Cometrul in Anglia, resurse economie, populatie referat

Marea Britanie

Raluca, 6b

Asezare
In nord: Oceanul Atlantic

In vest: Marea Irlandei & Marea Galilor

In sud: Canalul Manecii

In est: Marea Nordului


Suprafata


244, 880 km2

94, 549 mile patrate

Capitala


Londra


Limbi vorbite


Engleza ( oficial), limbi celtice: aproximativ 20% din populatia Tarii Galilor, in jur de 60 000 de oameni in Scotia.


Religii


Anglicana- 47%

Catolica Romana- 16%

Musulmana- 2%

Hindu, Iudaism- 2%

Altele sau niciuna-33%


Densitate


239 de oameni pe km2.

619 de oameni pe mila2.


Urbanizare


Urban- 89, 5%

Rural- 10.5%


Rata scolarizarii


EconimiaTotal   99%


Categorii de activitati economice


Unitate monetara


1 Lira sterlina, consistand 100 penny.


Comert

Tariile Uniunii Europene, in special Germania, Franta, Olanda, si SUA.Industria

Masinarii, echipament de putere electrica, construirea navelor marine, avioane, masini si piese de masini, echipament electronic si de comunicatii, metal, chimicale, petrol, hartie si produse de hartie, textile, imbrcaminte etc.


AgricultiuraFerme modernizate; grau, cartofi, zahar, legume, fructe etc, ; produse din animale- lapte, carne, oua, blanuri 60% suficienta mancare .Resurse naturale

Petrol, gaze naturale, marmura, fier, sare, creta, gyps, metal, etc.

SocietateaAnglia

Populatia

Anglia este cea mai mare divizie politica si geografica a Marii Britanii care include si Scotia, Nordul Irlandei si Tara Galilor. In jur de patru cincimi din populatia Marii Britanie traieste in Anglia. Dupa Al II-lea Razboi Mondial, au imigrat multi oameni din India, Africa, Pakistan, si alte parti ale Asiei. Acesti oameni fac acum in jur de 3% din populatia Angliei.


Limba

Limba oficiala este engleza, dar in diferite parti ale Marii Briatanii engleza se vorbeste cu un accent diferit.


Religia

In 1533, sub domnia lui Henric al VIII-lea, Anglia s-a rupt de religia Romano- Catolica ca sa formeze Biserica Anglicana, care este condusa de un monarh. Biserica Engleza nu mai are puteri politice in vremurile noastre. Sunt peste 27 milioane Anglicani, desi foarte putini se duc la biserica, 5 milioane Romano- Catolici, 400 000 Iudaisti, si putini musulmani.

Stilul de viata

Familia

Familiile engleze sunt foarte mici, de obicei unul sau doi copii. Putini oameni se casatoresc si o fac la varste inaintate. Varsta minima legala de casatorie este la 16 ani dar multi se casatoresc dupa 20 de ani.


Mancaruri traditionale

Micul dejun contine sunca, carnaciori, rosii prajite, ciuperci, oua, paine prajita, hering afumat. Totusi, mai putini oameni mananca in zilele noastre la micul dejun mancare gatita; ei prefera cerealele cu lapte, gem cu paine prajita, sucuri naturale , ceai sau cafea. In general, englezii au trei mese pe zi.  Inainte de cina ei mai au "ceaiul de la ora 16:00" la care mananca biscuiti si beau ceai.


Relatiile sociale

Multi englezi se multumesc sa spuna "buna" dar o strangere de mana este forma obisnuita de a intampina sau a te desparti de cineva. Intre prieteni, femeile sunt des sarutate ( de un barbat sau o alta femeie) usor pe obraz. De obicei, nu se folosesc apelativele ca " doamna" sau "domnul" chiar si de copii cand se adreseaza adultilor.

Se obisnuiste sa se respecte intimitatea persoanei prin a telefona inainte de a face o vizita. Cand sunt invitati la cina de prieteni, invitatii aduc o sticla de vin sau un alt cadou.


Petrecerea timpului liber

Sporturile nationale ale Angliei sunt fotbalul si rugby. Unele din cele mai vizionate sporturi sunt cursele de cai. Un alt sport traditional este cricket. Faimosul "pub" ramane locul in care poti sa-ti faci prieteni noi. Englezii se uita la televizor mai mult ca orice alt popor in afara de SUA. Englezilor le mai place sa mearga la cinema, si toate felurile de muzica si teatru au succes. Tara are si foarte multe muzee si galerii de arta.Copyright © Contact | Trimite referat