Traseu Revelion Botiza referat


Traseu Revelion BotizaBUCURESTI – PLOIESTIBRASOV – SIGHISOARAPrimii 40 km. Campia Vlasiei, apoi campia Ploiestilor, colinele subcarpatice si Muntii Bucegi.

33km. Ciolpani – centru de artizanat (tesaturi, cusaturi, ceramica).

35km. Smagov – padure si lac, unde se banuieste a fi ingropat Vlad Tepes.

44km. Puchenii Mosneni – artizanat (ceramica si impletituri).

46km. Puchenii Mari – biserica 1855, pictata de Nicolae Grigorescu in 1960-1961.

60km. Ploiesti.

89km. Banesti – la intrare pe stanga, monument in memoria lui Aurel Vlaicu(1882-1913) prabusit aici intr-o incercare de traversa Carpatii cu avionul construit de el.

93km. Campina.

110km. Comarnic – oras; aici functioneaza prima fabrica de ciment cu cuptor rotativ din tara – 1908.

115km. Posada – Palatul domnitorului Ghe. Bibescu 1842-1848 si schitul Lespezi din sec.XVII.

123km. Sinaia – asezare dispusa in amfiteatru la poalele muntelui Furnica din masivul Bucegi, aflata la 800-970 m altitudine. Are 15.000 locuitori. S-a numit initial Izvor, iar in 1874 a luat numele manastirii ridicata in 1695 de spatarul Mihai Cantacuzino in amintirea pelerinajului sau pe muntele Sinai. Astazi manastirea Sinaia este o constructie sobra ce aminteste mai degraba de o fortareata inconjurata de ziduri groase, izolata si bogat ornamentata. O a doua biserica mai mare a fost construita intre 1897-1903 in stil bizantin, cu peretii exteriori de caramida rosie. Ceramica, caramizile si candelabrul au fost aduse de la Viena. Coloanele de la intrare sunt sculptate in piatra si stilul predominant este brancovenesc cu accente de baroc italienesc. 1875-1883 construirea resedintei regale de vara Castelul Peles. Statiunea dispune de partii de schi, cu felurite grade de dificultate.

130-145km Poiana Tapului, Busteni, Azuga – acces in Muntii Garbova, la cabanele Garbova si Susai (1350m), Predeal.

170km. Brasov – situat la poalele Tampei, intr-o depresiune deschisa spre Tara Barsei. S-a dezvoltat pe o vatra de locuire ce dateaza inca din neolitic. Vestigiile din vremea dacilor, foarte numeroase, evidentiaza o asezare intarita, situata pe Dealul Melcilor. Prima atestare documentara dateaza din 1234 cand se numea Corona, iar in 1294 apare sub numele actual. In evul mediu a fost cunoscut si sub numele de Kronstadt. In zona istorica se imbina mai multe stiluri: gotic, baroc, renascentist, in general un stil romantic. Un loc vizitat este zona Schei, unde a fost deschisa prima scoala romaneasca reprezentata mai tarziu de Junimea. Acum este muzeu si biblioteca. Biserica Sf. Nicolae ce dateaza di sec. XVI se gaseste tot aici. Anual se desfasoara Festivalul flacailor cu participarea tinerilor imbracati in vechi costume populare, calare pe cai frumos impodobiti. Orasul este legat de numeroase evenimente din istoria tarii:. 1600-Mihai Viteazul convoaca dieta Transilvaniei in cladirea Sfatului cu un turn de 58m; 1848-intrunirea revolutionarilor din Tarile Romane cu elaborarea unui program de actiune. Obiective turistice: Vechile fortificatii sec.XV-XVI, la intrarea in oras se afla Turnurile Alb si Negru. Turnul Negru isi trage numele din incendiul din 1559 provocat de un fulger, Bastionul Tesatorilor-sec.XVI- cel mai mare bastion din tara, unul dintre cele 7 bastioane initiale, ce a ramas din fosta fortareata a sec.XV, acum muzeu, ce aminteste de numeroasele invazii la care a fost supus orasul; Poarta Ecaterina 1559-care mai pastreaza inca vechea stema a orasului; Casa Sfatului, sec.XV; Casa Negustorilor din Piata Sfatului;
Biserica Neagra – cea mai mare constructie in stil gotic din tara noastra. Are 89 m lungime, 20 m inaltime. A inceput sa fie construita in 1383 cand saxonii stabiliti aici au construit o biserica catilica in stil gotic inchinata Fecioarei Maria. A fost distrusa in timpul invaziei turcilor din 1421, biserica fiind ulterior reconstruita. Lucrarile au durat 51 de ani, intre 1423-1474. Comunitatea saxona a luat la cunostinta Reformarea din 1542 cand biserica a trecut la acest rit. Dupa ce a fost serios afectata de 40 de cutremure intr-un singur secol (1530-1630); apoi un incendiu violent din 1689 ce a distrus o parte importanta a orasului medieval, a distrus si biserica transformand-o intr-o ruina neagra. Pentru a-si demonstra forta economica, sazonii repara biserica. In 1839 a fost instalata orga de 4000 tuburi si 4 claviaturi. A fost permanent consolidata, modificata si restaurata pe parcursul sec.XIX. In fata bisericii se afla statuia lui Johanes Honterus (1498-1549), un om de vaza al orasului, ce are meritul de a fi autorul primei harti a Transilvaniei si a unei carti de geografie folosita in Germania si in SE Europei. Liceul din fata bisericii ii poarta numele in memoria infiintarii primului liceu umanistic din Brasov. El a fost si unul din initiatorii presei printate din Brasov.
In apropiere Poiana Brasov 12km. la 1300m altitudine, la picioarele Postavarului si Bran la 28km. – din 1378 a servit drept punct de vama intre Valahia si Transilvania, cu rol important in apararea pasului.
BRASOV – SIGHISOARA

