Japonia si orasele Japoniei Tkio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kobe, Kioto, Kwasaki, Sapporo, Hiroshima, Fukuoka, Sendai referat

Japonia

Japonia este o tara prin excelenta insulara, situata in nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fara indoiala statul care a inregistrat cea mai rapida tranzitie de pe glob de la o putere medievala la una moderna.

In ceea ce priveste asezarea geografica, nipon teikoku(tara soarelui rasare) se intinde pe o suprafata de 2400 km , in arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adauga inca 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adauga arhipelagul Ryukyu cu insula principala Okinawa , realipita patriei la 15 mai 1972.Japonia este a doua putere economica a lumii, dupa S.U.A.. Din acest punct de vedere Japonia ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste productia de otel, industria de constructie a navelor oceanice si a autoturismelor si locul 2 pe glob in ceea ce priveste industria de prelucrare a petrolului.

Japonia este una dintre cele mai populate tari ale lumii. Populatia este de 126,1milioane locuitori,avand o densitate de 333,8 locuitori/km2 (locul7). Dupa numarul de locuitori, Japonia ocupa locul 6 in lume, dupa China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia si Federatia Rusa. 28372yfn68utp8i

In prezent, orasele japoneze se caracterizeaza printr-un amestec de trasaturi traditionale si stil american,indraznet si puternic. In Japonia se gasesc peste 150 de orase cu peste 100.000 locuitori si 7 metropole cu peste 1 milion de oameni fiecare, dintre care un megalapalopolis, orasul-port-capitala, Tokio, cu o populatie de 11,8 milioane de locuitori si formeaza cu regiunea inconjuratoare si orasele invecinate: Yokohama, Yokosuke, Kowasaki si Chiba-cea mai intinsa aglomeratie urbana din Asia-peste 16 milioane locuitori-si una dintre cele mai mari din lume. Aproape jumatate din populatie traieste in megalopolisul Tokio-Osaka-Nagoya din sud-estul insulei Honshu.

Principalele orase ale Japoniei sunt: Tkio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kobe, Kioto, Kwasaki, Sapporo, Hiroshima, Fukuoka, Sendai. Fiecare dintre ele insumeaza peste 1 milion de locuitori. Toate aceste orase inglobeaza aproximativ 45% din locuitorii tarii.

Tokio este capitala tarii si in acelasi timp cel mai mare oras al Japoniei. Este un megalapalopolis. Tokio- “ capitala rasariteana “ , capitala “tarii soarelui rasare” incepand cu 1869, s-a transformat intr-o stralucita metropola. Orasul a avut de suferit de pe urma cutremurului din 1923 si a bombardamentelor din perioada 1942-1945. In ultimele trei decenii , au aparut zgarie-norii-primul fiind Kasumigaseki Building , cu 36 de etaje , inaugurat in 1968-grupati in mare parte in cartierul Shinjuku.

Tokio polarizeaza ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigura 27% din puterea industriala a tarii. Cartierul general al afacerilor comerciale, in mare parte asemanator celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor banci si al marilor societati comerciale din domeniilor constructiilor navale, masinilor electronice, autoturismelor. ft372y8268uttp

Cea mai impunatoare constructie o reprezinta turnul televiziunii avand 334 m, in partea de vest a orasului. in centrul orasului se gasesc posta, ministerele, gara centrala, precum si palatul imperial imprejmuit de ziduri medievale si santuri de apa.in partea de nord se desfasoara cartierul universitatilor Merji si Nihon, muzeul transporturilor si marele parc Ueno-cu Universitatea Tokio, numeroase muzee si gradina zoologica. in estul orasului se gaseste Templul Kannon datand din secolul al-xviii-lea si parcul de distractii Asakusa. In sudul cartierului general se afla parcul Hibya cu cladirea curtii supreme, iar inspre sud-est vestita Ginza, cartierul luxului, hotelurilor si magazinelor universale moderne. Aici se aliniaza cunoscuta strada “Harumi”, iluminata feeric. In contrast cu acest cartier, se afla cartierul Shinjuku denumit “sfarsitul lumii”, un cartier unde predomina mizeria si saracia nu cu mult timp in urma. acum, insa, a devenit un cartier modern cu peste 1 milion de locuitori.

Tokio este deasemenea cel mai important centru comercial al tarii , avand peste 400 de institutii de invatamant superior, peste 100 de universitati, 50 de mari biblioteci, academia japoneza(1879), 600 de cinematografe, 2000 de temple.

