Raurile si lacurile din Bazinului Atlantic referat

Riurile si lacurile din Bazinului Atlantic.


Cel mai mare fluviu al Americii de Nord este Mississippi cu afluentul Mussuri care este mai lung decit insusi Mississippi. Daca lungimea fluviala o vom considera de la izvoarele lui Mississippi pina la gura lui Mississippi, atunci fluviul va ocupa locul al treilea din lume in privinta lungimii (6420 km) dupa Nil si Amazon.El isi aduna apele din Appalachi, Cimpiile Centrale si Marile Cimpii. Acesta este unul din cele mai lungi riuri de pe Pamint si fluviul cel mai bogat in apa al continentului. Rolul principal in alimentarea sa apartine ploilor. O parte din apa, riul o primeste de la topirea zapezii pe cimpii si in munti. In cursul superior Mississippi ingheata iarna pe un timp scurt. Nivelul apei in fluviu oscileaza puternic el se revarsa primavara, cind se topeste zapada. Dar revarsarile au loc uneori si vara, fiind provocate de ploile torentiale: fluviul si afluentii lui se revarsa larg, inundand campurile si asezarile omenesti

Mississippi duce o cantitate mare de mil si nisip el formeaza o delta intinsa care creste repede, inaintind in fiecare an cu 100m. in golful Mexic.

Dupa construirea unor diguri si canaluri de derivatie s-au redus considerabil pagubele principale pricinuite de inundatii. In viata poporului american riul Mississippi joaca acelasi rol ca si Volga in viata poporului rus. Nu in zadar indienii, care traiau cindva pe malurile sale, il numeau pe Mississippi parinte al apelor.

Riurile ce se scurg de pe povirnisurile estice ale muntilor Apalasi sint scurte si bogate in apa. In calea lor spre ocean ele intretaie o treapta inalta si formeaza numeroase cascade, energia carora este folosita de centralele hidroelectrice. La varsarea in Oceanul Atlantic gurile riurilor se largesc, ceea ce creeaza conditii favorabile pentru constructia de porturi maritime.Marile Lacuri -Superior, Micigan, Huron, Eri si Ontario -comunica prin fluviu Sf. Laurentiu cu Oceanul Atlantic. In privinta suprafetei lacul Superior ocupa primul loc printre lacurile cu apa dulce ale lumii.

Ca si celelalte lacuri asezate in nordul continentului, Marile Lacuri s-au format pe locul unor depresiuni adincite de ghetari.

Marile Lacuri sunt asezate la diferite niveluri si comunica intre ele printre riuri scurte formind un sistem fluvial si lacustru unic.

Riul Niagarara face legatura intre Lacurile Eri si Ontario. Albia riului intretaie o treapta de 50 m inaltime, de pe care se rostogoleste apa lui, formind cascada Niagara. Privelistea mareata a cascadei atrage anual milioane de turisti. Pe cascade au fost construite centralele hidroelectrice. Pe marile lacuri se transporta diferite incarcaturi. Lacul Micigan este unit printr-un canal navigabil cu fluviul Mississippi. Pentru a ocoli cascada Niagra si a crea o iesire mai comoda si mai scurta spre Oceanul Atlantic, au fost construite canaluri si ecluze. In timpul ernii apa lacurilor ingheata linga tarmuri pe 3-4 luni.

In Marile lacuri, ca si in multe alte riuri, apa este puternic poluata din cauza reziduurilor industriale, deaceea in unele regiuni ale Americii de Nord nu ajunge apa dulce.


Copyright © Contact | Trimite referat