Se strabate depresiunea Brasovului, dupa care se urmeaza cursul Oltului, apoi se urca podisul brazdat de vaile adanci ale Tarnavei.

16km. Feldioara – constructii medievale: Cetate medievala cu plan ovoidal care domina Valea Oltului. Aici s-a aflat una din resedintele ordinului cavalerilor teutoni 1211-25.

23km. Rotbav – cetate sateasca din sec.XV, colectie muzeala.

34-49km. Paderea Bogatii – rezervatie naturala de stejari.

56km. Poghiz – urme de castru roman si doua castele medievale.

95km. Saschiz–fost centru de ceramica sateasca sec.XVIII-XIX si biserica fortificata sec.XV

115km Sighisoara – asezata pe Valea Tarnavei Mari, locuita din timpuri foarte vechi: asezari ale populatiei autohtone inca din sec.III. Colonizata de sasi la jumatatea sec.XII, asezarea este smintita in 1280 sub numele de Castrul Sex. Se pare ca aici exista o mica fortificatie in jurul careia s-a dezvoltat apoi orasul mentionat ca civitas intr-un document din 1407. De-a lungul vremii orasul a tercut prin mai multe momente grele: devastat de turci in 1438, apoi de ostasii lui Ghe. Basta in 1601, asediat de trupele lui G.Bathory in 1611, ars in 1676,1736,1788. Incepand din sec.XVI, Sighisoara s-a impus si sub aspect cultural si industrial (metalurgie, textile, pielarie, faianta)
Considerat „Perla Transilvaniei”, este cunoscut si sub numele de „Nurenberg-ul Saxon”. In ciuda atacurilor a fost locuit continuu inca din sec.XII si s-a pastrat sub forma sa initiala. Cetatea are zidurile din sec.XIV de 8-9 m inaltime si 930m lungime.
Obiective turistice: Cetatea (pe dealul Cetatii) – o catedrala gotica cu sculpturi de piatra, ridicata in etape de-a lungul sec.XIV-XVII. Zidul de aparare este lung de aproape 1km. si este inzestrat cu 14 turnuri din care doar 9 mai stau in picioare, dintre care: Turnul Tabacarilor, Turnul Croitorilor, Potcovarilor, Macelarilor, Blanarilor, Pantofarilor, Fierarilor, si Turnul cu Ceas. Fiecare turn are istoria sa, ce aminteste de ctitorii dupa care si-au luat numele. Dintre toate acestea Turnul cu Ceas din Piata Muzeului, numit si Turnul Sfatului a devenit emblema orasului; este inalt de 64m, fiind cea mai mare marturie a patrunderii barocului austriac in Transilvania; in 1676 a fost refacut de mesteri adusi din Austria; 7 statuete din lemn reprezantand planetele: Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele ce ies una dupa alta in fiecare noapte cand clopotul bate ora 12 pentru a anunta inceputul unei noi zile. Turnul este un muzeu in care se poate vedea toata splendoarea orasului, acum muzeu de istorie in care gasim documente vechi, arme, monede, icoane pe sticla, mobilier vechi si tot felul de recipiente si instrumente de farmacie. Biserica Manastirii; Biserica din Deal; Casa Vlad Dracul in Piata Muzeului – aici a locuit Vlad Tepes inainte de a ajunge domn al Tarii Romanesti si se crede ca tot aici s-a si nascut; Casa Venetiana din sec.XVI.saxonii au dezvoltat aici minele de fier si topitoriile si au pus bazele industriei de portelan. O legenda spune ca un Pasa numit castaldo este ingropat aici. Acesta a venit aici pe un elefant alb cu o armata numeroasa pentru a supune orasul, insa a fost doborat de un singur foc ce venea din Turnul Bijutierilor.


