Desertul Sahara Raul de sub Sahara, Drenajul, Climatul subtropical uscat, Vegetaria, Populatia, Bogatiile referat

Desertificarea

Deserturile sunt regiuni caracterizate prin existenta unor soluri degradate, adesea destructurate iar vegetatia este cvasiinexistenta. Natural, deserturile se formeaza in zonele aride (in astfel de zone, secetele pot dura mai multe zeci de ani, cum este cazul in Atacama sau Chile) si/sau in conditii climatice extreme (+60° in Sahara, Libia si -89° in Vostok in Antarctica). Degradarea solurilor este adesea amplificata de puternica eroziune cauzata de vant si de diferentele mari de temperatura din timpul zilei si din timpul noptii.
Raul de sub Sahara

Acesta se afla la 210 metri adancime si are un debit suficient de mare pentru a asigura cu apa 50.000 de oameni. Raul izvoraste de langa orasul Atar, din Mauritania. Satelitii rusi au descoperit un rau care curge la 210 metri sub intinderile desertice ale Saharei, informeaza Ananova. Descoperirea a fost facuta de catre sateliti capabili sa furnizeze fotografii multidimensionale si de mare precizie ale suprafetei Pamantului. Locul de unde izvoraste, undeva in apropierea orasului Atar din Mauritania (NV Africii), nu este, pentru moment, cunoscut cu exactitate. Cotidianul britanic "Daily Express" relateaza ca specialistii sunt de parere ca descoperirea acestui rau ar putea ajuta la relansarea economiei Mauritaniei, tara in majoritate desertica. Guvernul Mauritaniei a solicitat specialistilor rusi sa testeze solul in apropierea orasului Atar, in cautarea apei. Acestia au gasit apa exact in punctul indicat de sateliti. Unul dintre specialistii participanti la proiect, citat de "Daily Express", a declarat: "O astfel de fantana in desertul Sahara este cu adevarat o minune a lumii". 37478pfc37sev5f

Sahara

  fe478p7337seev

Sahara are 9 milioane km² si este cel mai mare desert din lume. Sahara cuprinde o treime din Africa, aproximativ suprafata statelor unite ale Americii.Lungimea maxima are 5000 km, de la vest la est. Datorita marimii mari a Saharei, Africa este impartita in doua regiuni: nordul Africii care cuprinde doar Sahara si sudul Africii, care cuprinde restul continentului. La vest Sahara este tarmuit de Oceanul Atalntic si la est de Marea Rosie, la nord de Muntii Atlas si de Marea Mediterana. Sahara cuprinde Mauritania, Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan, Ciad, Nigeria si Mali. Majoritatea populatiei locuieste in Mauritania, Maroc si Algeria. Principalele grupe de oameni sunt Sahrawis, Tuareg si Negri. Cel mai mare oras este Nouakchott, capitala Mauritaniei. Alte orase importante sunt Tamanrasset (Algeria) si Ghat (Libia).

Desertul Sahara este foarte uscat, dar exista precipitatii anuale in majoritatea regiunilor, dar nu depasesc 123 mm. O patrime din Sahara are munti, care ating 3415 m in Emi Koussi, Ciad. Cateva varfuri de munti sunt acoperiti de zapada, iarna. Numai 200 000 km² din oazele Saharei sunt fertile unde sunt cultivate fructe,vegetale si cereale. Ele sunt alimentate de izvoare subterane.

In timp ce Sahara are 2.5 milioane de ani, oamenii au trait in desert aproximativ 500,000 ani. In timpul erei de gheata, circa acum 10.000 de ani, Sahara era o savana si avea animale ca girafe, lei si elefanti, care sunt gasiti acum in estul Africii. Dar o data cu incalzirea atmosferei, savana s-a transformat intr-o pasune care permitea viata turmelor de vite. Dar acestea au disparut acum circa 8.000 de ani, o data cu desertificarea. In timpul romanilor, regiunea mai putea sustine lanuri irigate de grau, fiind cunoscuta drept un “cos de paine” al imperiului roman.

Formele de relief ale Saharei includ bazine supeficiale, depresiuni largi de oaze, campii acoperite cu nisip, platouri, munti, straturi de nisip, dune si erguri (mari de nisip). Cea mai inalta parte a desertului este o parte din Muntii Koussi, care are 3.415 m inaltime. Oricum cea mai joasa parte a Saharei are 133 metri, sub nivelul marii, in depresiunea Qattera, din Egipt. Peste 25% din suprafata Saharei este acoperita de straturi de nisip si dune. In Sahara sunt cateva piramide de nisip, care depasesc 500 de picioare in inaltime. Aproape 70% din Sahara contine campii acoperite cu nisip si roci. Sahara este mai mult decat dune de nisip. Dunele de nisip detin numai 15% din suprafata, dar desertul este atat de mare, ca o singura duna poate sa fie enorma. Duna de nisip cunoscuta sub denumirea de ergul libian este atat de mare cat Franta.

