Porturile de la Marile Lacuri Sf LaurentiuPorturile de la Marile Lacuri- Sf. LaurentiuComplexul Marilor Lacuri este situat in partea central- nordica a Americii de Nord, intre SUA si Canada, si s-a format in urma topirii ghetarilor cuaternari.

Prin pozitia lor geografica, prin legatuta facila cu Oceanul Atlantic prin intermediul fluviului Sf. Laurentiu, Marile Lacuri constituie fara indoiala o zona de maxima polarizare economica, care se reflecta prin asezarile urbane care au aparut aici, multe dintre acestea avand si functii portuare distincte. Gratie caracteristicilor geografice ale fluviului Sf. Laurentiu, lungimea: 12.000 km, suprafata bazinului hidrografic: 1.269.000 km , a fost posibila aparitia de porturi importante si accesul unor nave maritime mijlocii.
Porturile SUA la Marile Lacuri:

Duluth- Superior, Marquette- Lacul Superior;

Green Bay, Milwaukee, Chicago, Muskegon- Lacul Michigan;

Alpena, Bay City, Port- Huron- Lacul Huron;

Detroit, Toledo, Cleveland, Erie, Buffalo- Lacul Erie;

Rochester- Lacul Ontario.


Detroid - oras port si centru administrative al statului Michigan, este situat pe tarmurile statului Saint Claire, la 42 20' LN si 83 2' Lg.V. orasul a fost intemeiat in anul 1701 si a avut o dezvoltare economica puternica. Detroit impreuna cu localitatile limitrofe formeaza o conurbatie cu o populatie de 4.665.236 locuitori.

Portul este situat pe malul stang la raului Detroit si este format din doua subunitati: Harbour Terminals si Marine Terminals legate prin cateva canale: Livingston, Amherst burg s.a. Ponderea marfurilor este data de minereurile de fier, otel, lemn,celuloza si produse alimentare.


Buffalo - oras port din statul New York, situat pe raul Niagara, in estul Lacului Erie, la 42 53' LN si 78 53' Lg.V. Veche colonie olandeza, orasul s-a afirmat indeosebi in secolul al XIX- lea, dupa amenajarea hidrotehnica a Niagarei. In present orasul are o populatie de 1.189.288 locuitori si este un important centru industrial, comercial si financiar. Portul este situat pe Niagara River si lacul Erie, adancimea apei este cuprinsa intre 8 m- 8,5 m si dispune de instalatii portuare moderne. Din portul Buffalo se ramifica importante canale: New York, Hudson, Welland s.a. constituind o veritabila raspantie in transporturile pe Marile Lacuri si reteaua de canale.


Porturile Canadei:

La Marile Lacuri:

Thunder Bay, Sault Saint Marie, Sarnia, Hamilton, Toronto si Kingston.   

Pe fluvial Sf. Laurentiu:

Montreal, Trios, Riviera, Quebec.


Toronto- oras port situat in Canada meridionala, resedinta proinciei Ontario, la 43 38' LN si 79 23' Lg.V., pe tarmul lacului Ontario. Orasul dupa numarul de locuitari ocupa in present primul loc intre aglomeratiile urbane canadiene.

Orasul a fost intemeit in sec al XVII- lea, devine centru commercial activ in sec al XIX- lea, iar in secolul nostru are o dezvoltare vertiginoasa. In present metropola Toronto, este un important centru industrial, commercial, financiar si cultural.

Portul se afla pe canalul Welland este deschis navigatiei intre aprilie - decembire, iar lungimea cheiurilor este de 12 km.

Traficul este dominat de materii prime si produse finite: otel, ciment, poduse agricole.


Montreal- oras port in Canada meridionala, pe o insula formata pe fluviul Sf. Laurentiu si bratul sau Praires River, la 1600 km de Oceanul Atlantic, la 45 30' LN si 73 34' Lg.V. Orasul a fost intemeiat de navigatorii francezi J. Cartier si S. Champlain in anul 1642, devine pentru scurt timp capitala Canadei, si cunoaste o dezvoltare economica puternica indeosebi in secolul nostru.

Metropola Montreal are o populatie de 3.127.242 locuitori si este cunoscut ca un puternic centru industrial, dar si comercial si bancar.

Portul este situat pe Quebec, este dotat cu 17 km de cheiuri si este deschis navigatiei intre aprilie- decembrie.

Portul dispune de o infrastructura moderna si de mare capacitate; predomina traficul de materii prime dar si produse ale constructiilor de masini, produse agricole si alte marfuri.