DESPRE HAWAI GEOGRAFIC SI GEOLOGIC, PARCUL NATIONAL VULCANIC DIN HAWAIBujor Cosmin Robert;Tanase Raluca;Baicu Daniela;Capalau Ionut Eduard;Cazan Ionut Marian;Nuta Alexandru Valentin:

7C THE BEST

PROIECT LA GEOGRAFIE


Calatorind pe marginile Marii Insule, incepind cu gradina din orasul Hilo trecand prin zona vulcanica extinsa a insulei. Aceasta calatorie

DESPRE HAWAI, STATUL ALOHASIMBOLURILE STATULUI:


Steagul statului:

Steagul statului are opt dungi reprezentand majoritatea insulelor arhipelagului Hawaian:Ni'ihau, Kaua'i, O'ahu, Maui,Moloka'I, Lana'i, Kaho'olawe si Hawai.Culorile steagului sunt:rosu,alb,albastru.Incepand cu partea de sus a steagului dungile sunt in ordinea:alb,rosu,albastru,alb,rosu,albastru,alb si rosu.Coltul din partea stanga este aproape asemanator cu UNION JACK al Marii Britanii.

Creat de regele Kamehameha I in anii 1800, acesta creatie simbolizeaza prietenia dintre rege cu Britanici.

Porecla: Statul Aloha

Motto-ul statului:"Ua mau ke 'aina I ka pono"(Viata pe Pamant este mentinuta in cinste si dreptate).

Regele Kamehameha al III-lea a avut totala nevoie de aceste cuvinte la 31Iulie 1843 cand steagul Hawaian a fost inca odata inaltat dupa reunirea exercitarii autoritatii de catre amiralul Britanic.

Emblema statului:

Emblema statului are un vestit scut in centru, o poza a regelui Kamehameha I,in partea dreapta si zeita Libertatii tinand steagul Hawaian in partea stanga.

Sub scutul de aparare este pasarea Phoenix inconjurata de frunze de banan si crengute tinere de feriga.

Cu culorile adaugate emblema devine stema statului.

Imnul statului:Hawai Pono'I

Scris de catre David Kalakaua,pe muzica profesorului Henry Berger,capelmaistrul regal, Hawai Pono'I devine imnul statului Hawai.Prima oara a fost prezentat la data de 16 noiembrie 1874 in Biserica Hawaiana din Honolulu. De alfel a fost cantat official al regatului Hawaian in anii 1810-1893 si al teritoriului in 1900-1959.

Limba:

Cele 2limbi oficiale ale statului sunt Hawaiana si Engleza.

Melodioasa limba Hawaiana este un dialect Polinezian si are doar 12 litere: vocalele a,e,i,o, si consoanele h,k,l,m,n,p,w.

Pasarea statului:

-gasca Hawaiana= aceasta varianta de gaste traiesc si se inmultesc pe pamant.

= aceasta specie este in pericol de disparitie,in ciuda restaurarii proiectului inceput la sfarsitul

anilor 1940. Ele sunt protejate prin lege.

Mamiferul marin al statului:

-Balena cu cocoasa= migreaza annual din Alask spre apele Hawaiului pentru a se imperechea ,si dureaza din luna

Decembrie pana in luna Aprilie.

Statul neoficial al pestelui= Humuhumunukunukuapua'a este pestele tragaci Hawaian

Arbolele statului= Kukui este o specie de planta adusa din Polynesia.

= Anticii Hawaieni foloseau nucile acestui copac pentru ulei, medicina si la altele. Uleiul acestui

copac este inca folosit pentru bolile dermatologice.


DESPRE HAWAI GEOGRAFIC SI GEOLOGIC:


Hawai este un lant de 137 insule acoperind o suprafata de pamant de 6423 mile patrate in Pacificul central-nordic. Coordonatele geografice pentru Honolulu sunt 21°18'25" lat.N, 157°51'30" long.V.Insulele Hawaiene au 750 de mile (1207km.) de tarm .

Populatia insulei Hawai este din punct de vedere geographic cea mai izolata din lume. Se afla la 2000 mile de Insula Marshall, la 2390 mile de California , la 2500 mile de Tahiti, 3850 mile de Japonia, 4900 mile de China si 5280 mile de Philippines.

VARSTA SI MARIMEA INSULEI:


Intinzandu-se de la NV pana la SE (si de la cel mai vechi pana la cel mai recent),insulele mari din Hawai sunt:Ni'ihau, Kaua'i, O'ahu, Moloka'i, Lana'i, koho'olawe, Maui si Hawai. Varsta Kaua'i-ului este in jurul valorii de 5 milioane de ani. Hawai are mai putin de un ,million de ani..De la cea mai mare pana la cea mai mica ,insulele sunt: Hawai, Maui, O'ahu, Kaua'i, Molok'i, Lana'i, Ni'ihau si Kaho'olawe.

