Israel, Caracteristica peisajului, Campia litorala, Valea Iordanului

Israel (Statul Israel)


Israelul este un stat cu o vechime de 35 de secole, ocupat insa pana in 1948 de alte popoare. Este asezat in sud-estul Marii Mediterane si pana la valea Iordanului. Are suprafata de 20770Km2 sau 27800Km2 si este de 8-11 mai mica decat a Romaniei (238391Km2), populatia in numar de 5,9 mil. de locuitori, iar densitatea medie de 284loc/Km2. Are capitala in orasul sfant Ierusalim care are 560000 locuitori.

Caracteristica peisajului cuprinde umanizarea desertului, al litoralului, al naturii in general.

Campia litorala urmareste tarmul mediteranean, atingand o latime de pana la 40Km. Are numeroase plaje, soluri fertile, iar in nord este formata din pietris calcaros. Aici se concentreaza ½ din populatia tarii, cele mai multe orase, porturile, centrele industriale; tot aici se dezvolta o agricultura puternica si turismul.

Muntii Galileei (1208m) si Dealurile Shefela (150-600m) domina partea nordica si centrala a tarii, intinzandu-se intre campia litorala si Lacul Tiberiada. Transversal, pe directie vest-est curge Valea Israel, pe care se afla localizat orasul Nazareth. Precipitatiile ating 500-700mm/an, iar impreuna cu temperaturile ridicate fac ca vegetatia sa fie verde tot anul. In partile inalte uneori ninge. Regiunea adaposteste 17% din populatia tarii. Se practica agricultura, predominand terasarile, retentiile de apa, iar ca arbori: maslinii si portocalii. In dealurile Iudeei se afla Ierusalimul.

Desertul Negev ocupa ½ din teritoriu Israelului, fiind un podis jos, pietros si nisipos, cu mici canioane si depresiuni. In sud-est atinge peste 1000m. Clima este foarte arida in sud unde precipitatiile cad sub 25mm/an si semiarida in nord. In nord s-au dezvoltat agricultura si industria, polarizand 7% din populatia tarii.

In est, Valea Iordanului s-a fixat in lungul unui rift ce se prelungeste spre sud cu Marea Rosie. Este o vale fertila in nord si cu caracter semiarid in sud. Mai ales in sectorul nordic se practica agricultura, pescuitul, turismul, se dezvolta industria usoara.