RESURSELE NATURALE SI ECONOMIA IN MAREA BRITANIE ANGLIA referat

RESURSELE NATURALE SI ECONOMIA


Marea Britanie se situeaza pe locul 6 intre puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia prima pentru diferite industrii prelucratoare; Faptul ca a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navala a ajutat-o foarte mult in dezvoltarea economica. Raurile cu debite importante au permis constructia hidrocentralelor care asigura energia electrica in Scotia si Tara Galilor.

O alta resursa energetica importanta sunt carbunii, a caror exploatare inca din evul mediu a condus la aparitia revolutiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 in Europa, dupa Rusia si Norvegia) si gaze naturale.

Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalatii moderne .Prin conducte ele sunttransportate spre rafinarii, in porturi, unde se

prelucreaza in intreprinderi petrochimice si transformate in combustibili, ingrasaminte, mase plastice, medicamente, detergenti, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obtine din titei si gaze naturale, iar 8,5 % din carbune. Energia nucleara asigura 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.


Desi in regres, productia anuala de carbune atinge 42 mil. tone.

Tot in regres se afla si pescuitul, din cauza concurentei internationale si a exploatarii nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Aceasta activitate este vitala pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood.

 


O alta resursa naturala este lemnul. Padurile acopera 10% din suprafata tarii, si jumatate din ele sunt proprietatea statului.


Copyright © Contact | Trimite referat