SIGHISOARA – TARGU MURES – REGHIN – BISTRITA NASAUD – BOTIZATargu Mures – resedinta de judet, situat pe malurile Muresului si inconjurat de dealurile transilvaniei, este atestat documentar din 1332 sub numele de Novum Forum Syculorum (noul targ al secuilor). Targul s-a dezvoltat destul de repede in sec.XV-XVI avand bune relatii cu domnitorii din Moldova (Petru Rares a luat orasul sub protectia sa) si Tara Romaneasca (Mihai Viteazul a construit o biserica aici). In sec. XVII orasul si cetatea au fost asediate si incendiate de trupele lui Ghe. Basta si Moise Secuiul. Aici au activat o serie de personalitati ale culturii transilvanene ca Petru Maior si Ghe. Sincai, cat si manifestari cu caracter revolutionar in 1848-1849, organizate de Avram Iancu si Alexandru Ilarian. Obiective turistice: Cetatea – ridicata in sec.XV-XVI; Biserica Reformata construita in stil gotic, intre 1400-1442, la terminarea careia si-a adus contributia si Voievodul Iancu de Hunedoara; Biserica de lemn Sf. Mihail construita in 1793; Palatul Apolo construit de preotul Telechi in 1820

6km. Sangeorgiu de Mures – statiune balneo-climaterica cu ape cloruro-sodice, se afla aici Biserica romano-catolica din sec.XIV.

21km. Peris – biserica reformata din sec.XVI.