Drenajul

  fe478p7337seev

Sunt numeroase rauri, care vin din afara Saharei, dar apoi intra in izvoarele subterane sau contribuie la sursele de apa de suprafata. In sudul desertului majoritatea apei vine de la raul Nil sau alte rauri care curg spre Marea Mediterana. Alte rauri sunt furnizate de Lacul Ciad, care este de asemenea situat in partea sudica a Saharei. In nord, cea mai mare parte a apei vine din Muntii Atlas si de la dealurile din Libia, Tunisia, Algeria si Maroc, sub forma de raulete si albii de ape.Clima desertica a Saharei se crede ca a fost stabilita acum 5 milioane de ani. De atunci Sahara a fost subiectul unor conditii scazute de umiditate, care au contribuit la crearea desertului din zilele noastre. In ultimii 2000 de ani, clima din Sahara a ramas aceeasi cu exceptia unei perioade de timp in secolele 16-18, cand a fost o scurta epoca de gheata. Acesta epoca a marit numarul precipitatiilor din Sahara pant in secolul al 19-lea.

Clima Saharei cuprinde doua subclimate: una subtropicala uscata in nord si o clima uscata tropicala in sud. Climatul tropical uscat este caracterizat prin ierni uscate si blande, un sezon uscat si cald, exact inainte de anotimpul ploios. Climatul subtropical uscat are temperaturi ridicate anuale, ierni reci, veri foarte calde si doua anotimpuri ploioase. Este o fasie ingusta in partea vestica a Saharei, de-a lungul coastei, care are temperaturi reci in comparatie cu restul Saharei, datorita influentei curentului rece canar (Canary).

Climatul subtropical uscat

  fe478p7337seev

Climatul subtropical uscat gasit in nord este determinat de tropicul Racului. Iernile sunt considerate reci pentru conditiile desertului, cu temperaturi de circa 13° C. verile sunt foarte calduroase, cu o medie a temperaturii de 58° C. Precipitatiile in aceasta regiune sunt de 76 mm pe an. Principalele precipitatii cad in decembrie si martie, dar maximul de precipiatii cade in august, dar aproape fara nici o picatura de ploaie in mai si iunie. Furtunile din august sunt cunoscute caci creeaza inundatii, care trimit apa in desert.

Climatul tropical uscat

  fe478p7337seev

Climatul din parte sudica tropicala a Saharei este determinata de o masa de aer continental stabila si o masa de aer marin instabila. Temperatura medie este de 17.5° C, dar s-au inregistrat si temperaturi de -15° C. Precipitatiile anuale sunt de 90 mm pe an si includ si zapada in zonele mai inalte. In partea vestica curentul rece canar, reduce cantitatea de precipitatii, micsoreaza temperaturile si mareste umiditatea si probabilitatea de ceata.

Vegetatia

  fe478p7337seev

Sahara este acoperita cu tipuri variate de vegetatie care cuprinde iarba, arbusti si copaci in regiunile mai inalte, sunt plante ce se gasesc in depresiunile saline. Dar sunt specii care pot rezista precipiatiilor reduse si caldurii excesive.

In dealurile Saharei se pot gasi specii de maslini si chiparos la un loc cu acacia, palmieri de turta dulce, cimbru,curmali si alti arbusti. Cele mai intalnite tipuri de iarba gasite in campii cuprind Eragrostis, Panicum si Aristida.

Animalele

  fe478p7337seev

O parte din mamiferele intalnite in Sahara sunt rozatoare mici africane, iepuri de camp, arici de desert, gazele, caprioare, nubieni salbatici, babuni, bursuci, hiene cu pete, sacali, vulpi de nisip, nevastuici dungate libiene, manguste zvelte. Sahara contine de asemenea peste 300 de specii de pasari migratoare, impreuna cu pasari de apa si de tarm si numeroase alte tipuri de pasari. Cele mai des intalnite sunt strutii, pasari de guinea, pasari de prada, vulturul de desert, bufnite, ciocarlii de nisip, randunici, corbi si altele.

Dar mai exista si numeroase reptile: broaste, broaste raioase, crocodili, care pot fi gasiti in lacurile din Sahara, mai multe tipuri de soparle mici, cameleoni si cobra, care pot fi gasiti printre dune si roci. In lacurile din Sahara mai pot fi gasiti melci si creveti, si alti crustacei.

