Resursele miniere metalifere, chimice referat

Resursele miniere metalifere Substantele miniere metalifere vizeaza resurse folosite ca materii prime in metalurgie. Pentru metalurgia feroasa se valorifica minereurile de fieroase, la care se adauga manganul, cromul, molibdenul, cobaltul, vanadiul, wolframul, titanul, etc.

Minereul de fier se gaseste in scoarta terestra in minereuri magnetice, sedimentare si metaforfice, sub forma de magnetit, hormatit, limonit, siderit si anterit.Magnetitul este minereul cel mai bogat in metal (68 - 72%), si de aici valoarea economica mai mare. Resursele se magnetit au raspandire limitata si reprezinta numai 15 % din rezervele de minereu de fier.

Hematinul (sub 70 fier) are o raspandire mai larga in scoarta terestra, de 33 din rezervele de minereu de fier.

Limonitul fier), este un zacamant slab de fier si se exploateaza si in tara noastra.

Sideritul fier), formeaza mari zacaminte pe suprafata solului.

Anteritul fier), este un zacamant slab si se exploateaza sila noi in tara.

Resursele sigure de minereu de fier  sunt evaluate la 1.020 miliarde de tone, cele mai importante resurse fiind cantonate in Rusia, Ucraina,America de Nord.

Minereul de crom are calitatea de a ridica rezistenta la coroziunesi oxidare a otelului si aliajelor neferoase, fiind folosit si pentru prodiuctia de coloranti, insiderurgie ca materialrefractarsi in industria sticlei. Cele mai importante zacaminte sunt stocate, indepozite stratiforme sau lenticulare, in Africa de Sud (2/3 din rezerva mondiala), Zimbabwe 23%), Rusia, Finlanda, Albania, etc.

Minereul de nichel formeaza rezerve apreciate la 1,5 milioane tone, aceasta fiind concentrata in proportii de 75 in patru tari.

Minereul de vanadiu, cu rezerve totale apreciate la 15 milioane tone, este cantonat in proportie de 95 in doua tari.

Minereul de wolfram (tungsten) formeaza rezerve sigure care nu depasesc 1,8 milioane tone, grupate in proportie de 70% intr-o singura tara.

Minereul de titan, folosit la obtinerea otelurilor speciale, foarte dure si rezistente la coroziune si la aliajelor pentru industria aeronautica.

Minereul de molibden, cu resurse evaluate la 8,5 milioane tone, este stocat in proportie de 78 in S.U.A. si China.

Minereul de cupru este constituit in rezerve de 600 milioane tone, cu o durata de exploatare de 200 de ani. Cele mai mari resurse sunt detinute de America Latina (1 3 din rezerva mondiala), America de Nord, si Europa.

Minereurile de plumb si zinc sunt, de regula situate in acelasi zacamant, rezervele de plumb fiind apreciate la 500 milioane tone, cu o durata de exploatare de 200-300 ani. Rezervele de zinc, evaluate la 540 milioane de tone, se vor exploata timp de 250 ani. Cele mai mari cantitati de plumb si zinc sunt situate pe continentul american (1 2 din rezerva mondiala).

Minereul de staniu, intrebuintat in aliaj cu cupru pentru obtinerea bronzului, formeaza rezerve de 20 milioane tone, repartizate, in proportie de 2 3, in Asia de Sud - Est                                        .

Metalele pretioase

Aurul se gaseste in scoarta sub forma de filoane sau combinatiicu diferite elemente, in minereuri complexe. Zacaminte mari sunt situate in Africa deSud, Rusia, S.U.A., Canada. Africa de Sud asiguramai mult de 50% din productia mondiala de aur, provenind dintr-un zacamant unic in lume prin continutul de metal, respectiv 7-15 tone/minereu, exploatat, in proportie de 70%, la adancimi de 1500 - 3800 metrii.Minereul de argint se gaseste in scoarta in combinatie cu plumb, zinc, cupru (S.U.A., Mexic, Canada) sau de cupru si aur (S.U.A.). rezervele mondiale de argint sunt evaluate la 200 000  tone, repartizate in Mexic, Canada, S.U.A., Peru si Rusia.

Minereul de platina , cu rezerve de 1,5 milioane tone, este cantonata in rezerve mai mari in Africa de Sud, Canada, S.U.A. si Rusia fiind utilizata in petrochimie si in electrotehnica.


Resursele chimice cu valoare economica si larga utilizare industriala

*  Sarurile utilizate in industrie si cu larga repartitie in scoarta terestra.

Zacamintele mondiale de sare gema, apropiate de 1 000 000 de miliarde tone, sunt cantonate mai ales in emisfera nordica, in bazinele mari din Europa (Ucraina, Romania ,Spania, Austria ), America de Nord(Canada, S.U.A.) si Asia (Rusia, China).

Sarurile de potasiu cu rezerve de 150 miliarde tone, sunt concentrate in proportie de peste 80 in Canada si Rusa.

Sarurile de magneziu asociate, adesea cu sarurile de potasiu, prezinta rezerve importante in Australia, Grecia, Rusia, S.U.A. si China.

Sarurile de sodiu se prezinta si sub forma de azotat natural de sodiu, iar sarurile de potasiu sub forma de azotat de potasiu.

*  Fosfatii sunt de origine organica (fosforite, guano) si de origine minerala (apatita). Rezervele mondiale de fosfati sunt evaluate la 35 miliarde tone si sunt concentrate in proportie de 68 in Africa, S.U.A., Rusia, China si Turcia.

* Guano este o depunere de substante organice, rezultate din acumularea excrementelor si oaselor de pasari ce traiesc in climatele uscate sau in pesteri, in largul tarmurilor ciliene, peruane, namibiene, in insula Naura si Curacao.

* Apatita se foloseste la obtinerea fosforului si a ingrasamintelor fosfatice, a chibriturilor, etc. Cele mai mari rezerve sunt situate in Asia, America de Nord, Africa si Australia.

* Sulful nativ este prezent, prin zacaminte specifice, in ariile vulcanice active din Japonia, Cile, Mexic, etc. precum si in zacaminte de natura sedimentara din Chin, India si S.U.A. sau in zacaminte gazeifere din zona golfului Persic, Franta, Canada.


Copyright © Contact | Trimite referat