Lo'ihi, o insula tanara la 20 mile (32km.) de insula Hawai, este la aproximativ 3000 picioare (915m.) sub nivelul marii si se ridica deasupra acestui nivel in aproximativ 60.000 de ani.

Vulcanul stins Mauna Kea (pe insula Hawai) poate fi considerat cel mai inalt munte din lume, daca este masurat de la baza pana in varf (13796 picioare).In total, ajunge la o inaltime de 33.446picioare.

CLIMATELE:

1)Temperatura:Hawaii are clima tropicalmoderata influentata de Oceanul Pacific si raspanditin N.E.de vanturi. Temperatura variaza dinrt-un loc in altul cu exceptia zonelor inalte. Media anuala de temperatura este de 75°F 23,9°C) schimbandu-se doar cu cateva grade din vara(Mai-Octombrie) pana in iarna (Noiembrie-Aprilie)

Temperaturile record in state au fost 12°F - 11,1°C) aproape de varfuldin Mauna Kea in 1979 si de 100(F.(37,8°C) in Pahalie (in Marea Insula a Hawaiiului)in 1931.

2)Ploile(teritoriale):spre deosebire de temperatura, in Hawai ploile variaza enorm in functie de asezare.

Ploile blande si furtunile sunt mai frecvente in timpul lunilor de inrna.

3)Temperatura apei:este intre 74°F.(23°C) si 80°F.(26°C.)in lunile de vara. Exista conditii de surf si se produc furtuni sezoniale in Pacific.

4)Temperatura medie, ploaie(torentiala),umiditate:

Media temp. in Ianuarie:

Honolulu: 18 ° C-26,1°C

Hilo: 17 °C-26,7°C

Media temperaturi anuale:

Honolulu °C

Hilo °C

Media anuala de precipitatii:

Honolulu:584mm.

Hilo:3404mm.

Media anuala de zapada:

Honolulu

Hilo .

INFORMATII DESPRE INSULA HAWAII:


Porecla:Insula Mare/Insula Orhideelor

Culoarea nsulei:rosie

Suprafata: 4,028²mile

Temp. medie:

Hilo F

Kailua-Kana °F.

Mauna Kea are temperatura medie care variaza de la 31°-43°F.

Media anuala de precipitatii:

131 cm. la aeroportul din Hilo.

10 cm. Kana Costa

Populatia:

Dupa varsta (1997)

-sub 5 ani %

-5ani-19ani:23 %

-20ani-44ani:33 %

-45ani-64ani:21 %

65ani:14 %

Dupa nationalitate(1998):

-Caucazieni %

-Japonezi %

-Hawaieni %

-Filipinezi %

Guvernamantul:

Insula Hawaii este guvernata de Jud. Hawaii.Judetul este condos de un primar, de noua membrii ai consiliului judetean si de departamentul si agentiile judetene.

Atractiile majore:

Vulcaniidin Parcul National din Hawai, Akaka Falls,Parcul National Istoric Pu'uhonau o Honaunau(Refugiul Orasului), Site-ul Istoric National si Parcul Istoric:Lapakahi.

Adaugarea activitatilor include vederea site-urilor petroglifice, pescuitul in adancurile maii, evenimente culturale ca:festivalul Marrie Monarch Hula si festivalul Kone Cofee si evenimentele sportive cum ar fi Triatlonul Omului de Fier.

Agricultura :

Cele mai importante produse sunt cele de vaca, de cafea Kona, nuci, papaya si flori propicale cum ar fi orhideele si astronimetria. Productia de trestie de zahar s-a sfarsit in 1996.

Se fac eforturi pt. a schimba pamanturile folosite pe paduri si pentru a se putea extinde aqgricultura.

Crescatorii de peste :

Sunt 43 de ferme care produc moluste si alge valorand 13,1 milioane de dolari.

Institutii financiare:

Insula Hawaii are 5 banci cu 26 de ramuri si 3 sacperi si imprumuturi cu 10 ramuri.

Principalele ziare sunt :"Hawai Tribune-Horald" si "West Hawaii Today".In 1997 erau 5 statii radia AM, 11 statii radia FM,6 statii TV comerciale si 2 companii pt. cablu cu 32,223 de oameni inscrisi.

