Puglia si Brasilicata Italia, O lume misterioasa, O succesiune de civilizatii suprapuse referatPuglia si Brasilicata

Peisajul si istoria celor doua provincii din Mezzogiorno se impletesc intr-un amalgam de caractere particulare ce au ca rezultat o lume misterioasa, plina de originalitate. Ariditatea climatului, goliciunea culmilor, vaile fertile, tarmurile insorite, dar si izolarea milenara fata de restul peninsulei au mentinut acest spatiu in afara curentelor sociale, istorice si turistice. Toate acestea au contribuit la prezervarea unui patrimoniu istoric, cultural si natural greu de regasit pe alte meleaguri.

1.O lume misterioasa

PUGLIA este o provincie destul de intinsa (19.347 kmp) si de populata (peste 4 milioane de locuitori). Ea ocupa o fasie de la Promontoriul Gargano pana la „tocul” cizmei peninsulare, in lungul careia apar cateva culmi ale Appenninilor Daunei, apoi promontoriul calcaros Mt. Gargano, Platforma carbonatica jurasica si cretacica Murge-Apula, precum si arealele joase pliocen-pleistocene Lecce si Fosa Bradanica. Catre nord-est, est si sud, aceasta fasie este marginita de tarmul adriatic, lung de 829 km. depresiunea tectonica situata in ambele provincii (Fosa Bradanica, drenata de raul Bradano)leaga nu numai Appennini din vest de Alta Murgia la est, ci si Puglia de Brasilicata.BRASILICATA, cea mai mica provincie din sudul peninsulei, are o suprafata de 9.992 kmp si este, in cea mai mare parte, muntoasa, caci aici se desfac catre sud-est culmile Appenninilor Lucani, printre care serpuiesc vaile Bradano, Badento, Cavone, Agri si Sinni. Doua masive se impun prin altitudine: Monte del Papa (2.005 m) si Monte Pollino (2.271 m), dar cel mai spectaculos este pe departe vulcanul Monte Vulture (1.327 m), cu caldera impadurita Monticchio, in care se gasesc doua lacuri pitoresti: Grande si Piccolo. Brasilicata este cea mai putin populata provincie din Italia, avand cu putin peste 600.000 locuitori.

2.O succesiune de civilizatii suprapuse

Traseul Bari- Altamura- Matera– Lagopesole- Mt. Gargano- Manfredonia- Bari, lung de 625 km, iti permite nu numai sa cunosti peisajul auster, dar impozant din Mezzogiorno, dar si succesiunea civilizatiilor ce si-au lasat amprenta. Cunosti si minunatele orase, cu fortificatiile lor aparute in diferite perioade de dominare straina in regiune, ci si marturiile arheologice din jur, care atesta originile preistorice ale civilizatiei lucaniene, albeata monumentelor artistice de la marginea intinderii peste Adriatica a Greciei antice, precum si datinile si obiceiurile mostenite, de o importanta remarcabila pentru destinele acestei populatii.

3.Amprentele din calcar

Dupa un drum serpuitor printre colinele albicioase Alta Murgia, imbracate la poale cu plantatii de vita-de-vie si maslini, ajungi in Altamura. La Muzeul Arheologic de Stat gasesti sali in care sunt expuse fragmente ceramice si vase restaurate, obiecte din metal provenind din Alta Murgia. Piesa de rezistenta o constituie sectiunea „Omul de Altamura”, respectiv scheletul uman complet gasit in Grota di Lamaluanga, datat pleistocenul mediu (posibil tip Neanderthal). Scheletul a fost bine conservat de concretiunile calcaroase ce s-au depus peste el. La numai 6 km de Altamura, la Pontirelli, patrunzi intr-un sanctuar al dinozaurilor. Este vorba despre o cariera de calcare, unde, in timpul lucrarilor de extractie, a fost descoperita, in primavara anului 1999, o suprafata structurala, datand din cretacic, cu numeroase microcavitati. Paleontologii care le-au cercetat au ajuns la concluzia ca ele reprezinta impresiuni ale labelor unor dinozauri erbivori, ce traversau sedimentele unui facies calcaros umed. Cu timpul ele s-au uscat, iar sedimentele ce s-au transformat in roci au fost fosilizate, conservand pana azi aceste amprente. Au fost descoperite trei piste cu peste 3000 de amprente, dar specialistii de la Universitatea „La Sapienza”, din Roma, au emis ipoteza ca acest areal este mai vast, cuprinzand cateva sute de piste cu peste 30.000 de amprente, considerandu-l cel mai bogat areal cu amprente dinozauriene din lume. 28486svv91qib3u