Fluviul Amazon, localizare, descriere, izvoare, afluent, clima si vegetatie, fauna referatAMAZONde la izvoare la varsare


Localizare


Amazon cel mai mare fluviu al Terrei este situat in America de Sud.El strabate continentul dintr-o parte in alta,desfasurandu-se de-alungul paralelei de 4 lat. sudica. In parcursul sau de la Anzii Peruvieni la Oc.Atlantic strabate 5 tari:Columbia,Ecuator,Peru,Bolivia si Brazilia,teritoriu pe care se desfasoara cea mai mare parte a apelor sale.

Bazinul Amazonului este vizibil chiar si din satelit,desfasurandu-se in marea sa

splendoare ca o frunza a carei principale nervuri este Amazonul.Descriere generala


Amazon (Amazonas) a fost initial numit dupa primul descoperitor - Orellana,indienii ii spuneau Parana-Tinga (Raul Alb) sau Parana-Guazu (Raul Mare).

Exista unele controverse in ceea ce priveste originea numelui raului.Unii afirma ca numele "Amazon" provine de la Amazoane,femei razboinice din mitologia greaca,alti afirma ca numele deriva de la cuvantul amerindian amassona care inseamna distrugatorul de barci.Acest renume este pe bun drept meritat de magnificul fluviu care dreneaza de doua ori mai multe aluviuni de cat insusi Nilul.

In 1500 spaniolul Vicente Yanez Pinzon descopera gura fluviului ale carui ape transformau portiunea alaturata Oceanului Atlantic intr-o Mar Dolce (Marea Dulce).Avand o lungime de 7025 km, magnificul fluviu prin apele sale formeaza un bazin avand o suprafata de 7150000 km2 .

Cursul superior, reprezentat prin Ucayali si Maranon, se inscrie in regiunea muntoasa, andina, cu vai inguste, indeosebi a Maranonului, care curg paralel cu tarmul Pacificului pe o vale de natura tectonica, cu pante mari, ceea ce confera raurilor viteze de scurgere mari in comparatie cu cele din Campi­a Amazoniei. Campia Amazoniei, care are o lungime, de la vest la est, de 4 380 km, o panta extrem de mica - 0,003 % (la vest 160 m. alt. si la est 0 m), corespunde unei zone de subsidenta in care s-a acumulat un volum enorm sedimente (circa 4 000 m grosime).

Raurile afluente, la iesirea din podisurile vecine, constituite din roci dure, formeaza numeroase cascade si repezis­uri care le confera un potential idroenergetic

ridicat.

Situat in zona ecuatoriala, cu afluenti in ambele emisfere, regimul de scurgere este uniform tot timpul anului. In timpul verii boreale aduc ape bogate raurile de pe partea stanga, iar in vara australa cele de pe dreapta. Totusi, datorita numarului mare de afluenti din emisfera australa, in august - septembrie, cand raurile de aici au apa mai putina, se inregistreaza ape scazute pe Amazon. Sunt si situatii, cu totul exceptionale, cand apele mari din cele doua emisfere se suprapun producand inundatii catastrofale.

Informatiile provenind din surse autorizate despre cantitatea de apa e care o transporta Amazonul sunt, totusi, destul de diferite. Cu circa 30­9 ani in urma, debitul mediu al raului era estimat la 70 000 m3/s: Ulterior, prin efectuarea altor masuratori, cifra s-a ridicat la 120 000 m3/s, iar dupa calculele Serviciului geological Statelor Unite,aceasta ar ajunge la valoarea colosala de 190 000 m3/s dupa confluenta cu raul Xingu, corespunzand unui debit specific de 30,9 1/s. km2. In lucrarea World water balance and water resources of the Earth, 1978, debitul mediu impreuna cu Tocantins este estimat la 220 000 m3/s. Debitul maxim ar fi de aproximativ 300 000 m3/s, iar cel minim de 70 000 - 80 000 m3/s.