Protejarea sanatatii:

In1998 erau 244 de doctori, 93 dentisti, 979 sore medicale si 74 farmacisti in Hawai.

Cele mai importante spitale:Hilo Medical Center, Kona Community Hospital si North Hawai Comunitiy Hospital.

Educatie:

Universitatea Hawaiana la Hilo ofera 4ani. Colegiul Comunitatii Hawaii ofera 2ani si este de asemenea o parte din sistemul Universitatii din Hawai.

Stiinta si tehnologie:

Mauna Kea are 13 facilitati majore, astronomical reprezentand cooperarea cu alte 10 tari.

Telescopul "Subaru" reprezinta o noua clasa de cea mai inalta precizie, telescoapele revolutionare.

Keahole Point promoveaza cautarile inrudite cu oceanul,erducatie si activitati comerciale folosind adancimea oceanului.

HAWAI (INSULA MARE)


INSULA ORHIDEE:


Insula mare din Hawai este cea mai tanara si cea mai mare din arhipelagul Insulei Hawai,acoperind aproape 4,028 mile² si crescand in fiecare zi. Insula mare este de 2 ori mai mare ca toate celelalte insule din arhipelag la un loc.

Cultivatul si agricultura sunt bazele economice ale insulei mari. Din ele reies carne de vita, cafea Kona, nuci, papaya si flori tropicale cum ar fi orhideele. Cercetarile au localizat pe langa coasta, arene, ceva ca Hilo, Kailua-Kona, si Coasta Kohala, o mare parte din interiorul insulei este neatens de om.

Insula mare este casa a cinci vulcani, dintre care 3 sunt activi: Mauna Loa care erupe o data la 5 ani; Hualalai care ere a erupt ultima data in 1801; si Kilauea care erupe aproape in continu. Kaohala este cel mai vechi Vulcan de pe insula si Mauna Kea este cel mai inalt munte din Hawai avand 3.796m.Insula mare are cam 0.7milioane de ani.

Insula are 12 clime diferite care incep de la paduri tropicale la tundra. Padurile tropicale sunt in Est, iar in partea de Vest,putina ploaie.Insula primeste ploaie de la 10 cm. la 128cm. la aeroportul Hilo.

Temperatura cea mai mica pe insula este de 71°la77° Fahrenheit in regiunile de langa coasta, iar iarna cu temperaturi mai mici de 70°Fahrenheit(octombrie-aprilie).

ARHIPELAGUL HAWAI ESTE ALCATUIT DIN:

-Hawai(Insula Mare)

-O'ahu

-Maui

-Kaua'i

-Maloka'i

-Lana'i

-Kaho-olawe

-Ni'ihau


PARCUL NATIONAL VULCANIC DIN HAWAI

PLANUL NATURAL:


Parcul National din Hawai infintat in 1916 prezinta rezultatele a 70.000.000 ani de vulcanism, migratie si evolutie-procese de impingere a unui lant de pamant din mare si acoperit cu forme complexe si unice si o cultura umana deosebita. Parcul prezinta diverse medii care despart de nivelul marii varful celui mai inalt masiv vulcanic, Mauna Loa la 13,677 picioare. Kilauea, cel mai astiv vulcan din lume ofera cercetatorilor aspecte ale aparitiei insulelor Hawaicane si vizitatorilor privelisti ale unor peisaje vulcanice dramatice.

Peste jumate de parc prezinta salbaticii si furnizeaza expeditii neobisnuite si posibilitati pentru turism. Lund in consideratie valorile sale naturale parcul a fost onorat ca rezerva nationala a biosferei si o mastenire a lumii.

DATE IMPORTANTE:

Parcul National Hawai-1 august 1916;

Parcul National Vulcanic din Hawai-22 septembrie 1961;

Rezerva Nationala a Biosferei-1august 1980;

Zona ocrotita a lumii-10 decembrie 1987.


MOLOKA'I

Pseudonimul:Prietenuoasa insula

Culoarea insulei:Verde

Suprafata:260mile².Malaka de asemenea include districtul Kalawao.

Guvernare:Molaka este o parte a districtului Maui.Districtul este condos de primar, consiliu local, departamente si agentii locale.

Legat de educatie, s-a descisdeschis un nou centru. De asemenea centrul este dotat cu un spital general.


KAHO'OLAWE

Pseudonimul:Vechea insula tinta

Culoarea insulei:Gri

Suprafata:44,6mile²

Guvernare:Parte din districtul Maui

Din 1941-1994 nu a fost locuita.

Kaho'olawe a fost stability drept centru al culturii traditionale Hawaiene, activitati spirituale, iar munca este facuta pentru a o reface.