referat geo - Paris - cu imagini referat


Paris si imagini


Paris, este capitala Frantei, situata in nordul tarii, pe fluviul Senei, in apropiere de confluenta cu Marna. Este cel mai important centru economic si cultural al Frantei si unul dintre marile orase ale lumii.Cea mai importanta ramura este industria constructiilor de masini. Este dezvoltata si industria chimica, industria alimentara, textila, de prelucrare a lemnului. Are mari intreprinderi poligrafice, important nod feroviar si rutier si unul dintre cele mai mari porturi fluviale ale Europei. In imprejurimile Parisului se afla marile aeroporturi internationale Orly si Le Bourget. Numeroase monumente de arhitectura: biserica in stil romanic Saint-Germain-des-Pres, Catedrala Notre Dame, Luvru, Palatul Regal, Palatul Luxembourg, Universitatea Sorbona, Domul Invalizilor, Palatul Bourbon si Panteonul. La inceputul sec. al XIX-lea, in Paris s-au inaltat consructii cu caracter triumfal: Arcul de Triumf, Piata Carrousel, Coloanele Vendome.

Istoric

Din a doua jumatate a sec. al XVIII-lea, Paris a devenit centru mondial al culturii si artei moderne si al ideologiei burgheze. La inceputul sec. al XIX-lea, masele populare din Paris au fost fauritorii celor mai de seama evenimente din istoria Frantei, revolutia burgheza din 1789-1794, revolutia din iulie 1830, revolutia din 1848. Intre 1843 si 1845, la Paris a trait si activat Karl Marx.

In 1871 a avut loc insurectia proletariatului parizian care a instaurat Comuna din Paris.

La Paris a trait si a activat intre 1908 si 1912, V.I. Lenin.

Ocupat la 10 iunie 1940 de catre trupele hitleriste, Parisul a fost eliberat in urma insurectiei populare din 1944.

La Paris au avut loc numeroase intalniri diplomatice, consfatuiri si conferinte internationale: Tratatul de pace din 1856, Conferinta de pace din 1919-1920, Conferinta de la Paris din 1858, Conferinta de pace din 1946, Scoala din Paris.


Copyright © Contact | Trimite referat