Din punct de vedere al ramurilor industriale, cele mai dezvoltate sunt: industria chimica, a cauciucului, a hartiei, textila, metalurgia feroasa, industria constuctiilor de masini. Tokio este deasemenea un foarte mare port la Oceanul Pacific, care comunica direct cu alt mare port, Yokohama. Functia industriala a megalopolisului este enorma. El concentreaza impreuna cu Kawasaki si Yokohama aproximativ o treime din productia industriala a tarii si reprezinta cel mai mare complex pentru japonezi , cu un trafic ce depaseste 80 milioane tone anual. Tokio este unit de Kawasaki intr-o masa continua de uzine si constructii urbane, cartiere muncitoresti. Aici sunt amplasate zeci de mii de intreprinderi si fabrici al caror fum si gaze nocive acopera cerul orasului si face imposibila privirea siluetei splendide a lui fuji-yama (sau fuji-yama), vulcanul sfant japonez, care este format dintr –un con vulcanic cu inaltimea de 3376 m si care n-a mai erupt din anul 1707. ”Muntele sfant” reprezinta punctul cel mai inalt al acestei tari. legat de vulcani, in japonia exista 196 de vulcani, dintre care 30 sunt inca in activitate. Cutremurele si vulcanii gata sa erupa sunt cele mai mari pericole pentru o tara asa de dezvoltata cum este Japonia .

Yokohama este portul cel mai insemnat al Japoniei, in capitala a districtului Kanagawa, in sudul insulei Honshu si pe coasta vestica a golfului Tokio. Situat la 20 km in sudul metropolei, orasul-port cu o populatie de 3,3 milioane locuitori reprezinta poarta maritima a lui Tokio, sau a complexului Reihin el este dotat cu cele mai mari si moderne santiere navale si are un trafic sporit. Este un centru important al industriilor chimice, echipament electronic, industria constructiilor de masini si al rafinariilor de petrol. In Yokohama, punctele turistice cele mai atractive sunt: templele, altarele de cult, bisericile Christian cu numeroasele gradini si parcuri, precum si institutiile educationale reprezentate de universitatile: Yokohama National (1949) si Yokohama City (1949).Yokohama era la inceput un mic sat cu preocupari pescaresti, cu o populatie de aproape 350.000 locuitori, cand a fost vizitat de amiralul statelor unite ale americii, Matthew Perry in 1854. Portul a inceput sa infloreascaca un centru comercial in momentul in care a fost deschis spre comertul exterior. Yokohama a fost aproape in totalitate distrusa in 1923 de un cutremur de pamant. Reconstructia gradata, compensata cu designerele specifice japoneze, au facut cu timpul dintr-un oras aproape distrus unul dintre cele mai frumoase si mai moderne orase ale Japoniei. A fost bombardata in timpul celui de-al doilea-lea razboi mondial. Populatia, in conformitate cu recesamintul din 1998, este de 3.325.216 de locuitori.

Osaka, oras-port cunoscut si sub numele de “Venezia Japoniei” sau “Manchester-ul Orientului” , cu o populatie de peste 2,6 milioane de locuitori, este situat in sudul insulei Honshu, in golful Osaka, pe malul raului Yodo, este capitala districtului Osaka. este o metropola industriala specializata in industria textila (bumbac), industria feroasa, ind. constructiilor de masini, echipament electronic si ciment. Aici sunt cele mai renumite targuri internationale pentru produsele industriei usoare asiatice. Orasul a crescut si s-a modernizat foarte mult dupa cel de-al doilea razboi, unindu-se cu Kobe (1,3 milioane locuitori-dupa sondajul din 1975 ), devenind astfel cel mai mare port de import si centru al industriei grele japoneze. Osaka este un oras dezvoltat si din punct de vedere al turismului pe latura culturala, in special.astfel, cele mai inportante puncte turistice sunt templele: Tammangu-secolul x, Shitennoji-secolul 6 si Temmangu, oras cu izvoare termale, in apropiere de Osaka. orasul este intersectat de mai multe canale traversate de poduri si cateva parcuri.cel mai mare, parcul Tennoji, contine gradina botanica. De asemenea, este “casa“ a teatrelor dramatice din japonia, in special Bunraku - teatrul de marionete. Universitatile: Osaka (1931), Kansai (1886), Osaka Bay (1949) sunt centrele de invatamant cele mai cunoscute.

De asemenea, are 2 aeroporturi, unul dintre ele, aeroportul international Kansai, deschis in septembrie 1994, pe o insula artificiala in golful Osaka. noul aeroport este primul in Japonia care se deschide in functie de ceas.