Potrivit valorii debitului mediu,Amazonul ar detine 17-19 % din scurgerea medie a raurilor Terrei.Corespunzator acestei cantitati de apa este si cea de aluviuni, care apreciaza la un miliard de tone pe an. Aceasta cantitate enorma de aluviuni este imprastiata in Oceanul Atlantic sub forma unui urias evantai, in fata gurilor Amazonului, pana la circa 300 km in larg. In interiorul bazinului sunt afluenti care aduc ape incarcate cu aluviuni galbene, numiti si brancos si rauri cu ape negre drenate din mlastini numite rios negros.Potentialul hidroenergetic al Amazonului, cu toti afluentii, apreciat 1a 280 mil. KW, este foarte putin folosit pana in prezent. navigatia pe Amazon si afluentii sai insumeaza circa 50 000 km, pe fluviu aceasta practicandu-se cu vase de tonaj maritim pana la Manaus si cu vase mai mici, pe 4200 km, pana la cascada Pongu de Manscriche, situata pe Maranon, la iesirea acestuia din Anzi.

Un fenomen cu totul deosebit care se produce pe Amazon, numit de localnici pororoca este efectul fluxului marin care patrunde in sus pe fluvii provocand valuri puternice ce ajung uneori pana la Santarem, la 1 000 km in interior. In estuarul larg de peste 200 km si lung de 350 km pororoca are efecte distrugatoare asupra tarmului, ingreuiaza navigatia spre ocean si chiar descarcarea apelor. Pororoca, alaturi de inundatii, sunt doua fenomene care schimba continuu configuratia malurilor si a tuturor gurilor de varsare ale afluentilor pana la Manaus.Izvoare


Izvoarele Amazonului pe Ucayali si respectiv, pe afluentul acestuia Apurimac au fost stabilite in 1971 de catre expeditia condusa de Loren McIntyre

Marele fluviu izvoraste, prin afluentul sau Ucayali si, respectiv, Apurimac, din Anzii Peruvieni, Cordillera de Chila, masivul Nevada Mismi (5 597 m alt.) dintr-un lac situat la 5 250 m alt. numit Intyre - dupa numele unuia dintre membrii expeditiei americane care a explora regiunea in 1971, la 175 km de Oceanul Pacific, la 190 km nord-vest de lacul Titicaca si la 110 km nord de orasul peruan Arequipa.

Raul Ucayali,ia nastere la conflu-enta dintre raurile Ampurimac si raul Urubamba,din estul Perului.Avand o lungime de 1900 km,raul Ucayali serpuieste prin jungla,spre nord pana cand isi uneste apele cu raul Maraunon, la Nauta, ceva mai in amonte de localitatea

Iquitos.De aici incepe Amazonul propriu-zis,care pana la unirea cu apele celui mai mare afluent de pe stanga - Rio Negro,se numeste Solimoes.

Raul Apurimac,unul dintre afluenti raului Ucayali,are ca "izvor" laguna Vilafro,din Muntii Anzi, in sudul Perului.Avand o lungime de 689 km el strabate sudul Perului,pana cand se uneste cu Urubamba ca sa formeze raul Ucayali. Raul Ampurimac mai este cunoscut si sub numele de Tambo sau Ene.

Orasul port Iquitos,care se afla aprope de confluenta celor doua izvoare a Amazonului,in nordul Perului,este punctul de plecare in explorarea misteriosului fluviu.Avand o populatie de 334 mii locuitori Iquitos este centrul agricol al regiuni, aici comercializandu-se diferite produse prime pe care pidurea Amazonului le ofera, cum ar fi: alune,cauciuc,lemn,tobaco s.a.Orasul a fost fondat in 1863 si este capitala statului Loreto.

Cursul superior, reprezentat prin Ucayali si Maranon, se inscrie in regiunea muntoasa, andina, cu vai inguste, indeosebi a Maranonului, care curg paralel cu tarmul Pacificului pe o vale de natura tectonica, cu pante mari, ceea ce confera raurilor viteze de scurgere mari in comparatie cu cele din Campi­a Amazoniei.Afluenti


De-lungul drumului sau spre ocean Amazonul colecteaza numerosi afluenti pe ambele parti, se poate remarca o disim­etrie evidenta - in sensul ca pe partea dreapta (din sud) vin mai multi afluenti si destul de mari (de la vest la est Jura, Purus, Madeira, Tapajos, Xingu), in comparatie cu partea stanga (Napo, Ica-P­utimayo, Jupura, Rio Negro). Se estimeaza ca Amazonul colecteaza circa 1000 afluenti mai importanti, dintre care 20 au peste 1500 km lungime fiecare.

