Fluviul Yangtze referatMachedon Emilia

clasa 7B

Yangtze1.Caracteristici geografice:
Asezare:


Yangtze este cel mai lung fluviu din Asia avand lungimea de 6300 km. Cursul lui se afla in intregime pe teritoriul Chinei.


CursFluviul izvoraste din muntii Kunlun in partea sud-vestica a regiunii Qinghai si curge spre sud prin provincia Sichuan. In provincia Yunnan coteste brusc spre nord-est, apoi curge spre nord-est si est prin provinciile Sichuan, Hubei, Anhui si Jiangsu din China centrala. Se varsa in Marea Chinei de Est la 23 km Nord de orasul Shanghai. Prin Marele Canal Chinez este legat de fluviul Huang He.

Bazinul hidrografic al fluviului este de 1.683.500 km2. Principalele tributare sunt raurile Han, Yalong, Jialing, Min, Tuo He, Wu si Zhenjiang .In perioadele cu precipitatii bogate isi revarsa apele in doua lacuri (Dongting Hu si Poyang Hu), uneori producand pagube materiale.


Nume


Fluviul le este cunoscut strainilor cu numele de Yangtze sau "Fluviul Albastru" dar chinezii denumesc asa numai ultimii 480 sau 645 km din cursul sau (regiunea care a fost regatul Yang ce a inflorit in secolul 10 i.Hr.). De la izvor la Yibin raul este denumit Jinsha sau "Nisipul Auriu". Alte nume ii sunt date in provinciile pe care le traverseaza. Numele oficial pentru intregul fluviu este Chang Jiang sau "Fluviul Lung". 


2.Importanta economica


In 1994 a inceput construirea unui baraj langa Yichang. Acesta va fi terminat in 2009 si va masura 180 m inaltime si 2,5 km lungime. Se spera ca va ajuta la oprirea inundatiilor din valea fluviului si va deveni cel mai mare producator de energie electrica din lume.Un lac de 650 km se va forma in spatele barajului si va determina mutarea a 1milion de oameni si inundarea permanenta a unor locuri istorice.

Cu numerosii sai tributari si afluenti reprezinta o importanta retea de transport prin zonele cele mai populate si importante economic.Fluviul este navigabil, vapoarele cu aburi putand sa il strabata pe o lungime de 1600 km de la mare iar navele oceanice pe 1000 km de la mare. Principalele orase de pe cursul sau sunt: Wuchang, Nanjing, Hanyang si Anqing. Provincia Jiangsu, o campie deltaica, alcatuita din aluviuni depozitate de Yangtze este una din principalele zone de cultivare a orezului din China, aliment important pentru chinezi.