33km. Reghin – asezare veche, atestata documentar din 1228, sub numele Regun; centru al industriei lemnului are o biserica evanghelica din 1330. In parcul orasului se afla bustul lui Petru Maior, reprezentant de seama al Scolii Ardelene; Parc Dendrologic cu arbori exotici. In prima dumunica din mai se desfasoara o manifestare folclorica numita Targul Fetelor.
Bistrita – resedinta de judet situat pe cursul inferior al Bistritei ardelene, exista aici urme de locuire inca din neolitic. In sec XII, regele Ungariei Geza al II-lea adduce aici colonisti sasi. Inainte de 1349 devine oras mare cu o puternica cetate careia Matei Corvin ii subordoneaza asezarile omenesti de pe valea Somesului Mare. In Evul Mediu se numara printer cele 4 mari orase ale Transilvaniei, alaturi de Brasov, Targu Mures si Cluj. Obiective turistice: Cetatea Medievala din sec XIII a ramas in peisajul orasului cu fragmente din zidul de aparare din zidul de aparare; Turnul Dogarilor si Casa Argintarului; bustul lui Liviu Rebreanu. Biserica ortodoxa inaltata in 1280 – reprezentativa pentru stilul gotic.
Pana in 1926 a existat o strada ce se numea “Elesteul Vrajitoarei” unde femeile suspectate de vrajitorie erau supuse “testului apei”, o forma de judecata raspandita in Transilvania sec.XVI-XVIII. Cu ambele maini si picioare legate erau aruncate in apa si daca pluteau erau acuzate de pact cu diavolul. Doar scufundatul pe fundul apei era considerata o oarecare dovada de inocenta.
Liviu Rebreanu – localitate natala a scriitorului 1885-1944, Muzeul Memorial si bustul scriitorului – ultima casa pe stanga.
Nasaud – asezare veche atestata documentar din 1864, locul natal al scriitoarei Veronica Micle.
Cosbuc – comuna – locul natal al poetului George Cosbuc 1866-1918, numit initial Hordou; Muzeul Memorial – prima pe dreapta.
Bogdan Voda – fosta resedinta a voievodului Bogdan care intrand in conflict cu regele Ungariei a trecut Carpatii in 1359 si a devenit primul domn de sine statator al statului feudal Moldova; a purtat initial denumirea de Cuhea; Biserica de lemn din 1718 cu fresce de mare valoare artistica a fost inaltata pe locul alteia arse de tatari in 1717. Anual in duminica de mijloc a lunii mai are loc „Ruptul Sterpelor” manifestare oiereasca asemanatoare Simbriei Oilor.
Rozavlea – asezata pe malul drept al Izei, atestata documentar din 1373, Biserica de lemn din 1760, considerata a fi una dintre cele mai izbandite creatii ale arhitecturii populare maramuresene.
Ieud – spre stanga, langa Bogdan Voda, comuna aflata la poalele Muntilor Tibles, aici se pastraza cea mai veche biserica de lemn din Maramures 1364 numita Biserica din Deal, in podul careia s-a gasit Codicele de la Ieud, denimit si „Zbornicul de la Ieud” – cea mai veche pravila in limba romana, scrisa de mana cu litere chirilice si datata de unii specialisti in anul 1391; picturile dateaza din sec.XI-XVI; Biserica de lemn din vale (1717) reprezinta un alt monument istoric supranumit „Catedrala de Lemn” sau „Catedrala Gotica”.
Botiza – asezare atestata documentar din 1373, important centru de tesut scoarte, renumita pentru sculpturile in lemn, izvoare de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, carbogazoase; Biserica din lemn are valoroase icoane pictate pe lemn de mesteri locali – sec XVIII.
Barsana – comuna – urme de asezari de la inceputul epocii fierului, depozit de obiecte din epoca bronzului; pe locul vechii manastiri din 1364 s-a ridicat incepand cu 1996 noua manastire dupa 600 de ani da la mentiunea vechii manastiri si dupa 200 de ani de la incetarea existentei sale.
Vadu Izei – situat la confluenta Marei cu Iza.
Giulesti – frumoase porti sculptate; Nicolae Iorga a descoperit aici cel mai vechi registru de stare civila din tara.
Desesti – in marginea localitatii pe partea dreapta se afla un monument al naturii unic in Europa: Creasta Cocosului – rezervatie geologica de 50 ha, rest dintr-un crater vulcanic din Muntii Gutai.
Sapanta – situata la 18 km de Sighetu Marmatiei pe malul Tisei, este renumita prin o adevarata industrie casnica de artizanat, producatoare a cergilor atat de cautate de turisti, a „clopurilor” (palarii barbatesti). Cel mai cunoscut obiectiv turistic este Cimitirul Vesel – o originala fresca a vietii unei comunitati rurale, un adevarat „muzeu” de arta populara dupa inscriptia de la intrare realizata de autor – Stan Ioan Patras. Culorile sunt vii pe crucile sculptate in lemn : rosu, albastru, portocaliu.
Sighetu Marmatiei – atestat documentar pentru prima oara in 1326, gazduia targuri inca dinainte de sec.XIV; aici au functionat scoli, incepand cu sec.XVI. este cea mai nordica localitate a Romaniei, inconjurata de dealuri impadurite, pe malurile Tisei. Obiective turistice: Muzeul Satului – intrare pe partea dreapta; Inchisoarea Ministrilor devenita dupa 1989 Muzeul Gandirii Arestate si Centrul International de Studii asupra Totalitarismului. Anual in ultima decada a lunii decembrie se desfasoara Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna, manifestare care se bucura de un inters major in randul specialistilor si turistilor.

TOMA LAURENTIU

CLS XI B


loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani