Fluviul Nil referat


Nilul


Nilul, cel mai lung fluviu din lume, se afla in nord-estul Africii. De la izvorul sau principal, Lacul Victoria, in partea de est a Africii centrale, Nilul curge prin Uganda, Sudan si Egipt, catre Marea Mediterana, pe a distanta de 5584 km. De la cel mai indepartat izvor al sau, din Burundi, fluviul are o lungime de 6.695 km. Bazinul lui acopera o suprafata mai mare de 3.349.000 km2.

Raul Ruvyironza din Burundi este considerat cel mai indepartat izvor al Nilului. Ruvyironza este unul dintre afluentii superiori ai raului Kagera, care curge de-a lungul granitelor dintre Rwanda si Tanzania si dintre Uganda si Tanzania, catre Lacul Victoria. Parasind Lacul Victoria, in apropierea acum inundatelor Cascade Ripon, aceasta sectiune a Nilului, numita Nilul Victoria, curge spre nord-vest pe aproape 500 km, trecand prin lacul Kyoga si apoi prin torente printre pereti stancosi, pana cand ajunge in lacul Albert. Parasind capatul nordic al lacului Albert, sub numele de Nilul Albert, el curge prin partea nordica a Ugandei, iar in Sudan devine Ba’r al Jabal. In sudul Sudanului, raul curge prin regiunea mlastinoasa Al Sudd. Aceasta bariera nenavigabila separa din timpuri imemoriale regiunile dominate de arabi din nord de regiunile locuite de negri din sud. La jonctiunea sa cu Ba’r al Jabal, in care se varsa numerosi afluenti, raul devine Nilul Alb. La Khartoum, Nilului Alb i se alatura Nilul Albastru, care curge pe 1370 de km, de la izvorul sau, lacul T’ana, din Etiopia, unde este cunoscut sub numele de Abbai. In nord-estul Khartoumului, Nilului i se alatura ’Atbarah, ultimul sau afluent. Dincolo de Khartoum, Nilul trece prin sase cataracte, cinci in Sudan si una in Egipt, langa Aswan. Separandu-se in bratele Rosetta si Damietta in nordul orasului Cairo, Nilul se varsa in Mediterana formand o delta lata de 250 km. Peisajul de-a lungul cursului sau variaza de la paduri tropicale si munti in sud, savane si mlastini in Sudan, pana la desert in nord.Pentru a ridica nivelul apei pentru irigatii, la sfarsitul secolului XIX pe Nil au fost construite cateva baraje, cele mai importante fiind cele de la Qina, Asyut, si in nordul orasului Cairo. Primul baraj de pe Nil, cel de la Aswan, a fost construit in 1902 si inaltat 1936. Barajul inalt de la Aswan, terminat in 1970, determina unul dintre cele mai mari rezervoare, lacul Nasser. Revarsarile anuale ale Nilului depozitau candva sedimente bogate de-a lungul malurilor sale, creand pamant favorabil agriculturii. Insa acum barajele controleaza reversarile, reducand drastic fertilitatea solului si depozitele de sedimente. Impactul barajelor asupra mediului a fost profund, portiuni din rau fiind blocate cu aluviuni, iar inundatiile scazute au dus la o crestere a eroziunii si un continut crescut de sare in solul si in apa din delta.

Primele civilizatii africane s-au dezvoltat in nordul Vaii Nilului in jurul anului 5000 i. Hr. Depinzand de agricultura, acest stat, numit Egipt, se baza pe revarsarea apelor pentru irigatii. De-a lungul mileniilor, el a dominat vaste zone din nord-estul Africii.

Piramide, temple, si alte monumente ale acestei civilizatii se pot gasi inca de-a lungul raului, in Egipt si in nordul Sudanului.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani