INDIA referat

India


NUMELE OFICIAL: Bharat Juktarashtra (Uniunea Indiana).

SITUAREA: In S Asiei, ocupand peninsula cu acelasi nume.SUPRATA: 3 165 596 kmp.

CAPITALA: New Delhi, cartier nou in sud-vestul orasului Delhi, care este situat in Campia Indo-Gangetica din nord, pe malul drept al raului Yamuna, la cca. 300 m altitudine. Pe teritoriul actual al orasului Delhi, au fost construite de-a lungul mileniilor, mai multe asezari distincte. In 1206 Delhi devine, pentru un secol, capitala Sultanatului Delhi, cunoscand o deosebita inflorire urbanistica. In 1938 este cucerit de mongolii condusi de Tamerlan. In sec. XVI-XIX este unul dintre orasele de resedinta ale dinastiei Marilor Moguli. Dupa ce ocupa Delhi in 1803, englezii transfera aici, in 1912, capitala Indiei. In 1912 incepe constructia orasului New Delhi. In 1947 devine capitala Indiei independente.

New Delhi reprezinta o importanta redusa ca centru economic; industria este reprezentata prin fabrici de prelucrare a bumbacului, de tricotaje, confectii, de sticla si portelanuri, de produse farmaceutice.

Centru cultural-stiintific: o universitate, cca. 20 societati stiintifice, biblioteci, 6 muzee.

Monumente: Palatul Prezidential, Parlamentul Universitatea, Poarta Indiei, Galeria nationala de arta moderna, templul Birla.

LIMBA OFICIALA: Hindi.

DIVIZIUNI ADMINISTRATIVE: 22 state federale si 9 teritorii autonome.

ORGANIZAREA DE STAT: Republica federala.

CONDITII NATURALE: Vastitatea teritoriului indian (3214 km de la N la S si 2933 km de la E la V) determina o mare varietate fizico-geografica, concretizata in intinse lanturi muntoase, vaste campii si podisuri. In N se desfasoare Himalaya, cel mai masiv si inalt lant muntos din lume (40 varfuri peste 7600 m), care culmineaza pe teritoriul Indiei la 8611 m in Mt. Godwin Austen din NV. Lantul himalaian se desfasoara pe teritoriul Indiei pe cca. 2400 km. Si este format din trei siruri aproape paralele, separate prin podisuri si vai (unele foarte fertile). Acest lant muntos este precedat de o succesiune de coline, Siwalik, formate din materiale aduse de rauri din Himalaya. Sectorul peninsular din India este dominat de Podisul Deccan compus dintr-o serie de platouri cu altitudini de 400-500 m si care urca spre margini in sisteme muntoase: Vindhya in N, Ghatii de Vest, si Ghatii de Est. Intre lantul himalaian in N si Podisul Deccan in S se desfasoara Campia Indo-Gangetica, de o deosebita netezime, construita de aluviunile purtate de fl. Indus, Gange si Brahmaputra, una dintre cele mai vaste campii din lume.Clima este dominant tropical-musonica, cu un anotimp secetos, in care temperaturile ating 23 grade C in ianuarie si altul ploios.

PORTURI PRINCIPALE: Bombay, Mormugas, Vishakhapatnam, Madras, Calcutta.

AEROPORTURI PRINCIPALE: Calcutta (Dum Dum), Bombay (Santa Cruz), Dehli (Palam), Madras (Meennambakkam).

ECONOMIA: Stat cu economie in curs de dezvoltare, bazata pe agricultura care concentreaza 2/3 din populatia activa . Desi culturile ocupa jumatate din suprafata tarii, randamentul este foarte scazut din cauza lipsei sau slabei dotari tehnice si iregularitatilor climatice .Se acorda mare atentie irigatiilor. In ultimii ani au fost descoperite zacaminte petroliere, atat pe uscat cat si in zona marina.

Resurse minerale: huila, lignit, gaze naturale, minereu de fier, mangan, crom, argint, plumb, cupru, azbest, sare.

Produse industriale: energie electrica, fonta si feroaliaje, cocs metalurgic, cupru rafinat, motoare electrice, tractoare, autovehicule, biciclete, locomotive, vagoane.

Resurse aagricole: grau, porumb, orez, mei, fasole uscata, mazare uscata, linte, soia, trestie de zahar, seminte, cauciuc natural, tutun, susan, cartofi, tomate, conopida, nuci de cocos.

Comert exterior: export - produse din iuta si bumbac, fonta si otel, confectii, ceai, pietre pretioase.

import - produse agro-alimentare, combustibili, masini, utilaje si echipament de transport, prod. chimice.

TURISM: Principalele zone sau obiective turistice: Multe orase bogate in monumente (palate, temple moschei, cetati si alta constructii vechi) cum sunt: Delhi, Bombay, Agra, Madras, Jaipur, Benares, Ahmadamad s.a.; o serie de statiuni climaterice (Simla si Darrjeeling) si balneoclimaterice (pe tarmul Golfului Bengal); unele zone renumite pentru vanatoare si pescuit.

MONEDA: 1 Rupee=100 Paisa.

Copyright © Contact | Trimite referat