Doi ani mai tirziu, 10.000 de vieti omenesti au pierit in urma unui puternic cutremur. Orasul a fost devastat de focuri si incendii in anii 1909 si 1912. In Ianuarie 1995, un cutremur de pamant a zdruncinat solul insulei Awaji de-a lungul golfului Osaka. Autostrada de pe coasta golfului Osaka a fost distrusa la fel patind si stada de comunicatie dintre Osaka si Kobe denumita Hanshin Expressway. Populatia metropolei la recesamantul din 1998 a fost de: 2.476.105 locuitori.

Osaka si Kobe formeaza a doua conurbatie, care cu zona urbana inconjuratoare, numara circa 11 milioane de locuitori (aproape cit orasul Tokio-capitala tarii ).

Nagoya este o metropola cu o populatie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori, situata in partea centrala a tarii, pe coasta sudica a insulei Honshu si fiind inclusa in districtul Aichi, o conurbatie ce numara peste 5 milioane de locuitori.

Industria manufacturiera include ind. feroasa si siderurgica, ind. chimica si textila, ind constructiilor de material rulant si avioane. De-a lungul orasului se afla castelul Nagoya (construit in 1612, distrus de foc in 1945, reconstruit in 1959) si altarele: Atsuta si Ise, doua dintre cele mai vechi si mai faimoase altare Shinto.

Toate facilitatile educationale sunt incluse in universitatile: Nagoya(1939), Meijo(1948), Nanzan(1949), Nagoya City(1950) si institutul tehnologic din Nagoya(1949).

Dezvoltatea orasului a inceput la inceputul secolului al-XVII-lea, cand castelul nagoya a fost construit de generalul si totodata conducatorul de stat japonez Ieyasu, fondatorul shogunatului Tokugawa. orasul s-a dezvoltat rapid ca centru industrial dupa 1880 si, in 1907, a anexat portul din Atsuta din sud. la fel ca multe orase din Japonia, si Nagoya a fost avariata in cel de-II-lea razboi mondial, ca pasarea Phoenix, a renascut din propria cenusa, devenind in zilele noastre, unul dintre cele mai impunatoare orase ale Japoniei si de ce nu din lumea moderna. Populatia Nagoyei in 1998 a fost de 2.090.340 locuitori.

Hiroshima este, din punct de vedere al asezarii geografice, situat in sud-vestul insulei Honshu, fiind capitala districtului cu acelasi nume, in centrul golfului Hiroshima. Orasul a fost fondat in anul 1594, din 6 insule in delta raului Ota si s-a dezvoltat rapid ca un oras-cetate si centru comercial, si, dupa 1868, a fost propulsat ca principalul centru militar al tarii. In 6 august 1945, in timpul celui de-II-lea razboi mondial, prima bomba atomica ce urma sa fie aruncata impotriva pozitiilor inamice, a fost lansata inspre oras de fortele armate aeriene americane. in conformitate cu estimarile U.S., 60.000-70.000 de oameni au murit sau au fost declarati disparuti ca urmare a bombei atomice si multi altii au devenit, dupa aceasta, invalizi.

In 1940, populatia orasului era de 343.700 locuitori. bomba a distrus, de asemenea, mai mult de 10 km2 din oras, distrugand circa 68% din cladirile Hiroshimei, alte 24% au fost avariate. In fiecare 6 august incepand cu 1947, sute de mii de oameni participa la manifestari in “parcul memorial al pacii”, construit exact in locul in care a explodat bomba. In 1949, japonezii au denumit Hiroshima ca fiind “altarul international al pacii”.Dupa razboi, orasul a fost construit din temelii si activitati economice au inceput sa se desfasoare. Industria constructiilor de masini si industria conservelor sunt cele mai dezvoltate ramuri industriale ale orasului. Zona, cu toate ca este muntoasa, reprezinta o vale fertila, bogata si producatoare de grau. Populatia orasului Hiroshima a fost, in 1998, de: 1.098.614 locuitori.

Kobe este oras si mare port comercial al Japoniei, capitala regiunii Hyogo, in sud-vestul insulei Honshu, in golful Osaka, langa orasul Osaka. Incepand cu anul 1890, cateva orase incluzand Hyogo au fost incluse in (absorbite de) Kobe.

Productia agricola a localitatii include plantatii de orez si alte culturi de grane, fructe, vegetale si chiar tei. Constructiile de vapoare si barci si produsele din cauciuc reprezinta principalele industrii ale orasului. Chimicale, masini si trenuri, echipament electronic, textile, zahar rafinat, de asemenea, se produc aici.

In zona muntilor Rokko au fost construite resedintele suburbane si hotelurile Japoneze. Multe biserici Christian, Shinto si temple si altare budiste, doua faimoase statui ale lui Buddha, un interesant muzeu de arte si un muzeu municipal cu o larga colectie ce trateaza interferentele cu cultura vestica se gasesc in Kobe.

Universitatea Kobe (1949) este, de asemenea, localizata aici. Fondata in 1902, facultatea de comert din Kobe a devenit universitatea de economie (in 1944) si apoi incorporata in alte patru colegii sub numele pe care il poarta si acum. Orasul nu a fost important pana in 1860, cand Japonia a deschis piata straina. Inainte de aceasta, Hyogo, care acum este parte din Kobe, a fost mai multe secole cel mai mare port al Japoniei.

Pe 17 ianuarie 1995, un puternic cutremur a trecut pe sub Insula Awaji, traversand golful spre Kobe. cutremurul a cauzat distrugeri ale unor cladiri si poduri si a dat nastere unor incendii. In total , aproape 6400 de oameni au murit si mai mult de 30000 au fost spitalizate. Mai mult de 30000 de cladiri au fost avriate din cauza cutremurului si a incendiilor rezultate.

Kyoto, oras situat in sudul insulei Honshu, capitala regiunii urbane Kyoto, langa Osaka, este faimos pentru mestesugurile cu fire de matase, bronz, portelan, chimicale, echipament electronic.de asemenea, orasul include si o firma de constructii a partilor componente de avion.

Centru cultural si religios de frunte al Japoniei, orasul contine peste 2.000 temple si altare vechi, 37 de universitati si colegii si 24 de muzee. Kyoto este cunoscut si pentru splendidele festivale anuale si pentru superbele gradini. Tot in aceasta zona se afla si castelul Nijo, palatul imperial Kyoto, morminte foarte vechi, universitatea Kyoto (1897) si numeroase muzee.

Kyoto servea ca o capitata imperiala a Japoniei, aproape continuu, intre 794-1868, cand sediul administrativ a fost mutat la Tokio. O importata culturala ar fi ruinele din urma bombardamentelor din cel de-II-lea razboi mondial. Populatia (1998): 1.389.863 locuitori.

Chiba, capitala regiunii Chiba, este amplasata in sud-estul insulei Honshu si totodata in extremitatea de nord-est a golfului Tokio. Chiba este un important nod feroviar care leaga Tokio de peninsula Boso. coasta de nord a golfului Tokio dintre Urayasu si Kisarazu s-a transformat intr-o zona industriala in ceea ce priveste petrochimia, constructiile navale, ind. siderurgica numita Keiyo (Tokio-Chiba).

Chiba a avut o mare termocentrala si de asemenea fabrici care produceau obiecte din fier si otel, tesaturi din bumbac, precum si o fabrica de hartie. Crescatorii de peste se afla in vecinatatea acestui oras. Universitatea din Chiba, a fost fondata in 1949, fiind un puternic centru universitar. Templul Chiba este cel mai vechi obiectiv turistic al orasului fondat in 709. Populatia in 1998: 851.843 locuitori.

Fukuoka, este capitala a regiunii cu acelasi nume, situata in nord-vestul insulei Kiushu din golful Hakata. orasul, impartit de raul Naka, include Fukuoka, pe latura vestica, un oras-cetate al familiilor de baroni feudali datand din 1601 si Hakata, pe latura estica, un spatiu comercial a carei importanta in sec. al-XVII-lea, era poarta Japoneza spre China.

Orasul este cel mai apropiat mare port al Japoniei de continentul Asiatic si este un important centru manufacturier pentru produse din matase, papusi, portelan, electronica, hartie.

De-a lungul golfului Hakata se afla ramasitele zidului de aparare de 3 metri, construit in secolul al-XVIII-lea pentru a proteja orasul de invaziile armatelor mongole. tot in oras, ca obictive turistice pot fi enumerate: Universitatea Kiushu (1911) si Universitatea Fukuoka, datand din anul 1934. Populatia (1998): 1.260.371 locuitori.

Orasele din arhipelagul japonez au cunoscut o dezvoltare accentuata dupa cel de-al-II-lea razboi mondial, fiind printre cele mai dezvoltate orase din lume din punct de vedere economic.

Copyright © Contact | Trimite referat