Cel mai mare si tot odata cel mai important afluent de pe partea stanga este Rio Negro.Rio Negro izvoraste din sudul Columbiei si curge spre vest.Avand o lungime de 2300 km raul, in apropierea granitei cu Brazilia isi schimba cursul spre sud intrand in Brazila,dupa care iarasi isi schimba cursul catre sud-est urmand apoi sa se scurga in Amazon,la Manaus.Principalii sai afluenti sunt Rio Vaupes si Rio Branco.

Cel din urma Rio Branco izvoraste din nord-estul Brazilie ,din Sierra de Pacaraima,

langa granita Guyanei cu Venezuela .Parcurs de 563 km Rio Branco curge spre sud pe teritoriul Braziliei .Raul trece prin oratul Boa Vista, capitala statului Roraima, cel mai putin populat stat din Brazilia.

Orasul Manaus cunoscut si sub numele de Barra do Rio Negro este situat chiar varsarea lui Rio Negro in Amazon la 2000 km de Atlantic. Avand o populatie de aprox. 1.150.000 locuitori acest oras este o oaza a civilizatiei,in mijlocul salbaticei jungle.Manaus este capitala statului Amazonas.Este o asezare urbana impunatoare , cu aspect european, inconjurata de inevitabila tesatura vegetala si de imensa albie a Amazonului. Orasul este unul dintre cele mai importante porturi de pe Amazon.Este un important centru industrial,de aici fiind exportate

mai multe produse cum ar fi: alune, cauciuc si lemn.Manaus a fost fondat de portughezi in 1669.

De pe partea stanga Amazonul colecteaza mai multi afluenti cum ar fi Jura, Purus, Madeira, Tapajos, Xingu

Cel mai de vest este Jura.Acesta izvoraste din dealurile de la vest de raul Ucayali.Considerat cel mai salbatic rau din basinul Amazonului,Jura care o lungime de 2010 km,izvoraste dintr-o zona aflata la numai 453 m deasupra nivelului marii.Raul curge spre nord strabatand statul Acre din Brazilia,apoi meandrele sale strabat spre est statul Amazonas.

In cele din urma langa Tamanica raul Jura se varsa in sectorul Amazonului cunoscut sub numele de Solimoes. Mai la est de Jura este raul Purus.Acest rau isi are izvoarele in povarnisurile de est ale muntiilor Anzi, in Peru..In drumul sau de 3211 km pana la varsarea in Amazon acesta strabate Peru si nord-estul Brazilie.Acesta intra in Brazilia in statul Acre dupa care strabate statul Amazonas,unde se varsa apoi in Amazon. Principalul afluent al raului Purus este raul Acre. Urmatorul afluent al marelui fluviu de la vest la est este Madeira.Raul Madeira unul dintre cei mai importanti afluenti ai fluviului este format din afluenta raurilor Mamore si Beni,chiar pe granita dintre Brazilia si Bolivia.Madeira curge spre nord de-alungul granitei,dupa ce strabate 140 km isi schimba directia spre nord-est si isi mentine directia pana la varsarea lui in Amazon,la est de orasul Manaus.

Cel mai important "izvor" al raului Madeira, Mamore ia nastere la randul sau din mai multe raulete care le colecteaza in vestul Boliviei, in regiunea Cordillera de Cochabamba.Raul curge spre nord strabatand Bolivia,avand o lungime pana la

confluenta lui cu raul Beni de 1900 km.Raul Mamore este navigabil pe aprope toata lungimea sa.              

Urmatorul important afluent al Amzonului este Tapajos.Raul Tapajos este format la granita dintre statele Amzonas,Para si Mato Grosso in centrul Braziliei.Raul ia nastere dintr-o confluenta a doua rauri,raul Sao Manuel si Juruena.La sfarsitul unui drum de 1300 km, Tapajos isi alatura apele Amzonului la nord de orasul Santarem.Un sfert doar din lungimea apeleor Tapajos-ului sunt navigabite.

Ultimul afluent al pe care il colecteaza Amazonul pe partea dreapta este Xingu. Trei raulete se intalnesc in zona platoului Mato Grosso pentru a forma raul Xingu.Raul isi mana apele spre nord strabatand statele Mato Grosso si Para.De-alungul raului se pot intalni numeroase cascade cea ce face ca sectiunea centrala a rauli Xingu sa fie impracticabila.Dupa un parcurs de 1980 km salbaticul rau Xingu se varsa in delta Amazonului.

Orasul Belem este cel mai mare port de pe fluviu.Orasul se gaseste pe cursul inferior al Amazonului, de-lungul raului Para, un afluent al Amazonului.Avand o pupalatie de 1.114.000 locuitori Belem este capitala statului Para si totodata cel mai important centru comercial din nordul Braziliei.

Fondat in 1616 de portughezi ,Belem a fost primul centru al colonizarii europene in regiunea Amazonului.De-alungul secolelor orasul s-a dezvoltat datorita comertului cu diferite produse oferite de padurile din imprejurimi.

Astazi orasul se profileaza printre zgarie-nori, are strazi pavate ,dar mai ales prin cel mai important port de pe Amazon.Belem este centru cultural nordic al Braziliei, in oras se gaseste una dintre cele mai importante universitati din Brazilia,Universitatea federala din Para, precum si          

muzeul Goeldi, cu faimoasele sale exponate etnologice si zoologice provenite din regiunea Amazonului.Clima .Vegetatie


Situat in zona ecuatoriala bazinului Amazonului are o clima calda si umeda in cea mai mare parte a intinderii sale si mai uscata in Anzi.

Temperaturi inregistrate in timpul anului sunt in medie intre 23 si 28°C,cu variatii mici in timpul anului si ceva mai mari de la zi la noapte.

In cea ce priveste precipitatiile, acestea sunt bogate, inregistrandu-se intre 1500 si 3000 mm/an.

Se remarca doua anotimpuri, un sezon ploios si unul mai uscat, care se accentueaza catre nord si sud in regiunea podisurilor.

Acest tip creaza conditiile cele mai favorabile dezvoltarii unei vegetatii luxuriante, de tip ecuatorial care se suprapune Campiei Amazoniei, formand un adevarat 'ocean verde" - cel mai mare din lume - cu un rol foarte important in reglarea conditiilor de circulatie ale maselor de aer si, respectiv, a umezelii pentru continentul sud-american si chiar pentru Terra. Singurele perturbari in desfasurarea regulata a circulatiei aerului si temperaturii sunt valurile de aer rece (friagens), care patrund din sud, producand scaderi bruste de temperatura.

Vegetatia este reprezentata de padurea tropicala care acopera intreg basinul Amazonului.Aceasta padure reprezinta cel mai variat ecosistem de pe planeta.Aici putem intalni peste 2 milioane de specii de plante si animale. Estimarile specialistilor arata ca daca din fiecare 4 arbori ce cresc pe scaorta terestra unul se afla

in Amazonia.               

Pe o intindere de numai 2.6 km2 , biologii au identificat mai multe de 3000 de specii de copaci, printre care aluni brazilieni, copaci de cauciuc, si lemn de trandafir.   

