception, Valdivia, Puerto Mont, Punta Arenas


Valparaiso- oras port si centru administrativ al provinciei omonime, situat intr- un golf al Oceanului Pacific.

Orasul a fost intemeiat in secolul al XVI- lea de Pedro de Valdivia, a fost distrus de cutremure de pamant, cucerit pe rand de englezi s olandezi.

Orasul este principalul port al statului chilian, are o populatie de 690.000 loc. si este un puternic centru economic, comercial si portuar.

Portul este situat in partea d vest si nord- vest a orasului, lungimea cheiurilor este de 4,4 km, este protejat de un dig de 700 m, adancimea apei este cuprinsa intre 27,40 m- 45,70 m, cele mai importante diguri si cheiuri sunt: Cheiul Vamii, Digul Fiscal si Digul Carbunelui.

Portul este specializat in exportul minereurilor, lemn, lana, fructe etc. si importul de petrol, carbuni, produse industriale, produse alimentare.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani