Centru turistic al Orientului Mijlociu Palatul Golestan TEHERANSevcenco Delia         cl-X-a ATEHERAN
Tara : Iran

Populatia : 5 447 000 locuitori.

Suprafata : 283 kmp.

Densitatea : 19 318 loc/kmp

Functia administrativa : capitala.


Este asezat in partea de nord a tarii, la circa 100 km sud de Marea Caspica, intr-o regiune apartinind Podisului Iran, la marginea unei zone nisipoase, aride, la o altitudine care oscileaza intre 1 200 si 1 700 m, nu departe de culmile Muntilor Elburz dominate de varful Damavand.

Orasul a fost fondat in sec 12, iar unele izvoare il considera chiar mai vechi, din sec 9; distrus de mongoli la inceputul sec 13, este reconstruit, devenind un important centru comercial, ales capitala a Persiei in 1786 de Agha Muhamed Khan, primul sah al dinastiei Kadjarilor. In 1935 Persia isi schimba numele in Iran, mentinind-usi capitala la Teheran.

Ca majoritatea asezarilor multiseculare si Teheranul a fost aparat de ziduri puternice care i-au imprimat, ulterior pe parcursul dezvoltarii, o forma rectangulara in cadrul careia se disting aspecte arhitectonice diferite. Astfel considerand orientativ axa marelui bulevard care strabate orasul de la vest la est, ca o prelungire a autostrazii ce uneste aeroportul cu metropola, marginita de edificii moderne, intrerupta de o imensa piata, se poate observa cu usurinta ca la nord de aceasta axa, domina constructiile moderne.Aici sunt blocuri cu 15-20 de etaje, separate de bulevarde largi, insotite de spatii verzi,de parcuri, vile elegante, edificii destinate unor societati comerciale, banci, sedii ale diverselor firme, resedintele diplomatilor acreditati in capitala iraniana. Arhitectura este dominata de stilul occidental si mai putin de cel oriental. La sud de aceasta artera stradala sunt mai ales cladiri in stil oriental, cu un etaj sau doua, din caramida arsa sau nearsa, din piatra, cu acoperisurile in forma de cupola. Aici se afla multe inteprinderi industriale, ateliere mestesugaresti printre stradutele inguste si intortocheate. Din multitudinea strazilor marelui oras se mai distinge si un alt bulevard, cu directie nord-sud, perpendicular pe axa vest-est, cel mai lung dintre toate, de cca 20 km, strajuit de magazine de lux, cinematrografe, palatele fostei familii imperiale, vilele bogatasilor metropolei, gradini si arbori ornamentali.

Este unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, dar si cel mai mare centru industrial; automobile, autobuze, toate in cadru complexului industrial Iran National, aflat la periferie, armament, produse chimice, produse farmaceutice,prelucrarea petrolului, ciment, sticla, textile si confectii, covoare,pielarie si incaltaminte, produse alimentare. In nordul orasului este amplasata o centrala atomonucleara care alimenteaza cu energie electrica capitala. Asezat la rascrucea unor batatorite drumuri comerciale care legau tarmurile Marii Mediterane cu ale Indiei sau ale Marii Caspice cu ale Golfului Persic, strabatute de europeni sau de negustorii arabi, Teheranul a devenit si un cunoscut centru comercial: renumite in lumea intreaga sunt celebrele covoare si bijuterii persane. In partea de sud a orasului, nu departe de centru, se afla Bazarul, printre cele mai vechi si mai mari din Orientul Mijlociu, format din kilometri intregi de stradute acoperite, in care pravaliile se tin lant etaland cele mai diverse marfuri. Este un important centru financiar (peste 12 banci) si nod de comunicatie: 3 magistrale feroviare, 6 magistrale rutiere, aeropot.

Renumit centru cultural: 3 universitati, academii, institute de cercetari, muzee (muzeul arheologic, muzeul etnografic), teatre, etc.

Teheran este unmare centru turistic al Orientului Mijlociu: Palatul Golestan (sec. 19) fosta resedinta imperiala, acum muzeu si in acelasi timp resedinta oficiala ai ialtilor oaspeti ai statului iranian.

In fosta sala a tronului a acestui palat-muzeu se afla o colectie de covoare, portelanuri de Sevres si Meisen, chinezesti si japoneze.

La fel de impunatoare sunt si Palatul de Marmura, muzeu si el, Palatul Saad Abad etc. Renuminte sunt si Moscheea de Aur (secolul 13-19) , moscheile Hazrat Abdud Azim Separ Saler, Hazrat Hamzeh, Masjid-i-Salah, si Templul Takaht i-Rustam.

La banca Markazi este expus tezaurul fostei coroane imperiale ce cuprinde printre altele: tronul Paunului adus de la Nadir-Sah, de la Delhi in secolul 18 - confectionat din lemn acoperit in intregime cu aur si incrustat cu rubine si smaralde; Globul de bijuterii alcatuit din 51 366 pietre pretioase , Coroana imperiala, marele diamant, Daria-e-Noor (marea de lumina).

De remarcat este si complexul sportiv din apropierea orasului care a gazduit a 7-ea editie a jocurilor asiatice din sept. 1974.Bibliografie: Orasele Milionare ale Lumii

autor: Vasile Cucu

Gheorghe Vlasceanu

Veselina Urucu