Porturile Americii anglo- saxone de la Oceanul Pacific referat

Porturile Americii anglo- saxone de la Oceanul          PacificFatada Americii anglo- saxone la Oceanul Pacific ofera conditii naturale favorabile amplasarii de porturi si infrastructuri necesare activitatilor comerciale si portuare.

Majoritatea porturilor au aparut tarziu dupa marile descoperiri geografice si, mai ales, dupa colonizarea regiunilor vestice. Dintre cele mai importante porturi mentionam complexele portuare San Francisco- Oakland, Los Angeles- Long Beach- Newport (SUA) si Vancouver (Canada). Aceste porturi au restranse legaturi in deosebi cu porturile japoneze si asiatice, dar si cu porturi latino- americane si australiene.
Porturile Canadei la Oceanul Pacific:

Prince Rupert, Vancouver, Victoria.


Vancouver- oras port in Canada occidentala, situat la stramtoarea Georgia, in fata insului Vancouver, la 49 17' LN 123 7' Lg.V., in provincia Columbia Britanica.

Orasul beneficiaza de o excelenta pozitie geografica, iar dupa 1890 a fost conectat la reteaua feroviara fiind punctual vestic terminus al liniei transcanadiene, constituind debuseul pentru valorificarea bogatelor resurse naturale. Orasul Vancouver cu o populatie de 1.602.502 loc. este un important centru economic al Canadei.

Portul Vancouver ocupa 13.000 ha, are 20 de cheiuri, iar adancimea apei oscileaza intre 18- 54 m.

In cadrul complexului portuar se detasaza porturile Lillovet, New Westminster, North Vancouver, port Moody, Port Coquitlam, Stevenson s.a.

Structura traficului de marfuri demontreaza ponderea la export a produselor industriale, minereuri, produse alimentare si import a unor marfuri coloniale sau industriale complementare. Este un port cu caracter industrial, deservind un vast spatiu geografic.Porturile SUA la Oceanul Pacific:

Port Angeles, Eureka, San Francisco, San Jose, Ankorage, Monterey, Santa Barbara, Los Angeles, San Diego.


San Francisco- un veritabil complex urban si portuar situat in statul California, pe coasta Oceanului Pacific in partea exterioara a golfului omonim, la sud de stramtoarea Golden Gate, la 37 48' LN si 122 24' Lg.V. In conurbatia San Francisco sunt incluse orasele din apropiere: Oakland, Richmond, Berkely in nord si Palo Alto, South San Francisco, San Mateo si Redwood City in sud. In present conurbatia are o populatie de 6.253.311 loc.

Orasul a aparut relativ tarziu, pana in anul 1848 a apartinut Mexicului, dupa care beneficiind de un complex de factori de mare favorabilitate economica, orasul San Francisco cunoaste o dezvoltare exceptionala. Aceasta uriasa conurbatie se caracterizeaza prin functiile sale industriale, comerciale, financiare si culturale.

Complexul portuar este format din San Francisco, Oakland, Richmond, Redwood City si alte porturi mai mici.

Portul San Francisco, accesibil prinm stramtoarea Golden Gate, situat pe tarmul vestic al golfului, cuprinde peste 100 de cheiuri cu o lungime de 30 km, iar adancimea apei in rata portului este cuprinsa intre 10 si 12 m.
Portul Oakland- strans legat de portul San Francisco, are cheiuri  amenajate de 22 km lungime, iar adancimea apei este cuprinsa intre 8,50- 11,50 m.

Portul Richmond- se afla la nord de Oakland, este un port industrial datorita derularii unor materii prime si industriale.

Portul Redwood City- se afla in sud- vestul golfului si este cunoscut ca un port petrolier.

Portul Stockton- este suituat pe fluvial San Francisco si este o anexa a golfului omonim.

Dupa marimea traficului, complexul portuar San Francisco ocupa locul al doilea intre porturile SUA, si este cel mai mare port American de pe fatada Oceanului Pacific.


Los Angeles- mare complex urban si portuar situat in California, pe tarmul pacific la 33 43' LN si 118 12' Lg.V.

Orasul a fost intemeiat de spanioli in anul 1781, a evoluat lent, abia la inceputull secolului al XX- lea aceasta asezare s- a dezvoltat datorita valorificarii marilor resurse de petrol.

In prezent conurbatia Los Angeles, si este unul dinmtre cele mai mari centre economice, comerciale, financiare si culturale vdin SUA.

Conurbatia Losn Angeles ocupa o suprafata de peste 500 km, seste formata din 45 de orase.

Complexul portuar este format de fapt din portul propiu- zis, portul Los Angeles si portul Long Beach.

Portul Los Angeles- este situat in Golful San Pedro, are cheiuri care se intind pe 45 km, iar in cadrul acestui port includem Portul exterior si Portul interior, adancimea apei fiind  de 13,20 m.

Acest port este cunoscut mai ales prin traficul  de marfuri generale, in deosebi produse industriale si materii prime.

Portul Long Beach este situat in estul golfului San Pedro, are in componenta sa Portul Interior, Portul Exterior si Municipal Terminal.

In ansamblul complexul portuar Los Angeles- Long Beach, are un caractewr general prin traficul sau, si este una dintre cele mai active porti maritime ale SUA in comertul mondial.Copyright © Contact | Trimite referat