Vazuta de sus si de departe, bolta padurii impresioneaza prin varietatea culorilor frunzisului, prin multitudinea de nuante verzi care alterneaza pe suprafete imense, in largul carora arborii, apartinand celor mai felurite familii de plante (mirtacee, leguminoase, lauracee, palmieri, moracee, graminee etc) isi etaleaza in tot timpul anului flori albe, galbene, rosii sau frunzele tinere adesea de un rosu viu ori galben- portocaliu.Sub bolta aceasta mai sunt inca 2-3 straturi de arbori mai scunzi, legati si prin liane, iar la cativa m deasupra solului arbustii si lianele ierbacee formeaza pe alocuri un ultim strat vegetal. Pe solul afanat si gol datorita actiunii foarte active a termitelor, ciupercilor si microorganismelor de tot felul care descompun resturile vegetale, copacii isi latesc radacinile pentru a-si asigura o rezistenta temeinica. Palmierul se distinge prin trunchiul sau cu slefuirea si culoarea unei coloane de beton. Pe solul umed, ferigi mari, arborescente, dau impresia unor uriase evantaie, in timp ce sus de tio , pe ramurile care razbesc spre lumina, alte epifite isi deschid florile bizare si crude fie sub mangaierea razelor fierbinti de soare, fie sub stropii mari ai frecventelor ploi torentiale. Epifitele, acele plante care se ataseaza de trunchiul, ramurile si frunzisul arborilor si lianelor, folosindu-si gazdele doar ca mijloc de sustinere fizica, apartin unui mare numar de clase vegetale si includ ferigi, orhidee, muschi si licheni. Din loc in loc, cate un exemplar de nuc de Para, viguros produs al padurii tropicale braziliene, cu seminte bogate in substante hranitoare, inalta bolta pana la 60 m.

Desi padurea tropicala amzonica este un paradis al plantelor de toate felurile defritarile in zona continua sa distruga acest paradis.


FaunaAtat padurea amazoniana cat si apele Amazonului ne confera o multitudine de specii de animale.

O extrem de variata lume animala completeaza peisajul biogeografic al padurii ecuatoriale sud- americane, fiecarui etaj forestier corepunzandu-i o anumita fauna. Unele animale detin diferite recorduri, asa cum e cazul cu lenesul, fiind cel mai lent mamifer, sau anaconda care este cel mai lung si greu sarpe avand o lungime maxima de 10,25 m.

Alte animale intalnite sunt reptile: crocodili,tritoni precum si un animal caracteristic - amandilul urias,maimute:maimuta rosie si maimuta paianjen.Deasemenea se mai intalnesc aprope toate specile de pasari,dintre care amintim pelicanul brun, fregate, papagali, vulturul pelerin.

In apele Amzonului se gasesc numeroase specii de pesti dintre cel mai interesant si mai cunoscut este pirania, pestele carnivor.

La capatul drumuluiDupa un drum de 7025 km iata ca zeu apelor dulci - Amazonul se varsa in Atlantic.La circa 400 kilometri dupa confluenta cu Xingu, raul se imparte in mai multe brate (furos), separand insule care se constituie intr-o delta de un tip aparte.Avand o suprafata de de circa 100 000 hm2 , cea mai mare delta din lume este limitata la nord-vest de brat­ul principal, Amazonul propriu-zis, iar la sud-est de bratul Para in care se varsa apele raului Tocantins. Dintre insulele cele mai importante incluse in asa-zisa delta mentionam: Grande de Gurupa, Caviana, Janaucu, Mexi­ana si Marajo, cea mai mare avand o suprafata de 40 154 km2. Apele bratului Para cu cele ale lui Tocantins formeaza estuarul numit Bahia de Marajo, pe malul caruia se gaseste portul Belem, fondat in 1616, cel mai important pentru navigatia de pe Amazon. Latimea albiei, in cursul inferior, variaza intre 15 si 20 km, iar inainte de delta intre 80 si 150 km, adancimea apelor scade la 20-25 m, dar suficienta pentru navigatia vaselor de tonaj maritim.

Cu toate ca la ora actuala se stie foarte multe despre Amazon, Amazonul inca rezerva multe surprize.Multe mistere nu sunt inca elucidate.Chiar daca in ultimele decenii

s-au inaltat multe asezari de-alungul cursului fluviului, interventia oamenilor in ecosistemul amazonian este aproape nula.

Asadar raman multe locuri neexplorate care asteapta exploratori.Oricate lucruri noi, oricate mistere vor fi scoase la iveala, Amazonul tot va mai avea multe de oferit. Unele aspecte ale naturii nu vor putea fi niciodata explicate, deoarece sunt peste capacitatea noastra de intelegere.Poate Amazonul nu vrea sa ne dezvaluie toate misterele lui.Oricum la sfarsitul un lung drum, la sfarsitul unei calatorii in cunoscut si totusi in necunoscut, putem incheia prin a admira un alt mister al Amazonului, de data aceasta un mister descoperit de fiecare in parte, un feeric apus de soare.