Populatia

  fe478p7337seev

Multi cercetatori au mers in Sahara incercand sa afle perioada in care oamenii au inceput sa populeze desertul. Conform arheologilor, Sahara a fost mult mai populata acum cateva sute de ani, cand conditiile nu erau atat de severe. Fosile, roci, artefacte, scoici, oase si multe alte lucruri au fost gasite in zone in care astazi nu se poate locui din cauza climei mult prea calduroase sau mult prea reci. Acest lucru sugereaza faptul ca anumite regiuni puteau fi locuite acum cateva sute de ani, dar ca clima de atunci s-a schimbat radical. Artefactele gasite sunt ale elefantilor, bivolilor, antilopelor, rinocerilor, dar si ale pestilor, crocodililor, hipopotamilor sau alte animale acvatice, ceea ce demonstreaza faptul ca acum cateva sute de ani, apa era abundenta in Sahara.In zilele noastre aproximativ 2.5 milioane de oameni locuiesc in Sahara. Doua treimi din aceasta populatie traieste in oaze, iar o treime reprezinta populatia nomada, care calatoreste prin desert. Se crede ca populatia nomada a venit aici dupa ce au fost introduse animalele dometice, acum 7000 de ani. Cercetatorii cred ca oile si caprele au fost introduse de cultura caspiana. Sahara are cea mai joasa densitate a populatiei, 1 persoana pe 0.4 km². Sahara este cel mai aspru mediu cunoscut de om.

Evolutia

  fe478p7337seev

Sahara este intr-o continua schimbare. Studiind fotografiile facute de sateliti, oamenii de stiinta au constatat ca Sahara este intr-o continua crestere. La inceputul anilor ’80, Sahara s-a extins in Sahel, o zona de separare intre desert si savana. Dar la mijlocul anilor ’80, aceasta portiune era iarasi verde si umeda. S-a constatat ca Sahara tinde sa se intinda cu apoximativ un 1km pe an la sud.

Sahara primeste mai putin de 85 mm de apa pe an, care este cantitatea anuala de precipitatii din Chicago. Chiar in regiunile cele mai umede ale Saharei este posibil sa ploua o saptamana sau doua si apoi sa nu mai ploua ani la rand. De secole caravanele au mers prin desert, si desi sunt multe oaze, din cauza suprafetei mari a Saharei este posibil ca calatorii sa umble zile la rand fara sa dea de oaze. Oazele fac legatura intre porturile din nordul Africii si pietele din sud ale savanei.

Vanturile

  fe478p7337seev

Vanturile din Sahara indeparteaza umiditatea din desert si foarte rar aduc ploaie. Sahara are una dintre cele mai dificile clime. Ea este localizata intre doua puncte de mare si mica presiune, unde vanturile sunt puternice si bat relativ constant. Cum aerul se muta de la un punct de maxima presiune la unul de minima presiune, devine tot mai uscat si mai calduros. Vanturile uscate si incarcate cu nisip sunt uneori resimtite si la nord si la sud de desert, unde sunt cunoscute drept sirocco, khamsin, simoom si harmattan. Pantele nordice al Muntilor Atlas intercepteaza aproape toata umezeala ce vine de la tarmul Marii Mediterane.

Multe vanturi din Sahara au nume speciale:

Haboob inseamna in araba “salbatic” si este un vant incarcat cu nisip.

Khamsin este de asemenea arab si inseamna “50 de zile”. Acest vant matura desertul din martie pana in mai, umpland aerul cu nisip.

Harmattan este un cuvant care vine dintr-o limba africana vestica si inseamna “a-ti lua respiratia”.

Bogatii

  fe478p7337seev

Au fost descoperite numeroase minerale, petrol si gaz in Sahara. Sunt zacaminte mari de petrol si gaz in Algeris si Libia, dar in cele mai multe cazuri expoatarea lor a fost ingreunata din cauza inaccesibilitatii. In cautarea de petrol s-au descoperit depozite de apa. Minereuri de fier sunt expolatate la Fort Gouraud, o zona din Mauritania. Totoadata s-a gasit si sare, la Taoudenni, in Mali si la Bilma, in Nigeria si este transportata cu ajutorul camilelor.

Economia traditionala se limiteaza la cresterea caprelor, camilelor si oilor, si cultivarea curmalilor. Totodata se ocupa si cu pescuitul pe tarmuri. Mari zacaminte de fosfat se gasesc la Boukra (langa Laayoune), unde au fost exploatate pentru prima data de spanioli in 1970. Potasiu si fier exista si la Agracha. Totodata se dezvolta si industria turismului. Fosfatii si pestele uscat este exportat, in timp ce este importat combustibil si produse alimentare.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani