Sri LankaSRI LANKA

Situata in Nordul Oceanului Indian 5*55’ – 9*50’ lat. N si 79*42’ – 81*52’ long Est.

Suprafata 65610 Km patrati.

Origine continentala

Stat independent Sri Lanka ( Republica Democrata Socialista Sri Lanka)

Insula reprezinta o continuare a partii continentale din N (India) dar de care s-a separat printr-o prabusire. Din acea legatura a mai ramas un sirag de insule numite Puntea lui Adam. Tarmul de Vest si SV intre Cutalam si Galle este jos, insotit de cordoane litorale care inchid lagune mici iar cel de E si nord este mai inalt, cu faleve, jalonat de recifi coraligeni si insulite. 19416xoh39vvy7tRelieful este prezentat prin 3 unitati distincte, In N un podis calcaros, miocen, in care este scluptata o depresiune inchisa, grote si galerii; in parte centrala formatiunile cristaline se pyun in evidenta prin multe inselberguri, care rasar deasupra campiei. In S se intalneste un podis de eroziune, constituit de gneise si care este dominat de cateva masive muntoase cu inaltimi de peste 2000m ( Pidurutalagala – 2524 m, Sri Pada – Virful lui Adam- 2243 m, Namunakuli – 2333 m) intre care se gasesc 2 depresiuni mai importante – Kandi si Ratnapura. Aceste masive constitutie si locul de obirsie al celor mai importante riuri, care au orientare radiara: Mahaweli , Maduru, Menik, Kelani, Kalu, etc.

Campia litorala are o larga desfasurare imprejurul insulei.

Clima este tropical umeda, caracterizata printr-o amplitudine termica diurna si annual mica, desi swe pun in evidenta 2 sezoane, datorita dominarii alternative a vanturilor musonice – cel de SV, de la mijlocul lunii mai pana in noiembrie, care lasa o cantitate mare de precipitatii in V si S (pana la 4000 mm/an) si cel de N-E incepand din noiembrie, din Golful Bengal, care provoaca ploi violente cu numeroase pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Acolo unde precipitatiile sunt bogate, se dezvolta padurea luxurianta constituita din esente pretioase (abanos, mahon, tec,) bambus orhidee, hibiscus. Padurea in ansamblu ocupa 36,3 % din teritoriu si este populata de o fauna variata – maimute, leoparzi, elefanti, insecte, reptile, pasari (cca 400 specii – papagali., flamingi).

Bogatiile de subsol sunt variate: pietre pretioase (rubin, safir, topaz, beril) ilmenit, zirconiu, rutil, fier, grafit cu rezerve si expoatari importante, petrol, gaze naturale, caolin, sare marina. ov416x9139vvvy

Insula este populata diferentiat: In S densitati foarte mari 1200 loc./ km patrat in districtul Colombo, 500 loc/km patrat in districtul Kandi – in N si E este mai rara ( 30, 40, 50 loc/ km patrat) datorita malariei care a fost adusa odata cu invazia tamililor din sec XIII.

Colombo, capitala tarii are 585800 locuitori.

Agricultura ramura principala a economiei ce polarizeaza peste 50 % din populatia activa este reprezentata prin cultura de orez ceai, nuci de cocos, manioc, ananas, arahide.

Cresterea animalelor se remarca prin bovine, ovine, bivoli si elefanti care sunt folositi la munci si indeosebi la sarbatori ( cum este cea de la Kandi). Orezul constituie alimentul de baza, dar care nu asigura inca necesarul intern fapt ce impune importarea unui anumite cantitati in fiecare an.