Helsinki referat

Helsinki

In partea de sud a Finlandei, pe tarmul nordic al golfului Finic, la 60°08' lat. N si 25°00' long. E, este situat orasul Helsinki, capitala tarii.

Din istoria orasului:

Intemeiat in 1550 de regele Suediei Gustav Vasa, ca centru comercial in estuarul Vantaa, orasul se dezvolta pe locul actual din 1640. Un mare incendiu ii provoaca serioase pagube in 1657. In timpul razboiului nordic, orasul este ocupat de trupele lui Petru cel Mare. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, la Helsinki se dezvolta traficul comercial maritim si constructia de nave. Este distrus in mare parte de un puternic incendiu izbucnit in 1808. In 1821 Helsinki este declarat capitala a Marelui Ducat Finlanda. Din 1919 orasul devine capitala Finlandei.Economia: 37722ylz68grz3t

In prezent, capitala Finlandei poate fi socotita cel mai important centru industrial al tarii. Existenta portului a favorizat importul de combustibil si de materii prime, constituind o premisa importanta in dezvoltarea industriala a orasului. Industria textila se bazeaza mai ales pe importul de materii prime, producand diferite tesaturi din lana, bumbac si fibre sintetice. Legat de importul de produse agricole si mai de pescuit, in capitala industria alimentara dispune de mari fabrici de zahar, ulei, de panificatie si de conserva de peste. Capitala este si un insemnat nod de comunicatii. Helsinki dispune de un aeroport care serveste atat linile interne cat si pe cele internationale.

Aspectul orasului:

Chiar daca orasul vechi iti da impresia unei citadele de piatra, aceasta nu strica cu nimic armonia lui arhitecturala, deoarece are numeroase scuaruri, parcuri, bulevarde si lacuri. Dupa incendiul din 1808, orasul a fost reconstruit la mijlocul secolului trecut, dupa un plan la baza caruia a stat principiul linear. Partea centrala a orasului formeaza Piata Senatului, in jurul careia se inalta cladiri masive, ca Palatul Senatului, Universitatea, Biblioteca universitara si biserica Sf. Nicolaie (construita intre anii 1830-1852). Un alt ansamblu urbanistic monumental il constituie Piata Comertului, marginita de palatul presedintelui, cladirea Bancii Finlandei si Ambasada Suediei. O realizare a arhitecturii moderne finlandeze este teatrul orasenesc "Kaupunginteatteri", considerat cea mai frumoasa cladire de teatru din Europa. Dincolo de zona centrala se intinde zona rezidentiala, locuita de muncitori si de functionari.Invatamant si cultura: lr722y7368grrz

Capitala finlandeza are o retea bogata de scoli de toate gradele. Helsinki este cel mai mare centru universitar al tarii; aici se afla Universitatea din Helsinki, fondata in 1640 de catre regina Christina a Suediei in orasul Turku si transferata la Helsinki in 1828, Univesitatea Tehnica, intemeiata in 1908, Colegiul de medicina veterinara, Academia de Arte si Academia Sibelius. La Helsinki, care constituie principalul centru stiintific al tarii, isi au sediul Academia Finlandei, Societatea de stiinte agricole a Finlandei, Societatea de arheologie, Societatea de stiinte geologice si Societatea de geografie. Numeroase muzee si galerii de arta completeaza aspectul cultural al acestui oras (Muzeul national, fondat in 1906, Muzeul orasenesc, Galeriile noi de arta, Muzeul istoric-etnografic).

In 1990, Helsinki impreuna cu suburbiile avea aproximativ 700.000 de locuitori in majoritate finlandezi si suedezi, pe langa care mai traiesc norvegieni, germani, si alte nationalitati.

Copyright © Contact | Trimite referat